Sari direct la conținut

Scandalul chimicalelor din roșii și castraveți: Concluziile procurorilor în cazul legumicultorilor din Buzău

HotNews.ro
Roșii de grădină, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Roșii de grădină, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Procurorii anunță că au fost finalizate expertizele în cazul celor trei legumicultori din Buzău acuzaţi că au folosit substanţe toxice pentru a grăbi coacerea legumelor din solarii, iar analizele arată că toate legumele verificate erau tratate. Concluzia a fost că roşiile pot fi consumate, pentru că concentrația de chimicale era în limite, dar castraveţii trebuie retraşi de la comercializare.

Parchetul Judecătoriei Pogoanele a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, că roşiile verificate pot fi consumate de către populaţie întrucât concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, însă castraveţii aceloraşi legumicultori trebuie retraşi de la vânzare întrucât sunt dăunători pentru sănătate.

  • „În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.
  • În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.
  • Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, se arată în comunicatul Parchetului Judecătoriei Pogoanele, conform News.ro.

Chiar şi aşa, cei trei legumicultori vor fi cercetați în continuare dat fiind că utilizarea substanţelor chimice neautorizate, indiferent de valoarea concentraţiei, constituie infracţiune.

Rezultatele expertizelor vor fi comunicate, luni, tuturor instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară – Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară a judeţului Buzău, care trebuie să scoată de pe piață castraveții cu chimicale.

Reamintim că trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, pentru coacerea prematusă a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice neomologate, unele expirate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro