Sari direct la conținut

Ședință extraordinară, vineri, la Guvern: Ce bani va primi CNAS pentru platforma IT, concedii medicale ori vouchere de vacanță

HotNews.ro
Sedinta de guvern desfasurata la Palatul Victoria, in Bucuresti, 23 noiembrie 2023. Inquam Photos / Octav Ganea
Sedinta de guvern desfasurata la Palatul Victoria, in Bucuresti, 23 noiembrie 2023. Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul se va întâlni vineri, de la ora 8:45, într-o ședință extraordinară, în format online, iar pe agendă se află trei memorandumuri în domeniul Sănătății. Toate cele trei acte vizează suplimentarea pentru luna octombrie din acest an a limitelor de cheltuieli bugetare pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Aproape 294 de milioane de lei pentru platforma IT a CNAS

Un prim memorandum vizează suplimentarea limitei de credite de angajament pe luna octombrie pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) cu aproape 294 de milioane de lei.

Banii sunt necesari pentru refacerea PIAS (Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate), un proiect care are o valoare totală de 587,7 milioane de lei și este finanțat cu fonduri din PNRR.

CNAS trebuie să încheie contractul de achiziție publică în această lună, se mai arată în document.

100 milioane de lei pentru decontarea concediilor medicale

Un al dioilea memorandum vizează suplimentarea cu 100 milioane de lei a bugetului gestionat de CNAS pentru decontarea în luna octombrie a concediilor medicale și a indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate.

Suma de 3,7 miliarde de lei aprobată acestor cheltuieli pentru anul 2024 a fost deja utilizată încă din luna august, iar restanțele la data de 31 august 2024 depășeau 2,8 miliarde de lei, fapt care amplifică presiunea financiară și creează riscul să nu se poată onora obligațiile curente și viitoare, se arată în document.

Acesta este motivul pentru care la recenta rectificare de buget, guvernul a suplimentat bugetul FNUASS cu 300 milioane de lei, dar pentru decontarea pe luna octombrie este nevoie de încă 100 milioane de lei.

46,4 milioane lei pentru cheltuieli de personal si vouchere de vacanță

Cel de-al treilea memorandum vizează suplimentarea limitei de cheltuieli pe luna octombrie cu peste 46,4 milioane de lei pentru plata în luna octombrie a cheltuielilor de personal aferente caselor de asigurări de sănătate și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Pentru plata cheltuielilor de personal aferente lunii septembrie 2024 cu termen de plată pe data de 15 octombrie 2024, potrivit datelor transmise de casele de asigurări de sănătate se estimează plăți de peste 47,9 milioane de lei, din care suma de peste 3,7 milioane de lei este necesară pentru plata voucherelor de vacanță la care are dreptul, potrivit legii, personalul caselor de asigurări de sănătate și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, se arată în document.

INTERVIURILE HotNews.ro