Sari direct la conținut

Sefa DNA: Vom putea vorbi de ridicarea MCV dupa ce nu ne mai trezim cu propuneri de limitare a competentelor procurorilor anticoruptie

HotNews.ro
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, s-a declarat, marti, la Parlamentul European, in favoarea mentinerii Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie, aratand ca despre ridicarea MCV se va putea vorbi doar dupa ce vor inceta sa mai apara propuneri legislative ale unor parlamentari privind limitarea competentelor Directiei nationale Anticoruptie. In schimb, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca Guvernul sustine proiectele de modificare a celor 4 coduri juridice propuse de magistrati, prin intermediul CSM.

Kovesi, care a fost audiata, miercuri, la Bruxelles, in Comisia de Control bugetar a PE, a fost intrebata de jurnalisti cand considera ca ar fi benefic ca MCV sa fie ridicat de Comisia Europeana.

In momentul in care o sa avem cereri de ridicare de ridicare a imunitatii admise de Parlament, in momentul in care n-o sa ne mai trezim cu diverse propuneri de limitare a competentelor DNA sau de eliminare a unor instrumente utile in activitatea procurorilor, atunci putem vorbi si despre ridicarea MCV, dar cat avem astfel de situatii nu cred ca progresele sunt ireversibile in Romania„, a raspuns Kovesi.

„Din perspectiva DNA, pot sa va spun ca faptul ca in fiecare an are loc o analiza obiectiva a datelor statistice este de fapt un instrument util in a ne stabili noi prioritati in a lua masuri in ceea ce priveste evolutia pozitiva a institutiei noastre, MCV a fost un instrument extrem de util in obtinerea unor progrese in sistemul de justitie. Avand in vedere aceste premise, cred ca acest mecanism poate sa continue. Sigur, poate fi extins si la celelalte state membre. (…) O astfel de evaluare nu are de ce sa ne ingrijoreze, nu are de ce sa ne incurce. Dimpotriva, poate sa ramana in continuare un instrument util”, a mai aratat ea.

Prezent si el la Parlamentul European, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a precizat ca Guvernul sustine patru proiecte de lege de modificare a noilor coduri juridice, rezultate din propunerile magistratilor, prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Exista 4 proiecte de acte normative aflate la Senat sau la Camera, propuse de sistemul judiciar, in special. Acestea vor fi sustinute de MJ. La Codul penal, vor fi mai putine modificari, la Codul de procedura penala sunt destul de multe modificari, in momentul de fata cred ca vor fi in jur de 100 de articole ce vor suferi modificari. Cele mai multe sunt de niovel tehnic, de corelare a unor dispozitii care nu au fost clare in momentul intrarii in vigoare a Codurilor. Cele mai multe observatii au fost transmise de procurori si judecatori prin intermediul CSM„, a spus Cazanciuc, chestionat de presa.

Intrebat de jurnalisti daca sustine initiativa legislativa a unor parlamentari de instituire unei asa-numite „superimunitati” parlamentare, ministrul Justitiei a subliniat ca a dat aviz negativ.

Daca va referiti la un proiect anume de lege, a primit aviz negativ din partea Ministerului Justitiei„, a spus el.

Cazanciuc a mai fost chestionat si in legatura ca o recenta afirmatie a procurorului-sef al DNA, potrivit careia imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminata integral, prin modificarea Constitutiei.

E o discutie care, cu siguranta, trebuie purtata la dezbaterea pe Constitutie„, a raspus ministrul Cazanciuc.

El a precizat ca, in dezbaterea privind revizuirea Constitutiei, parlamentarii vor avea la dispozitie, de luna viitoare, constitutiile din toate statele UE traduse in romaneste si comentate de profesori universitari de drept constitutional.

„Acest instrument, aflat la indemana parlamentarilor de luna viitoare, de traducere in limba romana a tuturor constitutiilor statelor membre, cred ca va arata foarte clar cum trebuie sa fie un text in Constitutia Romaniei, evident dupa consultari si cu Comisia de la Venetia”, a mai aratat Robert Cazanciuc.

Marti, la Bruxelles, in cadrul audierilor din Comisia CONT a PE, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a denuntat actiunile unor politicieni de modificare a legislatiei anticoruptie.

„Investigatiile efectuate au fost primite cu speranta si incredere de catre societate, dar nu este mai putin adevarat ca au mobilizat un intreg sistem compus din politicieni din toate partidele si din oameni de afaceri, care se simte amenintat si care incearca sa isi mentina controlul asupra resurselor publice. Au existat incercari repetate de a limita eficienta investigatiilor, prin initiative de modificare a legislatiei anticoruptie, prin restrangerea instrumentelor folosite de procurori, prin propuneri abrupte de demitere a unor procurori cu functii de conducere sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor acuzati de infractiuni de coruptie. Cele mai multe dintre aceste incercari au esuat doar datorita reactiilor venite din partea societatii civile si a partenerilor externi ai Romaniei, in primul rand institutiile europene”, a spus Kovesi, in fata europarlamentarilor prezenti la comisia CONT.

La audierea din Comisia CONT ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a sustinut ca „Romania nu mai are nevoie sa se situeze in defensiva pe” subiectul justitiei si al MCV.

Am dat curs invitatiei de a participa in premiera la o astfel de audiere, pe de-o parte din respect fata de Parlamentul European si, pe de alta parte, din incredintarea ca Romania nu mai are nevoie sa se situeze in defensiva pe acest subiect, ci, dimpotriva, are acum realizari certificate si le poate impartasi celor interesati.

„La 8 ani de la instituirea MCV si dupa numeroase rapoarte in cadrul creat de obiectul formulat de Comisia Juncker, de finalizare graduala a exercitiului (MCV – n.r.) in mandatul sau, putem spune, fara niciun fel de dubiu, ca vorbim despre o justitie cu mult imbunatatita. Ma bucur ca putem vorbi astazi, cu fruntea sus, despre justitia din Romania. Obiectivul primordial pentru mine si Guvern a fost obtinerea progreselor dorite de noi insine in consolidarea justitiei si combaterea eficienta a coruptiei si in niciun caz alunecarea in inevitabila dimensiune politica ce a insotit mereu mecanismul”, a afirmat cazanciuc, in fata europarlamentarilor prezenti la Comisia CONT.

In context, el a subliniat ca, potrivit Comisiei Europene, nu exista o legatura intre MCV si procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, dar a aratat ca unele state membre au „anumite retineri”.

„La nivelul Comisiei Europene, lucrurile sunt foarte clare: nu exista o legatura intre MCV si aderarea la spatiul Schengen. Exista la nivelul unor state membre anumite retineri. Depinde de noi sa facem toate demersurile pentru a convinge statele membre inca rezervate ca Romania si-a indeplinit angajamentele pana in momentul de fata. Romania este un exemplu de bune practici in mai multe domenii si ma refer aici la integritate, la anticoruptie, la strategiile de prevenire a coruptiei, ca Romania este determinata sa-si indeplineasca angajamentele si vrem sa stam la aceasta masa rotunda cu toate statele membre si toti sa fie convinsi ca pentru UE este mai bine ca Romania sa fie in Spatiul Schengen decat in afara”, a mai afirmat Cazanciuc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro