Sef DNA: Tot mai multe persoane ne sesizeaza privind fraude la achizitiile publice, pe fondul cresterii increderii in procurori. Fondurile nationale, mai expuse la frauda decat cele europene
Fondurile nationale sunt mai expuse la fraude decat banii europeni, in Romania, pentru ca in cazul fondurilor comunitare regelemntarile sunt mai stricte, a declarat, vineri, procurorul-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Calin Nistor. In ultima perioada, tot mai multe persoane, unele implicate in domeniul fraudelor in achizitiile publice, sisizeaza DNA, a mentionat el.
“In ultimul timp, ca urmare a cresterii increderii cetatenilor in activitatea DNA, un efect principal a fost cresterea numarului de sesizari depuse de persoane, unele fiind implicate in domneiul fraudelor in achizitii publice”, a spus Calin Nistor, la conferinta Combaterea Criminalității în Domeniul Achizițiilor Publice, organizata de Freedom House.
“Din cazuistica DNA, am constatat ca frauda in domeniu e indreptata cu predilectie, in ultimii ani, spre fondurile nationale, cele comunitare fiind mai bine protejate prin existenta unei infractiuni speciale privind accesarea fondurilor europene“, a mai aratat el.
Nistor a sugerat Parlamentului sa i introduca aceleasi reglementari privind combaterea fraudei si in domeniul fondurilor bugetare la fel ca in cel al banilor europeni.
“N-ar strica leguitorul sa se gandeasca, la un moment dat, ca aceleasi incriminari existente pentru fondurile europene sa fie transpuse si pentru fondurile nationale“, a mai spus oficialul DNA.
Procurorul anticoruptie a mai aratat ca au existat cazuri in care mita in contractele de achizitii publice era de 20% din valoarea contractului.
“Au existat cazuri in care valoarea mitei remise in contractele de achizitie publica a fost in cuantum de 20 la suta din intreaga valoare a contractului de achitie publica. In aceste conditii este indubitabil ca frauda efectiva produsa in domeniul achizitiilor publice pe acel contract poate ajunge si pana la 40-50 la suta din valoarea contractului”, a estimat Calin Nistor.
La randul sau, procurorul general adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu, a atras atentia asupra nivelului ridicat al fraudei in achizitiile publice din Romania.
“Daca ar fi sa vorbim despre frada in achiztiile publice ar trebui sa vorbim ore intregi. Acest domeniu al achizitiilor publice este unul dintre cele mai vulnerabile, cel putin in tara noastra, din varii motive, unul dintre ele fiind lipsa de transparenta”, a explicat Licu.
Pe langa populatie, care contribuie la bugetele publice fraudate, afectate sunt si companiile oneste care pierd licitatii de achizitie publica din cauza infractiunilor in domeniu.
“Doua tipuri de practici sunt conflictul de interese si trucarea licitatiilor. Acestea nu se situeaza in interiorul sferei coruptiei, ci in anticamera ei”, a punctat Ligia Popescu, avocat al unor companii private.
Intre timp, Guvernul da asigurari ca lucreaza la o reforma ampla in sistemul achizitiilor publice, urmand sa initieze 4 noi legi care sa inlocuiasca actuala ordonanta de urgenta 34/2006 care reglementeaza achizitiile publice.
Romania are obligatia sa transpuna directivele europene privind achizitiile publice, care nu mai pun acum accentul atat pe pretul cel mai scazut din ofertele depuse, ci iau in calcul si raportul costuri-calitate.
Prezent la conferinta Freedom House, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Bogdan Dobrin, a aratat ca cele patru proiecte de lege in domeniu urmeaza sa fie adoptate de Guvern si trimise la Parlament in luna iunie, imediat dupa ce va fi fost adoptata si o strategie nationala pentru achizitii publice.
Comisia Europeana obliga Romania sa adopte aceasta strategie pana in octombrie 2015, fiind o conditionalitate ex-ante, fara de care tara risca sa-i fie blocate fondurile europene petru perioada de programare 2014-2020.
Freedom House Romania, impreuna cu 16 parteneri, a incheiat un amplu program in care 396 magistrați și ofițeri de poliție judiciară au participat la 15 seminarii de formare in domeniul achizitiilor publice.
De asemenea, a fost lansat si “Ghidul pentru practicieni în domeniul achizițiilor publice”, disponibil la ghidachizitii.lfwd.io .