Sari direct la conținut

Se fac taberele în PSD: Stănescu o promovează pe Firea pentru Cotroceni / Ce variante de prezidențiabili au social-democrații

HotNews.ro
Se fac taberele în PSD: Stănescu o promovează pe Firea pentru Cotroceni / Ce variante de prezidențiabili au social-democrații

Cu doi ani înaintea alegerilor prezidențiale, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a dat startul la promovarea candidaților pentru scaunul de la Cotroceni. „M-ar bucura foarte tare dacă ar fi o femeie din rândul dumneavoastră (n red. candidată la președinție)”, a declarat Stănescu, la braț cu Gabriela Firea într-o întâlnire a femeilor social-democrate.

„Pe mine m-ar bucura foarte tare dacă ar fi o doamnă din rândul dvs, că bărbații am văzut ce au făcut în ultimii 30 de ani, mai ales la ultimii doi președinți. Și nu mi-e frică s-o spun, cred că o doamnă ar aduce un echilibru mult mai mare în societatea românească (…) În politică nimic nu se dă, totul se ia. Că ești bărbat, că ești femeie. Sigur că bărbații sunt mai misogini, dar știm lucrurile astea. Dar pentru asta trebui să vă bateț”, a declarat Paul Stănescu, la întîlnirea femeilor social-democrate.

S-a oficializat prima tabără în PSD: Stănescu-Firea

De menționat ar fi momentul ales de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, să facă această declarație: în absența președintelui Marcel Ciolacu și la braț cu Gabriela Firea la un eveniment al femeilor social-democrate.

Declarația secretarului general dă startul competiției în partid pentru nominalizarea viitorului candidat la prezidențiale.

În interiorul PSD sunt binecunoscute intențiile Gabrielei Firea de a candida la primăria Capitalei și din această postura ar ținti și președintia României având în vedere că alegerile locale vor avea loc înaintea prezidențialelor în 2024.

Ciolacu nu agreează ambițiile doamnei Firea

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că Marcel Ciolacu nu agreează deloc o posibilă candidatură a Gabrielei Firea la prezidențiale. Ciolacu ia în calcul faptul că un eventual succes al acesteia i-ar mișca scaunul de președinte PSD.

La nivel oficial, Marcel Ciolacu a declarat în repetate rânduri că nu are nicio dorință de a candida la alegerile prezidențiale din 2024 și că este dispus să accepte și candidatura unor oameni din afara partidului.

  • Marcel Ciolacu: „La nivelul PSD şi al preşedintelui PSD, nu au început aceste discuţii (despre candidatul partidului la alegerile prezidenţiale – n.r.). Singura discuţie pe care am avut-o foarte clar – viitorul candidat al PSD va fi ales de către fiecare organizaţie, de fiecare consilier comunal, municipal, viceprimar, primar, în conferinţe de alegeri în întreaga ţară. Schimbăm cu totul sistemul de desemnare a candidatului pentru funcţia de preşedinte al României (…) Din punctul meu de vedere aş accepta şi oameni din afara partidului, ca să fie o competiţie cât mai deschisă”.

Neoficial însă, în partid se vorbește despre faptul că Marcel Ciolacu își construiește drumul spre Cotroceni. Mai exact, preluarea mandatului de premier și modul în care va gestiona Guvernul va fi un test decisiv de a face sau nu pasul de a candida la prezidentiale.

Ce nume de prezidențiabili testează PSD

În prezent PSD testează în sondaje încrederea electoratului în personalitătile partidului. Printre cei testați la capitolul încredere s-au numărat ministrul Sănătății Alexandru Rafila și Marcel Ciolacu. De partea celalaltă, și Gabriela Firea ar fi prezentat în interiorul partidului un sondaj care ar fi poziționat-o drept un lider vizibil și cu potențial de tracțiune pentru partid.

Potrivit surselor HotNews.ro, la nivelul conducerii s-a analizat și posibilitatea candidaturii lui Mircea Geoană, dar discuțiile nu au avansat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro