Sari direct la conținut

Șefa Registrului Comerțului, demisă de ministrul Justiției după ce mii de firme au fost blocate de noul sistem informatic

HotNews.ro
Șefa Registrului Comerțului, demisă de ministrul Justiției după ce mii de firme au fost blocate de noul sistem informatic
Valentina Burdescu, directoarea ONRC. Foto: Agerpres

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunță demiterea directorului Oficiului Național al Registrului Comerțului, Valentina Burdescu, în urma problemelor semnalate de reprezentanţi ai mediului de afaceri, avocaţi şi contabili cu privire la blocajele din noul portal ONRC, pus în funcţiune în luna iulie în urma unei investiţii de câteva zeci de milioane de euro.

Oficiul Național al Registrului Comerțului se află în subordinea Ministerului de Justiție, care a anunțat joi că Corpul de Control trimis la instituție în 19 august a constatat „existența unui management defectuos”.

„Mai exact, decizia punerii în producție a noului sistem la data de 26 iulie 2024, precum și suspendarea activității O.N.R.C. și a oficiilor teritoriale în perioada 16-25 iulie au fost adoptate în mod exclusiv de către directorul general/managerul de proiect Valentina Burdescu, fără consultarea personalului din cadrul O.N.R.C. și din cadrul oficiilor teritoriale. Precizăm că directorul general al O.N.R.C. a fost desemnat manager de proiect pentru proiectul privind noul sistem al O.N.R.C. în data de 29 octombrie 2018. Concluziile raportului Corpului de control arată că deciziile cu privire la modul și momentul implementării noului sistem informatic, precum și testarea insuficientă a aplicației informatice au generat disfuncționalități în activitatea instituției”, a transmis Ministerul Justiției, printr-un comunicat de presă.

Cine a preluat conducerea Oficiului Național al Registrului Comerțului

Instituția mai spune că „a fost profund deficitară” comunicarea conducerii ONRC cu mediul de afaceri și cu cetățenii.

Având în vedere concluziile raportului Corpului de Control, Alina Gorghiu a decis, joi, revocarea directorului general al ONRC, Valentina Burdescu, mai spune Ministerul Justiției.

În locul acesteia, la conducerea ONRC a fost numită Luiza Mardare. Aceasta este director al ONRC Constanța din 2014.

„Este o persoană cu experiența unei funcții de conducere, fiind director al ORCT Constanța, familiarizată cu noul sistem implementat. Are o viziune amplă asupra organizării interne a instituției”, spune Ministerul Justiției.

Din 26 iulie, ONRC are un nou portal de servicii on-line, pe care premierul Marcel Ciolacu îl lăuda, spunând că timpul necesar înființării unei firme „se reduce de la 72 de ore la doar 24”.

Antreprenori, contabili sau avocați au reclamat însă în mod constant „problemele tehnice majore” cu care se confruntă portalul.

„Sunt probleme cu portalul ONRC, mai ales în ceea ce privește înregistrarea cererilor, care înainte funcționa (prin vechiul portal ONRC, n.r.). În prezent, nu funcționează sau, dacă funcționează, funcționează cu întârzieri sau pauze de refacere a cererii, te scoate din cerere, din portal. Sunt niște probleme tehnice destul de importante, ceea ce înseamnă că nici nu ți se poate înregistra dosarul, nici nu se poate soluționa. O problemă tehnică întâlnită în ultima perioadă este că eliberarea documentelor nu se mai face de pe o zi pe alta. Dacă astăzi îți este admis dosarul, în mod normal ar trebui să primești mâine documentele, dar nu le vei primi. Vei observa în portal că termenul de eliberare este indicat ca fiind mâine dar poți primi cererea peste câteva zile sau chiar o săptămână, două”, declara avocatul Cristian Bărcan, fondator al companiei RegNet, cu experiență în crearea a peste 10.000 de firme pentru diferiți antreprenori, potrivit StartUpCafe.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro