Sediile FBI și ale Departamentului pe Justiție, pe lista clădirilor pe care administrația Trump intenționează să le vândă pentru a reduce cheltuielile

Administrația Generală a Serviciilor (GSA), care gestionează clădirile federale din SUA, a publicat marți o listă cu peste 440 de proprietăți pe care le-a considerat „neesențiale pentru operațiunile guvernamentale”. Pe această listă se află sediile mai multor instituții guvernamentale, precum FBI și Departamentul pentru Justiție.
Financial Times scrie că scoaterea acestor clădiri de pe lista celor esențiale are loc întrucât Administrația Trump ia în considerare vânzarea sediilor din Washington ale FBI și ale Departamentului de Justiție, pe măsură ce își continuă programul agresiv de reducere a costurilor guvernamentale.
Pe lângă clădirile FBI și ale Departamentului pentru Justiție, pe lista clădirilor neesențiale care acum pot fi scoase la vânzare se numără și cele ale departamentelor de Sănătate și Servicii Umane, Agricultură, Energie, Muncă, Locuințe și Dezvoltare Urbană.
„GSA va lua în considerare activele neesențiale pentru cesionarea din proprietatea guvernului într-un mod ordonat, pentru a se asigura că contribuabilii nu mai plătesc pentru spații de birouri federale goale și subutilizate”, a declarat agenția.
Aceasta a adăugat că „activele neesențiale” costă mai mult de 430 de milioane de dolari pe an pentru a funcționa, în timp ce vinderea lor ar putea aduce mai mult de 8 miliarde de dolari.
„GSA se angajează să fie un administrator inteligent al banilor contribuabililor prin reducerea spațiilor nefolositoare și reducerea costurilor”, a declarat GSA, adăugând că lista poate fi modificată în viitor.
Agenția supraveghează aproape 370 de milioane de metri pătrați de proprietăți imobiliare, după ce a vândut mai mult de 12 milioane de metri pătrați în ultimul deceniu.
Anunțul de marți al GSA de a reduce mai mult de 80 de milioane de metri pătrați se aliniază eforturilor mult mai agresive de reducere a costurilor făcute de Elon Musk.
Așa-numitul Departament al eficienței guvernamentale (DOGE), la conducerea căruia Trump l-a numit pe Musk, a anunțat anterior că a reziliat sute de contracte de închiriere în SUA, ceea ce a produs o economie de până la 660 de milioane de dolari pe an.
Legalitatea unora dintre rezilieri a fost contestată în instanță.
Musk a criticat în repetate rânduri absența de la birou a lucrătorilor federali și a susținut că multe clădiri sunt în mare parte goale din cauza posibilității ca angajații să lucreze de la domiciliu. Președintele Donald Trump a emis un ordin executiv la scurt timp după învestirea sa, impunând guvernului ca angajații să se întoarcă la birou cu normă întreagă.