Sari direct la conținut

Seful diplomatiei poloneze il contrazice pe Basescu si spune ca e nevoie de un tratat de frontiera cu Moldova

HotNews.ro

Un acord de frontiera ar ajuta la linistirea tensiunilor dintre Romania si Moldova, crede ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, pozitie pe care a comunicat-o dupa intalnirea cu omologul sau roman, Cristian Diaconescu, informeaza site-ul moldovenesc Omega. Solicitat de HotNews.ro, Ministerul polonez de Externe a confirmat aceasta sugestie si a subliniat ca „o solutie legala cu caracter obligatoriu va face mult bine construirii si promovarii unei imagini pozitive a Romaniei in UE”. MAE roman nu a raspuns solicitarii HotNews.ro de a detalia acest subiect al intalnirii, dar AFP arata ca Diaconescu a spus ca relatiile de buna vecinatate trebuie respectate atat de tarile UE, cat si de aspirante.

„Ar fi bine sa se calmeze spiritele”, a declarat Radoslaw Sikorski, privind relatiile romano-moldovene in urma initrevederii de miercuri cu ministrul Cristian Diaconescu. „Reluarea relatiilor normale dintre cele doua tari, prin intoarcerea ambasadorilor, ar permite revenirea mai rapida la masa negocierilor privind un acord de frontiera, ceea ce ar ajuta la linistirea tensiunilor”, a adaugat ministrul de externe al Poloniei.

HotNews.ro a solicitat Ministerului de Externe polonez o confirmare a declaratiilor sefului diplomatiei de la Varsovia, indicand partii poloneze ca Romania respinge ideea unui tratat de frontiera cu Moldova. „Confirmam ca opinia noastra este ca cele doua tari (Romania si Moldova) ar trebui sa continue discutiile privind statutul granitei lor comune. In opinia noastra, ajungerea la o solutie legala cu caracter obligatoriu in aceasta privinta ar face mult bine in construirea si promovarea unei imagini pozitive a Romaniei in UE. Ar ajuta de asemenea in crearea unei fructuoase relatii bilaterale cu Moldova”, a fost raspunsul trimis de biroul de presa al MAE polonez.

In privinta opiniei ministrului Cristian Diaconescu referitoare la aceasta sugestie a omologului polonez, diplomatii de la Varsovia au sugerat contactarea MAE roman. MAE roman a primit aceasta solicitare aproape simultan cu cel polonez, insa pana la ora publicarii acestui articol nu a oferit niciun raspuns.

Potrivit AFP, ministrul Diaconescu a declarat la Varsovia: „Relatiile de buna vecinatate trebuie respectate atat de membrii UE, cat si de acele tari care aspira sa adere la UE”. Nicio alta declaratie care sa sustina opinia presedintelui Basescu sau pozitia traditionala a romaniei privind faptul ca refuza sa incheie un tratat privind frontierele nu a fost consemnata.

Comunicatul de presa transmis de MAE in urma intalnirii de la Varsovia arata: „Principalele teme abordate in cadrul discutiei au fost evolutiile din vecinatatea estica a UE, cu accent pe Republica Moldova si Ucraina, si cooperarea bilaterala.

Cei doi ministri au evidentiat importanta unei atitudini conforme normelor europene din partea statelor care aspira catre o relatie mai apropiata cu Uniunea Europeana, precum si nevoia ca aceste state sa demonstreze capacitatea de a actiona ca generatori de stabilitate regionala, in spiritul relatiilor de buna vecinatate.

S-a insistat pe oportunitatea pe care o reprezinta Parteneriatul Estic pentru a determina statele vizate de aceasta initiativa de a dezvolta un dialog mai sustinut cu UE si pe semnificatia lansarii acestei initiative pentru reconfirmarea rolului global al UE„.

Documentul nu detaliaza discutiile pe Republica Moldova avute de cei doi diplomati.

Romania considera inadmisibila ideea incheierii unui tratat de frontiera cu Republica Moldova. Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a respins, din nou, ideea semnarii uni astfel de document: „Consideram inutila semnarea unui tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si Molotov”, a spus el. „Cine isi poate imagina ca un sef al statului roman va semna un tratat prin care sa consfinteasca Pactul Ribbentrop Molotov? (…) Numai o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea statului roman”, a continuat Basescu.

Lungimea totala a frontierei romano-moldovene este de 681,3 km.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro