Sari direct la conținut

„Șamanul cu coarne” de la asaltul Capitoliului își va primi înapoi căciula de blană și sulița

HotNews.ro
„Șamanul cu coarne” de la asaltul Capitoliului își va primi înapoi căciula de blană și sulița
„Șamanul” Jacob Chansley- lider QAnon - la asaltul asupra Capitoliului, Foto: zz/STRF/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Unul dintre agresorii emblematici ai Congresului american, fără cămașă, cu tatuajele sale și căciula sa de blană cu coarne de bivol, va putea să și-o recupereze pe aceasta din urmă, precum și sulița sa, păstrate până acum de autorități, a decis luni un judecător american, potrivit AFP.

„Întrucât guvernul nu a stabilit că mai are nevoie de aceste obiecte ca probe (…) Curtea admite cererea domnului Chansley”, a declarat judecătorul Royce Lamberth de la tribunalul federal din Washington în hotărârea sa.

Jacob Chansley, în vârstă de 36 de ani, autoproclamat „șaman” și adept al teoriilor conspiraționiste din nebuloasa QAnon, a participat la invazia Congresului la 6 ianuarie 2021 împreună cu mai mulți susținători ai lui Donald Trump pentru a-i împiedica pe aleși să valideze victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Cunoscut și sub numele de Jake Angeli, el a pătruns în sala Senatului, s-a așezat pe scaunul rezervat vicepreședintelui Mike Pence și a lăsat un bilet pe care scria: „Este doar o chestiune de timp, justiția va veni!”.

Bărbatul din Phoenix, Arizona, a fost arestat la câteva zile după incident și a pledat vinovat în septembrie 2021 pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale.

Condamnat la 41 de luni de închisoare, el a fost eliberat în primăvara anului 2023, însă efectele sale personale, confiscate după arestare, au fost reținute.

În total, 1 100 de persoane au fost inculpate în diferite grade pentru implicarea lor în asaltul mortal asupra Capitoliului, conform datelor Departamentului de Justiție.

INTERVIURILE HotNews.ro