Sari direct la conținut

Luni va crește salariul minim, dar noul plafon pentru a nu li se tăia oamenilor din bonurile de masă nu a apărut. Ce riscă angajații

HotNews.ro
muncitori-santier, Foto: Dreamstime
muncitori-santier, Foto: Dreamstime

De la 1 iulie 2024, adică de luni, salariul minim brut va crește la 3.700 lei brut (2.363 lei net), iar suma de 300 de lei nu va fi taxată. Problema este că nu au modificat și un plafon în funcție de care se pot acorda cei 300 de lei netaxați, ceea ce înseamnă că li se vor tăia salariaților banii de la bonurile de masă, dacă nu se schimbă legislația.

Acum, plafonul este de 4.000 de lei, ceea ce înseamnă că dacă nu se modifică, în loc de bonuri de masă de 700 lei, vor primi de 300 lei de la 1 iulie 2024.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a spus în urmă cu câteva săptămâni că se lucrează la problemă având 3 scenarii. În toate cele 3 scenarii prezentate salariații vor avea tăieri de la bonurile de masă. Niciuna dintre variante nu este bună pentru angajații plătiți astfel.

Care sunt cele 3 trepte pe care le-a menționat:
4.100 de lei
4.200 de lei
4.300 de lei

Cel mai bun scenariu este cel de majorare a plafonului la 4.300 lei. Dacă plafonul va fi ridicat la această valoare, salariaților li se vor tăia 100 de lei de la beneficii (cum sunt bonurile de masă).

Prin urmare, pentru a acorda unui salariat cu salariul minim suma de 3.700 lei (cu 300 lei netaxați), firma va trebui să-i dea angajatului bonuri de masă de maxim 600 lei. Deci nu 700 lei ca în prezent. Va fi o pierdere de 100 lei la bonurile de masă.

Motivul pentru care Boloș nu vrea să mărească plafonul la 4.400 lei, cum ar fi normal, este legat de faptul că vor pierde bani la buget.

„Pentru fiecare scenariu avem impact bugetar diferit. Fiecare treaptă este câte 100 milioane de lei ca și impact bugetar”, a spus Boloș.

Până la publicarea acestui text, pe site-ul Ministerului de Finanțe nu a apărut un proiect în acest sens.

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro