Sari direct la conținut

Scandal în Bolivia între fostul și actualul președinte al țării. Acuzații de viol și hărțuire sexuală

HotNews.ro
Scandal în Bolivia între fostul și actualul președinte al țării. Acuzații de viol și hărțuire sexuală
Fostul președinte bolivian Evo Morales Foto: FERNANDO CARTAGENA / AFP / Profimedia

Fostul președinte bolivian Evo Morales (2006-2019) a refuzat să se prezinte joi la parchetul din Tarija pentru audierea sa într-o anchetă deschisă pentru viol asura unei minore, informează AFP.

Avocatul lui Morales, Me Nelson Cox, a spus că fostul președinte nu se va înfățișa la audiere, denunțând totodată caracterul „ilegal” al procedurii inițiate împotriva clientului său.

Morales (64 de ani) crede că este victima unei persecuții judiciare orchestrată de guvernul președintelui Luis Arce, fost aliat devenit între timp rival pentru candidatura din partea partidului de guvernământ pentru alegerile prezidențiale dinn 2025. „Guvernul trădător a declanșat un război judiciar, criminalizarea protestului social și persecuția opoziției politice cu scopul de a ne înlătura”, susține fostul președinte al Boliviei.

La sfârșitul lunii septembrie Evo Morales s-a pus în fruntea unui marș al câtorva mii de susținători care au ajuns în capitală după un parcurs marcat de înfruntări violente cu opozanții și a cerut demisa guvernului.

Părinții victimei prezumate au fost și ei convocați joi în ancheta deschisă pentru viol și trafic de persoane. Fostul președinte ar fi avut în timpul mandatului său o relație cu o fată de 15 ani cu care a făcut o fiică în 2016.

Părinții fetei au înscris-o pe aceasta într-o „mișcare de tineret” de susținere a lui Evo Morales „cu unicul scop de urca în ierarhia politică și de a obține avantaje (…) în schimbul fiicei lor minore”.

Evo Morales a spus că aceste acuzații sunt „noi minciuni” întrucât, susține el, în 2020 a fost anchetat pentru aceleași fapte și s-a demonstrat că nu are nicio legătură cu ele.

Pe de altă parte, un deputat apropiat de Morales a anunțat că a fost depusă o pângere contra președintelui Luis Arce pentru diverse infracțiuni legate de o legătură extraconjugală pe care ar fi avut-o cu o femeie prezentată drept „victimă a hărțuirii sexuale”.

Jessica Villarroel (24 de ani) a afirmat că a avut o relație cu președintele bolivian la începutul mandatului, că a rămas însărcinată însă sarcina nu a fost dusă la capăt. „Nu sunt ultima, unica victimă, suntem șase victime pe care le-a redus la tăcere”, a spus femeia.

Președinția boliviană nu a făcut niciun comentariu privind acuzațiile aduse lui Luis Arce, căsătorit și tată a trei copii.

INTERVIURILE HotNews.ro