Sari direct la conținut

Secretar de stat în Ministerul Sănătății, după acuzațiile edilului din Brașov: „Coliban minte cu seninătate cinică. Acest primar în sandale este de un tupeu fantastic”

HotNews.ro
Spital, Foto: Viktor Levi | Dreamstime.com
Spital, Foto: Viktor Levi | Dreamstime.com

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, îl acuză pe primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, că minte şi dezinformează în privinţa proiectului Spitalului de Pneumoftiziologie. Cu o zi înainte, edilul din orașul de sub Tâmpa acuza Ministerul Sănătății de fraudă după ce mai multe unități spitalicești au fost eliminate din PNRR.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, l-a acuzat vineri pe primarul Braşovului, Allen Coliban, că minte „cu o seninătate cinică” în privinţa proiectului Spitalul de Pneumoftiziologie şi transmite că Spitalului de Pneumoftiziologie se va face, şi nu „datorită domniei sale”.

„Coliban, acest primar în sandale ce stă «de veghe în lanul de secară» este de un tupeu fantastic. Minte braşovenii cu o seninătate cinică. Doar că minciunile au picioare scurte! Spitalul din Braşov se face şi nu datorită domniei sale! De ce?

– pentru că terenul pe care ar urma să fie construit spitalul din Braşov este arabil! Atenţie!

– pentru că deşi i-am trimis periodic adrese prin care i-am cerut să raporteze starea proiectului nu am primit nimic înapoi.

– pentru că este atât de incompetent încât pune în pericol realizarea proiectului prin fonduri de la Banca Europeană de Investiţii.

– pentru că minte şi dezinformează dintr-un interes meschin şi incompatibil cu ceea ce cred eu că ar trebui să urmărească un primar”, a afirmat Rogobete.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății susține că finanţarea proiectului Spitalului de Pneumoftiziologie din Braşov nu este tăiată.

„Realitatea! Finanţarea proiectului Spitalului de Pneumoftiziologie din Braşov nu este nici tăiată, nici abandonată. Este transferată către o altă sursă! Fac un apel public către primarul USR Coliban: Domnule, dacă nu doriţi să ne ajutaţi să realizăm acest spital pentru cetăţenii Braşovului, vă rugăm, din suflet, măcar nu ne mai încurcaţi!”, a spus Rogobete.

Coliban acuză Ministerul Sănătății de fraudă

Allen Coliban a acuzat, joi seară, Ministerul Sănătăţii de fraudă şi susţine că instituţia a eliminat spitale din PNRR fără ca măcar să cunoască stadiul sau maturitatea proiectelor.

„Fraudă! Dovada că Ministerul Sănătăţii a eliminat spitale din PNRR fără ca măcar să cunoască stadiul/maturitatea proiectelor”, a scris, joi seară, pe Facebook, edilul Brașovului.

Coliban a afirmat că, în luna ianuarie, în evaluarea Ministerului Sănătăţii, Spitalul de Pneumoftiziologie al Braşovului s-a clasat pe locul 7 din 49 de proiecte.

„Atunci era şi bun, şi matur. De atunci şi până astăzi, Ministerul a amânat semnarea contractului, dar a contractat alte proiecte, cu punctaj mai mic, dar cu culoarea politică potrivită. Săptămâna trecută a apărut informaţia potrivit căreia, pentru a acoperi incompetenţa guvernării care a costat România pierderi uriaşe din PNRR, executivul a propus reducerea banilor tocmai de la Sănătate, tăind arbitrar 7 spitale de pe listă, printre care cel din Braşov. Primul Ministru a justificat spunând că a renunţat la proiectele care nu aveau “nici licitaţie, nici studiu”. Noi avem şi-şi”, a mai scris primarul municipiului Braşov.

Acesta a publicat un document de la Ministerul Sănătăţii, trimis în 13 septembrie, în care se solicită date despre proiecte.

„Iată dovada că habar nu aveau despre progresul proiectelor: un document oficial, primit ieri de la Minister! Cum explicaţi asta, Domnule Ciolacu? Mai întâi ne-aţi tăiat de pe listă, acum ne întrebaţi care este progresul? Mai bine recunoaşteţi că aţi acordat preferenţial banii din PNRR şi de acolo se ocupă procurorii europeni”, a mai scris Coliban.

Acesta susţine că „să pierzi cu bună ştiinţă bani europeni daţi pentru Sănătatea românilor este o crimă”.

„Cineva va plăti pentru asta”, afirmă primarul.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat, luni, că ajustarea PNRR a diminuat fondurile nerambursabile în domeniul sănătăţii cu 740 milioane euro şi a adăugat că nu era de dorit ca ţara noastră să fie pusă în situaţia să plătească de la buget sumele pentru unele proiecte care nu ar fi putut respecta termenul de finalizare.

Ministrul PSD a mai spus că proiectele în cauză vor fi realizate cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), fonduri rambursabile şi anume ele vor fi returnate de la buget. Acesta a mai afirmat că din cauza acestei ajustări a fost necesară rezivuirea investiţiilor în infrastructura spitalicească şi astfel sunt afectate şase proiecte de investiţii. (news.ro) (sursă foto Dreamstime)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro