Sari direct la conținut

Șeful mercenarilor din grupul Wagner devine o amenințare pentru Putin?

HotNews.ro
Evgheni Prigojin alaturi de Vladimir Putin, Foto: Alexey Druzhinin / AFP / Profimedia Images
Evgheni Prigojin alaturi de Vladimir Putin, Foto: Alexey Druzhinin / AFP / Profimedia Images

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, pe care presa deseori îl numește „bucătarul lui Putin”, continuă să acumuleze putere și să creeze o structură militară paralelă cu forțele armate ruse, care s-ar putea dovedi o amenințare la adresa guvernării președintelui rus Vladimir Putin, potrivit celei mai recente analize făcută de Institutul pentru Studiul Războiului.

Concluzia think tank-ului american se bazează pe relatările blogerilor militari ruși potrivit cărora Prigojin a sponsorizat formarea în structura grupului Wagner a unui batalion de voluntari recrutați de către fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate Igor Ghirkin.

Ghirkin este un critic fervent al comandamentului rus și o figură proeminentă în rândul ultranaționaliștilor ruși implicați în anexarea Crimeei și în confiscarea ilegală de către Rusia a teritoriului ucrainean din Donbas în 2014.

Potrivit millblogerilor, structura Forțelor Armate ale Rusiei l-a împiedicat mult timp pe Ghirkin să își formeze propriul batalion de voluntari din cauza lipsei de provizii și a altor constrângeri birocratice, în timp ce Prigojin și-a permis luxul de a conduce forțele grupului Wagner fără supravegherea directă a Ministerului rus al Apărării.

„Bucătarul lui Putin” ocupă o poziție deosebit de confortabilă în structura statului rus și în spațiul informațional rusesc, ceea ce îi permite să-și extindă electoratul în Rusia mai ușor decât înaltul comandament militar rusesc căzut în dizgrație.

Prigojin critică fără menajamente oficialii de la Kremlin sau forțele armate rusești, Putin fiind dependent de mercenarii grupului Wagner de la Bakhmut.

Șeful grupului Wagner vorbește sarcastic despre armata rusă, declarând că el construiește ”linia Wagner” pentru a face să se simtă în siguranță forțele armate ruse, care se „ascund în spatele lui Wagner”.

De asemenea, mesajele oligarhului rus, care critică armata rusă frecvent în interviurile pentru publicațiile rusești online, îi permit să ajungă la un public la care ministerul rus al apărării nu ajunge.

Un alt atu al lui Prigojin este că nu deține o poziție oficială în războiul din Ucraina și nimeni nu îi poate imputa oficial niciun eșec, mai subliniază ISW.

Urmărește ultimele evoluții din a 244-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro