Sari direct la conținut

Scandalul din PC si mizele sale. Sub ce nume se va rupe de Voiculescu

HotNews.ro
Daniel Constantin si Dan Voiculescu, Foto: Agerpres
Daniel Constantin si Dan Voiculescu, Foto: Agerpres

Mentinerea PC sub influenta presedintelui fondator, Dan Voiculescu, aflat in prezent in inchisoare, pare sa fie miza principala a scandalului din Partidul Conservator, care si-a consumat, marti, inca un episod. Trei parlamentari ai PC au contestat virulent initiativa presedintelui formatiunii, Daniel Constantin, privind fuziunea Partidului Conservator cu Partidul Liberal Reformator (PLR) al lui Calin Popescu Tariceanu.

Marti, negociatorii PC si PLR s-au reunit intr-o sedinta a comisiilor paritare care discuta termenii viitoarei fuziuni a celor dua partide. Contatat de HotNews, liderul grupului liberal-conservator (PC-PLR) din Senat, Dumitru Pelican, a dezvaluit o varianta de nume pe care presedintele PC, Daniel Constantin, le-a propus-o pentru viitorul construct politic.

„Au fost discutii foarte vagi, sa-i spunem Partidul Social Liberal si asa mai departe”, a declarat, pentru HotNews, Dumitru Pelican. El a dezvaluit ca in cadrul discutiilor din interiorul PC Daniel Constantin le-a spus ca a primit prin SMS aceasta varianta de nume de partid.

Senatorul PC Dumitru Pelican a mai sustinut ca 60% din membrii partidului resping fuziunea cu PC.

„Noi nu suntem de acord cu aceasta fuziune. Colaboram foarte bine cu PLR, dar ne unim cu un partid care nu exista, el exista de 7 zile, pana atunci era Partidul National al Mediului. Avem o colaborare foarte buna. De ce vrem fuziune, ca vrea presedintele sa se duca aceasta doctrina conservtaore? Ce legatura are dorinta presedntelui cu dorinta majoritatii oamenilor din partid, care nu-si doresc aceasta doctrina conservatoare sa dispara. Suntem mai mult de 60% care nu dorim aceasta fuziune”, a afirmat Pelican.

In cadrul conducerii PC au avut loc si schimburi de replici dure, Pelican intrebandu-l retoric pe Daniel Constantin daca vrea sa fie „groparul partidului„, dupa cum a povestit senatorul.

Alaturi de Dumitru Pelican, un alt parlamentar, liderul PC Cluj Serban Radulescu, precum si eurodeputata Maria Grapini au intrat, marti, in direct la postul Antena 3 al familiei Voiculescu, contestandu-l pe Daniel Constantin.

Pelican a mai declarat, pentru HotNews, ca impotriva initiativei lui Constantin de fuziune PC-PLR este si primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care este si prim-vicepresedinte al PC.

Potrivit unor surse aproapiate discutiilor, Constantin isi doreste si schimbarea actualei sigle a PC, care dateaza inca de cand formatiunea politica se numea Partidul Umanist Roman (PUR). In schimb, tot pe vremea PUR-ului, partidul se declara „social-liberal”, adica exact titulatura pe care Constantin ar fi propus-o pentru viitoarea formatiune politica rezultata din fuziunea cu PLR-ul lui Tariceanu.

In varianta lui Daniel Constantin, fuziunea PC cu PLR ar urma sa aiba doua etape principale. In prima etapa, viitorul partid rezultat din fuziunea ar urma sa aiba conducere interimara, cu doi co-presedinti, el si Tariceanu.

Surse contactate de HotNews au declarat ca aceasta etapa ar urma sa fie operationalizata imediat, cel tarziu de la sfarsitul lunii mai 2015. Ulterior, din primavara anului 2017, ar urma sa se faca un congres in care sa se aleaga o conducere „plina” a viitorului partid.

Presedintele PC, Daniel Constantin, sustine ca el si ideea sa de fuziune cu PLR, sub o alta denumire, se bucura de sprijinul majoritatii filialelor PC. „95% din filiale sustin fuziunea”, a aratat el.

Conform unor surse din PC, miza reala a scandalului este legatura partidului aflat in arcul guvernamental cu Dan Voiculescu. Astfel, familia Voiculescu, in principal Dan Voiculescu, din inchisoare, si fiica sa, Camelia Voiculescu, se tem ca Daniel Constantin le sufla de sub nas partidul si il apropie de Victor Ponta si PSD – au mai aratat sursele.

Nu intamplator, marti, la postul Antena 3, Daniel Constantin a fost atacat virulent de contestatarii sai din PC, Dumitru Pelican, Serban Radulescu si Maria Grapini. „Este foarte interesant cum presedintele PC doreste eliminarea acestui partid. Este o logica pe care nu o inteleg” a afirmat Serban Radulescu, la Antena 3.

La randul ei, Maria Grapini a sustinut ideea unei fuziuni, insa prin absorbtia PLR in PC, cu pastrarea denumirii „Partidul Conservator”. „Putem sa facem fuziune prin absorbtie, daca nu alianta. (…) De ce ar vrea PC sa isi piarda numele, sigla, doctrina, statutul? Si presedintele trebuie sa cedeze, daca ceilalti sunt mai multi, trebuie sa se supuna?”, a spus europarlamentarul PC.

Grupurile reunite ale PC si PLR au in acest moment 40 de deputati si senatori, fiind a patra forta politica din Legislativ.

  • Dan Voiculescu versus Daniel Constantin – episoadele precedente

Atacurile Antenei 3 si ale lui Dan Voiculescu la adresa lui Daniel Constantin s-au intetit de la inceputul acestui an.

Pe 1 ianuarie 2015, Daniel Constantin a fost dur criticat de fondatorul partidului, omul de afaceri Dan Voiculescu, aflat la inchisoare.

Intr-o postare pe blogul sau, Voiculescu il acuza pe Daniel Constantin de lipsa de constiinta, punandu-l alaturi de procurorul Emilian Eva, care a instrumentat dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, si de judecatoarea Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucuresti, care a pronuntat condamnarea la 10 ani de inschisoare a omului de afaceri in acest dosar.

2014 a fost un an greu in care am trait: apogeul luptei mele politice cu Basescu Traian, atacurile perfide venite din partea E Udrea si M Macovei, lipsa de constiinta a lui Emilian Eva, Daniel Constantin si Camelia Bogdan„, transmitea Voiculescu pe blog, din inchisoare.

In context, Voiculescu arata ca s-a luptat atat cu Daniel Constatin, cat si cu fostul presedinte Basescu, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, cu sefa PMP, Elena Udrea, precum si cu magistratii care l-au trimis dupa gratii.

„Nu este deloc usor, credeti-ma, sa te lupti de unul singur, fara compromisuri, pana la capat, cu toti cei de mai sus si cu institutiile influentate de ei”, sustinea Dan Voiculescu.

De asemenea, el ii prezicea liderului PC, Daniel Constantin, ca va fi „judecat de Dumnezeu, dar si de justitie”.

Anul 2015 va fi anul in care Basescu, Udrea, Macovei, Emilian Eva, Camelia Bogdan, Daniel Constantin vor fi judecati de Dumnezeu, dar si de justitie. Acelasi lucru se va intampla si cu acolitii lor (Sorin Oancea, Mihai Craiu, Dan Andronic). Eu nu-mi doresc decat ca justitia sa faca dreptate„, mai scria Dan Voiculescu, pe blogul sau.

In august 2014, Ministerul Agriculturii, condus de Daniel Constantin, si-a mentinut calitatea de parte civila pentru a-si recupera prejudiciul in procesul de la Curtea de Apel, in care vea sa fie condamnat Dan Voiculescu pentru privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare.

In replica la postarea lui Voiculescu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a explicat, pe blogul sau, ca el a delegat competentele de reprezentare a Ministerului Agriculturii in fata justitiei catre directorul Directiei Juridice a institutiei, lucru pe care i l-a comunicat, inca din anul 2012, si fondatorului Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

Dupa 3 zile de la renegarea explicita a sa de catre fondatorul PC, Daniel Constantin a postat pe blogul lui precizari in care isi si-a explicat implicarea in procedurile judiciare derulate de procurori pe langa Ministerul Agriculturii in dosarul ICA:

„Cu privire la acuzatiile aduse,

  • Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila in anul 2008, prin ministrul Agriculturii de la acea vreme (Dacian Ciolos, ministru in Guvernul Tariceanu – n.r.), pozitie mentinuta in anul 2010, prin directorul Directiei Juridice.
  • In momentul in care am preluat mandatul de ministru al Agriculturii, am reafirmat ca nu voi interveni in niciun sens in vreun dosar. Dupa cum este cunoscut, am semnat imediat ordinul prin care directorul Directiei Juridice primea competenta reprezentarii intereselor institutiei in fata instantelor de judecata (o cutuma mai veche si corecta nu numai in Ministerul Agriculturii).
  • Intr-o discutie avuta in 2012, i-am comunicat si domnului Voiculescu aceasta decizie corecta si consecventa cu modul de lucru institutional.
  • Am cerut Directiei Juridice intotdeauna sa aplice legea, sa apere interesele ministerului si sa coopereze intotdeauna (cu documentele si raspunsurile solicitate de toate partile), astfel incat adevarul sa iasa la suprafata.
  • De cand sunt in functia de ministru in Guvernul Romaniei, nu am comentat niciodata deciziile instantelor sau organelor de cercetare. Cum nu am spus niciodata daca cineva este vinovat sau nu!”.

De asemenea, Daniel Constantin a confirmat ca Vlad Savulescu, fost director in cadrul Agentiei Domeniilor Statului, condamnat la 6 ani de puscarie in acelasi dosar ICA, a depus o plangere penala impotriva sa, insa ministrul se apara spunand ca, in calitate de conducator al Ministerului Agriculturii, a semnat corespondenta dintre minister si Parchetul General privind dosarul privatizarii ICA.

Cat priveste plangerea penala formulata impotriva mea, ca si conducator al institutiei, am semnat corespondenta cu Parchetul General (nu DNA, cum s-a spus) prin care am transmis informatiile solicitate. Au fost solicitate toate documentele din acest dosar de la constituirea ca parte civila in 2008. Nu am fost citat niciodata, cum nu am fost niciodata in fata vreunui procuror DNA, Parchet etc.„, s-a justificat Daniel Constantin, dupa ce a fost criticat de fondatorul PC, Dan Voiculescu, aflat in puscarie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro