Sari direct la conținut

Scutul antirachetă de la Redzikowo, unitatea „soră” cu Deveselu, va deveni operațional vineri

HotNews.ro
Gardul bazei militare de la Redzikowo, Foto: MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP / Profimedia
Gardul bazei militare de la Redzikowo, Foto: MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP / Profimedia

Baza americană de apărare antirachetă construită în nordul Poloniei va deveni „operațională” vineri, 15 decembrie, a anunțat luni premierul polonez, potrivit France Presse.

„Americanii ne-au informat că scutul antirachetă de la Redzikowo (la 250 km de enclava rusă Kaliningrad) va deveni operațional la 15 decembrie”, a declarat Mateusz Morawiecki în timp ce își prezenta discursul de politică generală în fața Parlamentului.

Concepută în cadrul unei inițiative a președintelui american Barack Obama din 2009, baza de la Redzikowo a fost realizată cu scopul de a apăra Occidentul împotriva rachetelor balistice lansate de țări precum Iranul.

Încă de la început, Moscova a văzut în această bază și în alte instalații militare din regiune (precum scutul rachetă de la Deveselu) drept o amenințare la adresa Rusiei.

Instalarea noii baze a început în 2016.

Baza Redzikowo găzduiește un sistem de apărare contra rachetelor balistice Aegis, precum cel de la Deveselu din România.

Polonia, membră a NATO și aliat apropiat al Washingtonului, a achiziționat recent o cantitate mare de echipamente militare americane, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană Patriot, avioane de luptă F-35, lansatoare de rachete Himars și tancuri Abrams. În prezent, găzduiește peste 10.000 de soldați americani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro