Se inchide „Azomures”?
Patronii SC „Azomures” SA Targu-Mures ameninta din nou cu inchiderea societatii.
Vicepresedintele Consiliului de Administratie (CA) al combinatului chimic, Yetkin Erman, a trimis, ieri, o scrisoare tuturor sefilor de sectii din cadrul firmei prin care le cere salariatilor sa renunte la revendicarile privind majorarea salariilor si a procesului pe care sindicalistii l-au intentat conducerii „Azomures”.
Totodata, Yetkin Erman acuza interese politice privind inchiderea societatii si mentioneaza ca daca angajatii continua sa ceara majorarea veniturilor cu 9,5 la suta asa cum prevede noul Contract Colectiv de Munca (CCM) pe ramura, activitatea combinatului va fi sistata imediat.
„Situatia economico-financiara in care se gaseste astazi „Azomures”, precum si incertitudinea data de faptul ca la aceasta data problema vitala a pretului gazului metan nu este inca rezolvata, nu permit aplicarea prevederilor CCM la nivel de ramura, respectiv majorarea salariilor cu 9,5%”, a mentionat vicepresedintele Consiliului de Administratie al societatii intr-o scrisoare trimisa tuturor angajatilor.
De asemenea, Yetkin Erman precizeaza ca patronatul societatii face apel la toti salariatii pentru a da dovada de intelegere si a accepta pastrarea nivelului actual al castigurilor pentru o perioada de un an.
„Cu parere de rau trebuie sa va informez ca, in momentul de fata, administratorii societatii sunt hotarati ca in cazul in care, desi cunoasteti realitatile cu care ne confruntam, continuati sa insistati asupra solicitarii de majorare a salariilor, fara a se mai pierde timp si bani sa se treaca la demararea formalitatilor de oprire in cel mai scurt timp a activitatii societatii”, mai sustine vicepresedintele CA de la „Azomures”.
De asemenea, Yetkin Erman reclama interesele politice privind inchiderea „Azomures”. „Este evident ca in acest moment exista persoane de o anumita culoare politica care doresc inchiderea societatii noastre. Cu siguranta exista si persoane care ar obtine castiguri materiale substantiale de pe urma inchiderii societatii.
Mai exista si persoane care mai cred si mai spera ca dupa inchidere, „Azomures” poate trece din nou sub controlul statului reluandu-si astfel activitatea”, a mai mentionat vicepresedintele CA. Mai mult, potrivit sursei citate, impunerea cotei de impozitare de 16 la suta ii avantajeaza pe angajati, dar actuala guvernare nu a luat nici o masura pentru a-i sprijini pe patroni.
„Alternativa 2002” nu renunta la proces
In replica la aceasta scrisoare a patronatului, liderii Sindicatului „Alternativa 2002” din cadrul „Azomures” au trimis angajatilor o adresa in care le prezinta situatia financiara a societatii si in care arata ca majorarea salariilor nu presupune un efort financiar prea mare pentru firma.
Astfel, liderul sindical Maria Dandarau sustine ca daca se aproba majorarea salariala de 9,5 la suta, cheltuielile societatii cresc cu 0,83 la suta anual.
In acest context, presedintele sindicatului crede ca patronatul fie cauta un „tap ispasitor”, fie pur si simplu incearca sa santajeze salariatii sa renunte la actiunea de-schisa in instanta. „Noi am transmis adrese tuturor sindicalistilor, dar pana la aceasta ora nici unul nu a venit sa spuna ca nu vrea sa il reprezentam in instanta in acest proces”, a mai spus Maria Dandarau.
Potrivit acesteia, Sindicatul „Alternativa 2002” nu va renunta la proces. „Este normal ca patronii sa caute sa aiba profit cat mai mare, cum este normal ca si noi sa luptam pentru drepturile noastre”, a adaugat reprezentantul angajatilor.
Liderul sindical a mai spus ca daca SC „Azomures” SA va fi inchisa, in nici un caz acest lucru nu va fi facut din cauza revendicarilor angajatilor legat de salarii.
Totodata, Maria Dandarau este de parere ca in urma acestei scrisori, organele abilitate ar trebui sa se autosesizeze.