Sari direct la conținut

Satu Mare: O femeie a murit dupa ce a fost atacata de o haita de caini fara stapan, la marginea orasului

HotNews.ro

O femeie de 71 de ani a murit dupa ce a fost atacata de caini la periferia municipiului Satu Mare, anunta Agerpres. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Satu Mare, Roxana Cristea, a declarat, luni, ca femeia, atacata de caini, a murit in apropierea statiei de epurare a municipiului Satu Mare, in urma hemoragiei produse de muscaturile animalelor.

Femeia se deplasa pe strada cand a fost atacata de caini, fiind gasita sfasiata de un barbat de 56 de ani, care a alertat politia.

„Moartea a fost violenta, in urma hemoragiei produse de muscaturile de caini”, a declarat Roxana Cristea.

Trupul neinsufletit al femeii a fost depus la morga Spitalului Judetean.

Pe 20 ianuarie, un copil de 6 ani din localitatea timiseana Checea a ajuns la Spitalul de Copii din Timisoara in stare grava dupa ce a fost muscat de o haita de caini. Baietelul, care suferea de sindromul Down, avea muscaturi pe tot corpul si a fost supus unei interventii chirurgicale de urgenta.

  • Copil de 6 ani din Timis, in stare grava dupa ce a fost muscat de caini maidanezi

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Timis, Madalina Mezdrea, a declarat ca politistii au fost sesizati de educatoarele gradinitei din Checea despre faptul ca un copil de sase ani a disparut. Copilul trebuia sa fie luat de bunica sa de la gradinita, insa aceasta a intarziat. In momentul in care educatoarele pregateau ceilalti copii pentru a fi luati de parinti, micutul a disparut.

Copilul a fost gasit de catre un paznic al unei ferme agricole, care a observat ca minorul fusese muscat de o haita de caini.

Politistii au deschis o ancheta pentru a stabili circumstantele producerii incidentului si daca animalele care l-au atacat aveau sau nu stapan.

  • Curtea Constitutionala: Legea privind eutanasierea animalelor fara stapan, neconstitutionala

Reamintim ca magistratii Curtii Constitutionale au decis, pe 11 ianuarie, ca Legea referitoare la cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia, este neconstitutionala.

In prezentarea motivarii, CCR a precizat ca a declarat drept neconstitutionala legea eutanasierii cainilor fara stapan, pe motiv ca solutiile prevazute nu sunt clare si previzibile, iar autoritatile locale trebuie sa apeleze la eutanasiere doar in ultima instanta, dupa epuizarea celorlalte masuri.

Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, facuta in 25 noiembrie 2011 de 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL.

Potrivit sesizarii, prevederile Legii de modificare si completare a OUG 155/2001 incalca articolul 61 alineatul 2 din Constitutie, intrucat forma in care a fost adoptata in 22 noiembrie de Camera Deputatilor difera fundamental de proiectul aprobat la Senat.

Totodata, legea incalca articolul 115 alineatul 4 din Constitutie, intrucat aceasta este o propunere de completare si de modificare a unei OUG si nu are la baza o lege speciala de abilitare, astfel ca nu este un caz exceptional care ar impune interventia Guvernului in adoptarea unei masuri urgente.

„Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Fara a o desconsidera, problema cainilor fara stapan poate fi gestionata si rezolvata prin masuri eficiente de catre serviciile comunitare, politici publice coerente si alocarea unor resurse adecvate”, se arata in sesizarea deputatilor PSD si PNL trimisa Curtii Constitutionale.

In opinia deputatilor PSD si PNL, legea incalca si articolul 148 alineatul 2, raportat la articolul 11 alineatul 1 din Constitutie.

Problema eutanasierii si a conditiilor in care este dispusa aceasta este principala problema a legii, considera semnatarii sesizarii.

„Eutanasierea este o masura extrema, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede solutia eutanasierii, care se poate aplica curent, in masa, animalelor fara stapan, desi ar fi trebuit sa fie aplicata numai in anumite conditii limitate si stricte, cu caracter exceptional”, potrivit sesizarii.

Camera Deputatilor a adoptat, in 22 noiembrie, Legea privind cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi „cipati”.

Conform legii, consiliile locale aveau obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

De asemenea, cainii trebuie tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeaza in actul normativ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro