Sari direct la conținut

„Se vehiculează în mod demagogic ideea unei taxe de solidaritate pe venituri. Suntem stupefiați și revoltați”, reacționează oamenii de afaceri. „E o falsă solidaritate!”

HotNews.ro
„Se vehiculează în mod demagogic ideea unei taxe de solidaritate pe venituri. Suntem stupefiați și revoltați”, reacționează oamenii de afaceri. „E o falsă solidaritate!”

Peste 11 milioane de români au transmis un mesaj foarte clar și un apel la responsabilitate din partea clasei politice. Din păcate, la nici o lună distanță de la alegeri, acest mesaj pare să fie ignorat de o parte a clasei politice”, spun oamenii de afaceri membri ai confederației Concordia, organizație al cărei președinte este Dan Șucu.

„Observăm cum în spațiul public este vehiculată, în mod demagogic, idea introducerii unei taxe de solidaritate pe venituri. Suntem stupefiați și revoltați în fața unui nou experiment fiscal. Solidaritatea presupune că suntem, împreună”, responsabili, arată textul mesajului transmis miercuri.

Dan Șucu, alături de mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri Foto: captură video

„Unde este reciprocitatea, când astăzi vorbim despre taxe noi pe venit, care vor fi suportate tot de mediul privat și de oamenii care muncesc în Romania, după ce în ultimii ani bugetul public a fost cheltuit iresponsabil, în ciuda numeroaselor apeluri la echilibru din partea mediului privat. Cum putem vorbi de solidaritate când doar unii dintre noi suntem responsabili?”, mai spun autorii documentului.

„Unde este reciprocitatea, când astăzi vorbim despre creșterea taxei pe valoarea adăugată, în ciuda faptului că este bine cunoscută problema colectării de TVA și a evaziunii fiscale? Cum putem vorbi de solidaritate când doar o parte dintre noi își plătesc taxele?”, se întreabă retoric oamenii din organizația condusă de Dan Șucu.

Aceștia mai atrag atenția că o parte a clasei politice vorbește „cu obstinație” despre introducerea impozitului progresiv, deși fără cota unică PIB-UL României ar fi fost cu 20% mai mic. Tot cota unică a contribuit la creșterea clasei medii din România, cu cea mai mare viteză din Europa. „Cum putem vorbi de solidaritate când unii muncesc și alții cheltuie?”, mai atrag atenția semnatarii.

Orice discuție despre echilibrarea deficitului bugetar trebuie să înceapă, în opinia lor, cu măsurile de reducere a risipei, înainte de vorbi despre alte creșteri de taxe, pe care tot mediul privat le va suporta.

„Ca să subliniem impostura și ideea falsă de solidaritate, în cazul în care taxa de solidaritate se va aplica veniturilor de peste 10.000 lei net, având în vedere că doar aproximativ 7% dintre angajați depășesc acest nivel, impactul bugetar va fi foarte mic (aprox. 3,5 mld/an, adică 0.2% din PIB). Chiar și în scenariul vehiculat cu taxa de solidaritate aplicat veniturilor de peste 12.000 lei brut, situația nu se schimbă – impactul bugetar va fi tot mic, dar va afecta un număr semnificativ de angajați – aproximativ 18%”, spune Concordia.

Concluzia lor: nu se rezolvă nici pe departe problema, ci va fi doar o măsură menită să bulverseze și mai mult mediul de afaceri și să nu mai încurajeze munca (oamenii nu vor mai fi motivați să muncească mai mult și să câștige mai mult). „Renunțați la false idei de echilibrare a bugetului de stat. Concentrați-vă pe ce funcționează în mod real, pe ce poate ajuta real mediul de afaceri și românii care muncesc. Fiți voi solidari cu noi, cetățenii acestei țări”, avertizează oamenii de afaceri.

INTERVIURILE HotNews.ro