Sari direct la conținut

Sapte state NATO vor trimite trupe in Romania, in timp ce militari romani vor fi detasati in Polonia – Stoltenberg

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, Foto: AGERPRES
Jens Stoltenberg, Foto: AGERPRES

Cel putin sapte state NATO vor contribui cu trupe si echipamente la efectivele Aliantei Nord-Atlantice din Romania, in timp ce militari romani vor fi trimisi in Polonia, anunta secretarul general Jens Stoltenberg, citat de Mediafax.

–––––

UPDATE Ministrul Apararii interimar din Spania, Pedro Morenes, a declarat joi, la Bruxelles, ca NATO i-a cerut o „contribuie la batalionele din Letonia si Romania”.

Acesta a afirmat ca „urmatorul Guvern va fi cel care va lua decizia”, facand aluzie la investitura Executivului din aceasta sambata.

Morenes a precizat ca se ia in calcul o contributie intre 100 si 130 de militari pentru batalionul din Letonia, insa contributia pentru Romania este in faza „preliminara”.

––

„Am discutat despre progresele in demersul de consolidare a prezentei NATO in regiunea Marii Negre, in cadrul unei brigazi multinationale terestre comandata de Romania. De asemenea, lucram la masuri de tip aerian si maritim. Sunt bucuros sa confirm ca numeroase natiuni au exprimat vointa de a contribui la prezenta in regiunea Marii Negre, la nivel terestru, maritim si aerian. Este vorba de Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia si Statele Unite. Alti aliati analizeaza modalitati de a contribui”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, dupa reuniunea ministrilor Apararii desfasurata la Bruxelles.

Conform unui comunicat al Ministerului britanic al Apararii difuzat in contextul reuniunii NATO de la Bruxelles, „Marea Britanie va trimite avioane militare multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni de patrulare aeriana pe flancul sud-estic al NATO, in scopul garantarii securitatii aliatilor din zona Marii Negre”. „Avioanele vor fi detasate de la unitatea Coningsby, apartinand Fortelor Aeriene Regale, la Baza aeriana Mihail Kogalniceanu, Romania, cel mult patru luni, in anul 2017”, precizeaza institutia.

„Romania si Marea Britanie se vor alatura batalionului comandat de SUA din Polonia”, a precizat Stoltenberg. La randul sau, ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a anuntat ca Marea Britanie va contribui cu 800 de militari la un batalion NATO din Estonia.

Masurile adoptate miercuri si joi sunt rezultatul deciziei luate in iulie de Alianta Nord-Atlantica in sensul consolidarii a prezentei militare in Europa de Est, prin desfasurarea a mii de militari in Romania, Polonia si in tarile baltice.

Miercuri, in cadrul reuniunii ministrilor Apararii din tarile membre NATO, Statele Unite s-au angajat sa trimita trupe suplimentare, tancuri si sisteme de artilerie in Polonia. Germania, Canada si alte tari NATO au promis ca vor contribui la batalioanele NATO din Europa de Est.

In paralel, doua nave militare ruse echipate cu rachete de croaziera au fost trimise in Marea Baltica, in largul Suediei si Danemarcei.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat, conform site-ului agentiei Reuters, ca cei 4.000 de militari suplimentari din tarile baltice si Polonia sunt o reactie moderata la decizia Rusiei de a mentine circa 330.000 de militari in apropierea Moscovei, pe flancul vestic al Rusiei si relativ in apropierea frontierelor Aliantei Nord-Atlantice. „Doar luna aceasta, Rusia a montat sisteme de rachete Iskander, care pot transporta focoase nucleare, in enclava Kaliningrad; in plus, Moscova a suspendat acordul cu Statele Unite privind procesarea plutoniului de uz militar”, a afirmat Stoltenberg, acuzand din nou Rusia de sustinerea insurgentilor separatisti din estul Ucrainei.

Planul NATO este de a crea patru grupuri de lupta cu efective totale de 4.000 de militari, sustinuti de o forta de reactie rapida formata din 40.000 de persoane.

Cele patru batalioane NATO vor fi comandate de SUA, Germania, Marea Britanie si Canada, fiind stationate in Polonia, Lituania, Estonia si Letonia. Canada s-a angajat sa trimita 450 de militari in Letonia, iar Italia va contribui cu 140 de militari. Intre 400 si 600 de militari germani vor ajunge in Lituania, alaturi de personal din Olanda, Norvegia, Belgia, Croatia si Luxemburg. „Aceste contributii vor fi o demonstratie clara a relatiilor transatlantice stranse”, a argumentat Jens Stoltenberg.

Alianta Nord-Atlantica a aprobat in iulie planul de consolidare a prezentei militare in Europa de Est, prin desfasurarea a mii de militari in Polonia si in tarile baltice. O structura multinationala NATO ar urma sa fie stationata in Romania. In plus, Alianta a preluat controlul asupra sistemului antiracheta, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice in largul Spaniei, un radar in Turcia si elementele de interceptare din Romania.

Rusia a avertizat in mai multe randuri ca este „extrem de preocupata” de instalarea sistemelor antibalistice NATO in Romania si Polonia, afirmand ca sunt interzise prin Tratatul privind Fortele nucleare intermediare (INF) si avertizand ca va lua masuri pentru a se apara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro