Sari direct la conținut

Ședința „roller coaster” de pe Wall Street s-a încheiat cu doi indici majori în scădere, după ce Trump a rămas ferm în privința taxelor vamale. „Un leac mai rău decât boala”

HotNews.ro
Ședința „roller coaster” de pe Wall Street s-a încheiat cu doi indici majori în scădere, după ce Trump a rămas ferm în privința taxelor vamale. „Un leac mai rău decât boala”
Președintele american Donald Trump este văzut la televizor, în timp ce traderii lucrează la New York Stock Exchange, pe 7 aprilie 2025. FOTO: Seth Wenig / AP / Profimedia

Indicii S&P 500 și Dow ai bursei de pe Wall Street au închis în scădere luni, după o ședință de tipul „roller coaster”, investitorii fiind îngrijorați de încetinirea economică și de creșterea inflației, în timp ce președintele american Donald Trump și-a întărit poziția privind tarifele vamale, avertizând că ar putea crește și mai mult taxele de import impuse Chinei, scrie Reuters.

Acțiunile de pe Wall Street au fost afectate puternic de tarifele radicale ale lui Trump, anunțate săptămâna trecută la sfârșitul zilei de miercuri, asupra tuturor importurilor în SUA și de taxele mult mai mari asupra unor parteneri comerciali importanți ai SUA.

Luni, volumul tranzacțiilor de pe Wall Street a doborât mai multe recorduri din SUA, pentru a doua ședință consecutivă. La începutul ședinței de tranzacționare, toți cei trei indici principali din SUA au atins cele mai scăzute niveluri din ultimele cel puțin 12 luni. În cursul dimineții, aceștia au crescut puternic pentru scurt timp, în urma unor informații privind tarifele vamale, pentru ca apoi să scadă din nou, după ce articolul din presă cu aceste informații a fost negat.

De asemenea, în timpul sesiunii, indicele CBOE Volatility Index (VIX), indicatorul „fricii” de pe Wall Street, a depășit 60 de puncte, atingând cel mai ridicat nivel din august 2024 încoace. După limitarea câștigurilor, acesta a încheiat ziua la 46,98 de puncte, cea mai mare închidere din ultimii cinci ani.

Oscilații „nebunești”

„Problema de bază a pieței este că abordarea administrației privind dezechilibrele comerciale este de a încerca un leac care este mai rău decât boala”, a declarat Rick Meckler, partener în cadrul Cherry Lane Investments, un birou de investiții din New Vernon, New Jersey.

„Este clar că investitorii favorizează fie o pauză, fie o abordare diferită a modului de a face acest lucru. Este foarte revelator faptul că, dintre numeroșii susținători ai lui Trump din comunitatea de investiții și de afaceri, se pare că nu există nimeni care să susțină abordarea administrației (americane) privind tarifele”, a adăugat Meckler.

Indicele Dow Jones Industrial Average (DJI) a scăzut cu 349,26 puncte, sau 0,91%, la 37.965,60 de puncte, indicele S&P 500 (SPX) a pierdut 11,83 puncte, sau 0,23%, ajungând la 5.062,25 de puncte, în timp ce Nasdaq Composite (IXIC) a câștigat 15,48 puncte, sau 0,10%, urcând până la valoarea de 15.603,26 de puncte.

În primele două zile care au urmat anunțurilor tarifare ale lui Trump de săptămâna trecută, indicele de referință S&P 500 a scăzut cu 10,5% și a pierdut aproximativ 5.000 de miliarde de dolari în valoare de piață, această evoluție marcând mai mare pierdere de două zile a acestui indice începând din martie 2020 încoace.

Vineri, indicele blue-chip Dow a confirmat că se află într-o corecție, sau cu mai bine de 10% sub închiderea lui record din decembrie anul trecut, în timp ce indicele Nasdaq a confirmat că se află într-un teritoriu „bear market”, definit ca o scădere de 20% sau mai mult sub închiderea lui record.

Luni dimineață, indicele S&P 500 scăzuse cu 20% sub nivelul său record de închidere. Indicele a crescut pentru scurt timp cu peste 3%, după ce un articol de presă afirma că Trump ia în considerare o pauză de 90 de zile privind impunerea tarifelor vamale. Oficialii Casei Albe au negat rapid veridicitatea informațiilor din articol, ceea ce a aruncat piața înapoi pe „roșu”.

Meckler a precizat că oscilațiile „nebunești” ale pieței înregistrate luni au lăsat investitorii „puțin îngrijorați că, dacă faptele încep să se schimbe, ar putea vedea o creștere foarte rapidă a acestei piețe”.

„Acest lucru duce la această mișcare de înainte și înapoi a creșterilor care sunt efectiv vândute și scăderi ale pieței în care oamenii (…) încearcă să găsească un loc pentru a cumpăra”, a mai explicat el.

Indicele pieței imobiliare SPLRCR a pierdut 2,4%, acesta fiind cel mai mare declin procentual de luni din cadrul celor 11 indici industriali majori care constituie S&P. Indicele serviciilor de comunicații (SPLRCL) a fost cel mai mare câștigător, terminând în creștere cu 1%. Indicele tehnologic SPLRCT, cu un plus de 0,3%, a fost singurul alt sector care a înregistrat un avans.

În ceea ce privește acțiunile individuale, cele mai mari corecții din cadrul aS&P le-au înregistrat acțiunile Apple, în scădere cu 3,7%, și Tesla, care a coborât cu 2,6%. Cele mai mari impulsuri au venit de la Nvidia, în creștere cu peste 3%, și Amazon.com, care a câștigat 2,5%.

În această săptămână sunt așteptate mai multe discursuri ale oficialilor Rezervei Federale (FED) și publicarea unei serii de indicatori economici, inclusiv date privind prețurile de consum, investitorii fiind foarte atenți la orice semn de recesiune.

Titlurile (acțiunile) în scădere au depășit numărul celor în creștere cu un raport de 4,45 la 1 la NYSE (New York Stock Exchange), unde au existat 42 de noi maxime și 2036 de noi minime.

Pe piața Nasdaq, 1.447 de acțiuni au crescut și 3.070 au scăzut, în condițiile în care titlurile în declin au depășit numărul celor care au urcat cu un raport de 2,12 la 1.

S&P 500 nu a afișat vreun nou maxim al ultimelor 52 de săptămâni, dar a înregistrat 168 de noi minime, în timp ce Nasdaq Composite a înregistrat 10 noi maxime și 999 de noi minime.

Pe bursele americane, 29,13 miliarde de acțiuni au fost tranzacționate, depășind cu mult media de 17,13 miliarde din ultimele 20 de ședințe.

Volumul de vineri, de aproximativ 26,79 miliarde de acțiuni, depășise maximul anterior, de 24,48 miliarde de acțiuni tranzacționate, înregistrat pe 27 ianuarie 2021.

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro