Sari direct la conținut

Șase lideri africani vor să convingă Kremlinul și Kievul să pună capăt războiului / Reacția Kievului

HotNews.ro
Președintele rus Vladimir Putin și președintele sud-african Cyril Ramaphosa, Foto: Sergei Chirikov / AP / Profimedia
Președintele rus Vladimir Putin și președintele sud-african Cyril Ramaphosa, Foto: Sergei Chirikov / AP / Profimedia

Şase lideri africani propun ca Ucraina să accepte deschiderea discuţiilor de pace cu Rusia chiar dacă trupele ruse rămân pe teritoriul său, a declarat luni preşedinţia Africii de Sud, în timp ce oficialii sud-africani se pregătesc să viziteze ambele ţări pentru a discuta despre această idee, relatează Reuters.

Ucraina a declarat că trupele rusești trebuie să se retragă de pe teritoriul său înainte de începerea discuțiilor, în timp ce Moscova dorește ca Kiev să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, ca o condiție prealabilă pentru negocieri. Forțele ruse au efectuat o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

„Pe primul loc este încetarea ostilităţilor. Pe ql doilea este un cadru pentru pace durabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei sud-africane, Vincent Magwenya.

Președintele Cyril Ramaphosa a anunțat inițiativa pe 16 mai. Președintele Senegalului, Macky Sall, președintele Uniunii Africane de anul trecut, a cărui țară nu a fost prezentă la ultimul vot al ONU care a condamnat Rusia în februarie anul acesta, conduce inițiativa.

La această inițiativă au aderat și președinții Abdel Fattah el-Sisi al Egiptului și Hakainde Hichilema al Zambiei – care au votat pentru rezoluție – și Denis Sassou Nguesso din Republica Congo și Yoweri Museveni din Uganda, care s-au abținut.

Misiunea de pace este de așteptat să călătorească atât la Moscova, cât și la Kiev la începutul lunii iunie.

„Președintele meu a spus foarte clar… (Nu vor exista) discuții între Ucraina și Rusia decât dacă rușii părăsesc teritoriul nostru în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Africa de Sud, Liubov Abravitova, într-un mesaj.

Cu toatea acestea, e a adăugat că „vom primi toți delegații și vom vorbi cu ei”.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Fundația Brazzaville cu sediul la Londra a convocat misiunea de pace parțial pentru a „a asigura acorduri de eliberare a mărfurilor critice de cereale și îngrășăminte pentru a fi expediate în Africa”, a spus într-o declarație din 16 mai.

Persoanele cele mai vulnerabili din Africa au suferit foarte mult din cauza prețurilor alimentelor și energiei cauzate de război.

Ca răspuns la planul african, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că „ar saluta orice efort de succes de a-l convinge pe (președintele rus) Vladimir Putin să pună capăt războiului său de agresiune teritorială”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro