Sari direct la conținut

Șeful CNCD, Csaba Asztalos: Partidele parlamentare au dat undă verde morții, nu protecției. Ele sunt responsabile pentru ce se întâmplă acum în spitale

HotNews.ro
Csaba Asztalos, Foto: Hotnews
Csaba Asztalos, Foto: Hotnews

Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, susține într-un interviu pentru presa de limbă maghiară, că partidele parlamentare sunt responsabile pentru situația dramatică prin care trece acum România pentru că nu au adoptat la timp o lege privind introducerea certificatului verde COVID-19.

„Partidele parlamentare au dat undă verde morțiii, nu protecției, neadoptând mai devreme o lege care ar fi stopat al patrulea val al epidemiei. Ele sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în spitale acum”, a spus președintele CNCD, într-un interviu pentru Maszol.ro.

În opinia sa un astfel de act normativ ar fi trebuit adoptat la finalul lui iulie, începutul lui august, și ar fi avut ca efect reducerea numărului de infecții, îmbolnăviri grave sau decese.

Însă acest lucru nu s-a întâmplat, a comentat el, pentru că lupta împotriva pandemiei a fost politizată.

Csaba Asztalos s-a referit și la argumentele pe care politicienii le-au adus când au respins în Senat legea privind introducerea certificatului verde COVID-19 pentru anumite categorii profesionale. El a precizat că, potrivit Constituției, în anumite condiții se pot restrânge drepturi fundamentale. Acest lucru se poate întâmpla dacă măsurile sunt introduse prin lege, iar o altă condiție este ca ele să fie proporționale cu situația care le determină (art 53).

Astfel, în opinia sa, legea care prevede introducerea certificatului verde COVID-19 pentru anumite categorii profesionale îndeplinește cerințele Constituției, precizând că ar fi discriminatorie dacă ar impune obligații diferite unor categorii de salariați aflate în aceeași situație.

El a atras atenția asupra faptului că Organizația Mondială a Sănătății, Centrul european pentru Controlul Bolilor și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au precizat că persoanele vaccinate și persoanele care au trecut prin boală au o rată mult mai mică de infectare, spitalizare și deces. În România, de exemplu, conform INSP, 90-95% dintre persoanele internate sau decedate din cauza unei infecții cu coronavirus au fost nevaccinate.

„Prin urmare, nu se poate spune, pe baza unor date științifice, că angajații nevaccinați se află în aceeași situație cu persoanele vaccinate sau trecute prin boală”, a spus Csaba Asztalos.

„Statul are datoria constituțională de a proteja dreptul cetățenilor la viață. În opinia mea, dreptul la viață are prioritate față de dreptul la viață privată sau la muncă. Acestea din urmă nu sunt drepturi absolute”, a mai spus președintele CNCD.

Cât privește testarea pe banii proprii a angajaților, Csaba Asztalos a precizat că aceasta este deja o tendință generală în Europa.

CITEȘTE ȘI:VIDEO Introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, în instituțiile publice și clădirile de birouri, RESPINSĂ de Senat la un singur vot / Legea merge la Cameră

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro