Șeful Pentagonului asigură că negocierile de pace ale SUA cu Vladimir Putin nu sunt o „trădare” a Ucrainei

Inițiativa președintelui american Donald Trump, care a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin să înceapă negocieri „imediate” pentru încheierea războiului din Ucraina, „nu este o trădare” față de Kiev, a declarat joi, la Bruxelles, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, citat de Agerpres.
„Recunoaștem angajamentul de ani de zile al Ucrainei și nicio țară nu a fost mai angajată față de Ucraina decât SUA. Nu e o trădare. Este o recunoaștere a faptului că toată lumea, și Statele Unite, este angajată pentru o pace negociată”, le-a spus el jurnaliștilor la sosirea la reuniunea NATO a miniștrilor apărării.
Hegseth a mai afirmat, în context, că „lumea este norocoasă să-l aibă pe președintele Trump”, „cel mai bun negociator”, singurul care poate aduce la masa de negociere părțile implicate.
El a mai afirmat în fața jurnaliștilor că este responsabilitatea Europei să oprească „mașina de război” rusă. Hegseth și-a reiterat apelul către țările membre de a-și mări alocarea pentru apărare ca procent din PIB, care ar trebui să ajungă în cele din urmă la 5%.
Mai devreme în cursul zilei de joi Hegseth afirmase că nu este „realist” ca Ucraina să se poată întoarce la granițele sale de dinainte de 2014, când Rusia a început să îi ocupe din teritoriu, și nici să poată intra în NATO ca urmare a unui acord de pace.
„Ne dorim, la fel ca dumneavoastră, o Ucraina suverană și prosperă, dar trebuie să începem prin a recunoaște că întoarcerea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist. Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul și să provoace mai multă suferință”, a declarat Pete Hegseth la începutul reuniunii grupului format din aproximativ 50 de țări care susțin Kievul.
Trump a anunțat joi că a discutat cu Putin
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că a discutat miercuri cu președintele rus Vladimir Putin despre „începerea imediată a negocierilor” pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„Am convenit, de asemenea, ca echipele noastre să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele (Volodimir) Zelenski al Ucrainei, pentru a-l informa despre convorbire, lucru pe care îl voi face chiar acum”, a scris Donald Trump într-o postare pe reţeaua sa de socializare Truth Social.
Cei care vor conduce negocierile din partea Statelor Unite vor fi secretarul de stat Marco Rubio, directorul CIA John Ratcliffe, consilierul pentru securitate națională Michael Waltz și trimisul special Steve Witkoff, a precizat președintele Trump.
Convorbirea lui Trump cu Putin a durat o oră și jumătate. „Am convenit să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv să ne vizităm reciproc țările”, a mai afirmat Trump în postare.
Trump a descris discuția avută miercuri cu Putin ca fiind „foarte productivă”, iar cei doi lideri au fost „de acord că vrem să oprim milioanele de morți care au loc în războiul cu Rusia/Ucraina”.
„Vreau să îi mulțumesc președintelui Putin pentru timpul și efortul său în ceea ce privește această convorbire și pentru eliberarea, ieri, a lui Marc Fogel, un om minunat pe care l-am salutat personal aseară la Casa Albă”, a spus Trump.
Marc Fogel, un profesor american din Pennsylvania, a fost eliberat marți dintr-o închisoare rusă, ca parte a unui acord cu SUA.
Liderul de la Casa Albă a vorbit apoi cu Volodimir Zelenski
Președinția ucraineană a transmis ulterior că președintele Trump a avut o conversație telefonică și cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhii Nikiforov, le-a confirmat jurnaliştilor cu un simplu „da” că discuţia între preşedintele ucrainean şi omologul său american a avut loc.
Volodimir Zelenski a publicat după aceea un mesaj pe rețelele de socializare referitor la convorbirea avută cu Trump, în care acesta din urmă i-a spus despre conversația sa anterioară cu liderul rus Vladimir Putin și despre planurile privind discuții de pace imediate asupra războiului din Ucraina.
Zelenski spune în mesaj că a discutat cu Trump despre „oportunitățile de a obține pacea” și că lucrează împreună cu SUA la „trasarea următoarelor noastre etape pentru a opri agresiunea rusă și a asigura o pace durabilă și solidă”. Cei doi au convenit să rămână în legătură și să planifice întâlniri viitoare.
Mesajul publicat de Volodimir Zelenski:
- „Am avut o discuție semnificativă cu președintele SUA. Am vorbit îndelung despre oportunitățile de a obține pacea, am discutat despre disponibilitatea noastră de a lucra împreună la nivel de echipă și despre capacitățile tehnologice ale Ucrainei – inclusiv dronele și alte industrii avansate. Îi sunt recunoscător președintelui Trump pentru interesul său față ceea ce putem realiza împreună.
- Am vorbit, de asemenea, despre discuția mea cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și despre pregătirea unui nou document privind securitatea, cooperarea economică și parteneriatul pentru resurse.
- Președintele Trump a împărtășit detalii referitoare la conversația sa cu Putin. Nimeni nu-și dorește pacea mai mult decât Ucraina. Împreună cu SUA, trasăm următorii noștri pași pentru a opri agresiunea rusă și a asigura o pace durabilă și solidă. Așa cum a spus președintele Trump, haideți să o facem. Am convenit să menținem legătura în continuare și să planificăm întâlniri viitoare”.
Îngrijorări că Trump și Putin vor negocia pacea peste capul Ucrainei și al Europei
Mai mulți lideri europeni și din alte țări partenere ale Ucrainei au comentat între timp afirmațiile făcute de Trump despre negocierile de pace, unii subliniind că acestea nu trebuie să se desfășoare cu o participare de decor a Ucrainei.
John Healey, secretarul britanic al Apărării care miercuri a condus ședința grupului de contact pentru Ucraina, a precizat că „sarcina noastră este să punem Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru orice discuție”.
„Vom continua aceste discuții ca aliați NATO și veți vedea noi anunțuri de sprijin pentru Ucraina prin intermediul NATO. Am văzut apelurile din partea președintelui Trump peste noapte. Cu toții dorim să vedem o pace durabilă și nicio revenire la conflict și agresiune, și să nu uităm. Rusia rămâne o amenințare mult dincolo de Ucraina. Mesajul meu va fi că nu poate exista nicio negociere cu privire la Ucraina fără Ucraina, iar vocea Ucrainei trebuie să fie în centrul oricăror discuții”, a declarat oficialul de la Londra.
Această poziție a fost întărită de ministrul canadian al Apărării, Bill Blair. „Avem discuțiile în curs între președinte (nr. Trump) și Putin. Din punctul nostru de vedere, este esențial ca Ucraina să facă parte din această negociere și vom continua să îi sprijinim pentru a fi în cea mai puternică poziție posibilă”, a spus Blair.
O poziție mai dură a avut-o șeful serviciului de informații externe al guvernului Regatului Unit, Sir Alex Younger. „Rusia vrea ca Ucraina să fie o non-țară, iar dacă Donald Trump cedează la acestă dorință, am pierdut”, a declarat el pentru BBC Radio 4.
„Rusia va rămâne o amenințare”
„Este foarte clar pentru mine că nu trebuie să existe nicio soluție care să nu implice și SUA”, a declarat Scholz. „Următoarea sarcină este să ne asigurăm că nu există o pace impusă”, a adăugat el într-un interviu pentru Politico.
La rândul său, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi că Rusia va rămâne o amenințare la adresa securității Europei chiar dacă se va ajunge la un acord de pace în Ucraina.
„Ar fi naiv să credem că această amenințare, chiar și după orice acord de pace, oricând s-ar materializa, s-ar diminua de fapt”, a declarat Pistorius înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles.
„Acesta este motivul pentru care trebuie să investim mai rapid și mai mult în capacitățile noastre de apărare și securitate. Pacea, aceasta a fost din păcate experiența de-a lungul secolelor, poate fi asigurată doar dintr-o poziție de forță”, a adăugat el.
Urmărește ultimele evoluții din a 1086-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.