Război în Ucraina, ziua 1086: Drone rusești căzute în România și Republica Moldova după un atac în Odesa / Zelenski respinge un acord fără Kiev la masă / Moscova se pregătește pentru discuțiile cu SUA

Inițiativa lui Donald Trump de a discuta direct cu Vladimir Putin cu privire la Ucraina nu este o „trădare”, a afirmat joi șeful Pentagonului la o întâlnire cu aliații europeni care, luați prin surprindere, au cerut un loc la masa negocierilor. Confruntat cu critici dure din partea europenilor, Pete Hegseth, a afirmat înaintea reuniunii miniștrilor apărării din NATO că SUA nu trădează Ucraina. Dar Germania, al doilea cel mai mare contributor cu ajutoare militare pentru Ucraina după Washington, este departe de a fi liniștită. Cancelarul Olaf Scholz a declarat că nu va accepta o „pace impusă” Kievului. Orice acord de pace privind Ucraina negociat „pe la spatele” ucrainenilor și europenilor este sortit eșecului, a adăugat șefa diplomației europene, Kaja Kallas, care nu a ezitat să facă o paralelă cu anul 1938, când Londra și Parisul au ratificat anexarea unei părți a Cehoslovaciei de către Germania lui Hitler în acordurile de la Munchen.
Evenimentele de joi, ziua 1086 a războiului din Ucraina, LIVE:
Ce înseamnă pentru „China comunistă”, un concurent „de același rang” al SUA, intenția lui Trump de a bate palma cu Putin pentru încheierea războiului din Ucraina
Adevăratul tribut al războiului: Câte vieți au fost pierdute în conflictul „foarte sângeros” din Ucraina?
Donald Trump a declarat joi că vrea să discute cu China și cu Rusia despre reducerea reciprocă a cheltuielilor de apărare ale celor trei puteri, pledând în același timp pentru reintegrarea Moscovei în grupul G7, care ar redeveni G8, relatează AFP.
Președintele american Donald Trump a declarat joi că Ucraina va fi parte a negocierilor pentru a pune capăt războiului cu Rusia, insistând totodată că președintele rus Vladimir Putin „dorește pacea”, transmite AFP
Comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a afirmat joi că în prezent trupele ucrainene controlează 500 de kilometri pătrați în regiunea rusă Kursk, adică cu două treimi mai puțin decât cei 1.400 kilometri pătrați revendicați în august trecut, la începutul ofensivei neașteptate a Kievului în această provincie de frontieră, când a profitând de lacunele din apărarea rusă, scrie AFP.
Mesaj de susținere pentru Moldova de la secretarul general al NATO: „Vrem să ne asigurăm că veți învinge”
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat joi că l-a convocat „de urgență” pe reprezentantul Federației Ruse în România, în contextul în care două drone rusești, cu încărcătură explozivă la bord, s-au prăbușit pe teritoriul național, în apropiere de granița cu Ucraina. „Aceste atacuri ilegale și iresponsabile trebuie să înceteze, România rezervându-i-și dreptul să ia măsurile de răspuns care se impun”, a fost mesajul comunicat de MAE reprezentantului Rusiei, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Relaţiile SUA cu Europa nu vor mai fi niciodată la fel după convorbirea lui Trump cu Putin / O analogie istorică înfricoșătoare – analiză CNN
Trump „a tăiat cu fierăstrăul lumea occidentală” și „face treaba Rusiei în locul ei”. Presa de stat de la Moscova jubilează după înțelegerea cu Putin
VIDEO „Ucrainenii așteaptă un acord negociat corect, nu concesii unilaterale față de Rusia”. Interviu cu fostul ministru de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba
Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a respins joi criticile privind strategia de negociere a SUA cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina și a acuzat Europa că ia Washingtonul de „fraier” atunci când îl face responsabil de propria apărare.
Mark Rutte: Nu i s-a promis niciodată Ucrainei că va adera la NATO în urma unui acord de pace
Liderii statelor membre nu i-au promis niciodată Ucrainei că va deveni membră NATO dacă se va ajunge la un acord de pace cu Rusia, a declarat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, la Bruxelles.
`Trebuie să ne asigurăm că Vladimir Putin nu va mai încerca niciodată să atace Ucraina, asta este crucial, dar nu a existat niciodată o promisiune către Ucraina că va adera la NATO în urma unui acord de pace”, le-a spus el jurnaliștilor, potrivit Agerpres.
Mark Rutte a mai declarat că este important ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că Occidentul este „unit” atunci când încep convorbirile de pace pentru încheierea conflictului.
„Nu știu ce gândește exact președintele Putin, bineînțeles”, le-a spus Rutte jurnaliștilor la finalul reuniunii miniștrilor apărării de la Bruxelles. „Este un negociator puternic, este foarte imprevizibil dar, între timp, dacă vrem un acord de pace, trebuie să participe” la negocieri, a adăugat el.
Rutte a precizat că Ucraina va fi implicată în orice mod posibil în orice acord de pace.
El a reiterat că acordul de pace negociat trebuie să fie unul de durată, nu un „Minsk 3”, referindu-se la ceea ce a urmat după acordul de la Minsk din 2014, prin care s-a încheiat conflictul din estul Ucrainei.
Întrebat ce face Europa pentru a se asigura că este la masa negocierilor în contextul demersurilor președintelui american Donald Trump de a începe negocierile cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, el a dat asigurări că statele membre fac eforturi în acest sens.
„Ne consultăm intens între noi, inclusiv cu SUA. Mă voi afla mâine (vineri – n.r.) la München pentru a mă întâlni cu emisarul american Keith Kellog și cu vicepreședintele J. D. Vance, echipele noastre se coordonează intens. Asta am făcut în ultimele 24 de ore, am încercat să ajungem la un numitor comun”, a subliniat Rutte.
Moscova pregătește o delegație pentru discuțiile cu SUA despre Ucraina luând în considerare „experiența” Minskului, anunță Kremlinul
Rusia a început să formeze un grup de negociere pentru discuțiile cu SUA, inclusiv cu privire la războiul din Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Kyiv Independent.
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump au convenit în timpul discuției telefonice din ajun să își instruiască consilierii să pregătească imediat o întâlnire tete-a-tete, a afirmat Peskov, adăugând că Moscova va lua în considerare experiența acordurilor de la Minsk la negocierile viitoare.
„Bineînțeles, experiența acordurilor de la Minsk este foarte elocventă și vom lua întotdeauna în considerare această experiență în toți pașii următori”, a spus Peskov.
Acordurile de la Minsk semnate în 2014 și 2015 în format de patru – Rusia, Ucraina, Franța și Germania – după ofensivele militare ruse în regiunea Donbas din Ucraina nu au reușit să aducă însă o pace durabilă.
Prețurile reduse la petrol, constrângerile bugetare și acumularea creanțelor neperformante în zona privată sunt printre principalele riscuri economice cu care se confruntă Rusia, se spune în documentele pregătite pentru o dezbatere în interiorul guvernului de la Moscova, scrie Reuters. Deosebit de îngrijorătoare este perspectiva creșterii producției de petrol de către SUA și OPEC.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina nu va accepta să îi fie decisă soarta în lipsă printr-un acord între Moscova și Washington și a cerut ca Europa să primească un loc la masa negocierilor pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă, după ce președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au anunțat miercuri în urma unei discuții telefonice inițierea acestor negocieri.
Două drone rusești de tipul Geran 1/2, cu încărcătură explozivă la bord, s-au prăbușit pe teritoriul național, în apropiere de granița cu Ucraina în zona Deltei, a confirmat joi după amiaza Ministerul Apărării.
Kremlinul afirmă că a fost impresionat de poziția lui Trump în discuția cu Putin. Întrebarea la care nu a vrut să răspundă Peskov
Ce spune Kremlinul despre organizarea unei întâlniri față în față între Vladimir Putin și Donald Trump
Cum se vede din Rusia discuția telefonică dintre Trump și Putin privind soarta războiului: „Care e capcana?”
Premierul ungar Viktor Orban a ironizat-o joi pe șefa afacerilor externe ale Uniunii Europene, Kaja Kallas, calificând recenta declarație a acesteia în sprijinul Ucrainei drept „tristă” și „fără valoare”, scrie Politico.
Europa va continua să sprijine Ucraina dacă aceasta se opune termenilor unui acord de pace încheiat între Rusia și SUA cu care Kievul nu a fost de acord, a declarat joi șeful politicii externe a UE, Kaja Kallas.
Kallas a spus că Europa și Ucraina trebuie să fie implicate în negocierile de pace pentru ca orice acord să funcționeze și a spus că nu este o „tactică bună” să cedezi cererilor Rusiei înainte ca negocierile să fi început. (Reuters)
Exporturile de petrol ale Rusiei pot rămâne unele susținute dacă găsește soluții la ultimul pachet de sancțiuni ale SUA, a estimat joi Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care a prognozat că avansul ofertei globale de petrol va depăși cererea în acest an.
Producția rusă de țiței a crescut cu aproximativ 100.000 de barili pe zi (bpd) luna trecută, la 9,2 milioane bpd, a precizat AIE în raportul lunar, chiar dacă sectorul său energetic a fost lovit de sancțiuni de amploare la data de 10 ianuarie.
„În repetate rânduri, piețele petroliere au demonstrat o rezistență și o adaptabilitate remarcabile în fața provocărilor majore – și este puțin probabil ca de data aceasta să fie diferit”, a afirmat AIE.
„În următoarele săptămâni ar putea apărea soluții pentru susținerea volumului exporturilor rusești”, a adăugat Agenția.
Chișinăul l-a convocat pe șeful ambasadei ruse la câteva ore după incidentul de miercuri noapte și i-a pus, la propriu, probele pe masă – FOTO / Republica Moldova a și decis prima măsură contra Moscovei.
Ministerul externe de la Chișinău l-a convocat pe șeful ambasadei de urgență, la doar câteva ore după ce două drone au explodat pe teritoriul moldovean, și i-au pus pe masă la propriu dovada incidentului, respectiv resturile de la dronele Shahed/Geran.
„Sună a abandonare a Ucrainei”. De ce sunt în stare de șoc aliații Kievului după acordul Trump-Putin pentru începerea negocierilor privind încheierea războiului.
Anunțul lui Donald Trump privind începerea imediată a negocierilor cu Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina a stârnit consternare printre aliații Kievului. Europenii nu înțeleg de ce nu sunt incluși în discuții, Kievul insistă că trebuie să participe la negocieri și toată lumea este îngrijorată de deschiderea arătată de Trump lui Putin și de concesiile făcute din start de Washington.
Mesaj de o virulență rară a lui Dmitri Medvedev la adresa Europei: Este turbată de gelozie și furie. Nici nu e de mirare.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a transmis joi, după convorbirea Donald Trump – Vladimir Putin, un mesaj virulent și disprețuitor la adresa Europei, în care spune că e „slabă, urâtă și fără niciun folos”.
Rusia a returnat opt copii Ucrainei în urma eforturilor de mediere ale Qatarului, a transmis joi agenția de presă TASS.
Qatarul a acționat de mai multe ori ca mediator între Rusia și Ucraina pentru a facilita returnarea copiilor ucraineni duși în Rusia și separați de familiile lor de la începutul războiului, amintește Reuters.
Reacții internaționale după conversația Putin – Trump: „Nicio negociere despre Ucraina fără Ucraina” / Nu este momentul pentru o „pace prin slăbiciune” / Discuțiile „nu sunt o trădare” a Kievului.
Pacea nu trebuie să fie impusă Ucrainei, iar orice soluție pentru rezolvarea războiului trebuie să implice Statele Unite, a declarat cancelarul german Olaf Scholz cu privire la discuțiile de miercuri seară dintre Donald Trump și Vladimir Putin. De asemenea, oficiali din mai multe state membre NATO au cerut un loc pentru Kiev la masa negocierilor. Discuțiile de pace „nu sunt o trădare” a Ucrainei, a replicat secretarul american al Apărării.
Maia Sandu: Azi s-a întâmplat un lucru grav / Două drone rusești au căzut în sate moldovenești.
Maia Sandu. „Dronele Shahed au încălcat spațiul nostru aerian, două au explodat pe teritoriul nostru, punând în pericol viețile moldovenilor. Rusia nu respectă frontierele, atacă civilii, răspândește teroarea. Războiul său împotriva Ucrainei este criminal. Lăsați-ne pe noi, națiunile pașnice, în pace”.
Ce a spus NATO despre un posibil acord de pace
Orice acord de pace pentru încheierea conflictului din Ucraina trebuie să fie unul de durată și este crucial ca Kievul să fie strâns implicat în negocieri, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Preşedintele american Donald Trump a evitat să numească Ucraina drept participant egal la negocierile de pace preconizate cu Rusia. Când a fost întrebat despre aceasta, miercuri, într-o discuţie cu jurnaliştii în Biroul Oval, Trump s-a limitat să spună că „este o întrebare interesantă”, relatează Ukrainskaia Pravda, conform News.ro.
Pentru Putin, o soluție reală înseamnă o Ucraină „prietenoasă” cu Rusia – lipsită de capacități militare, cu o constituție rescrisă și care garantează neapartenența la NATO, scrie într-o analiză Tatiana Stanovaia, expertă a think-tank-ului Carnegie Endowment for International Peace, după discuțiile dintre Donald Trump și Vladimir Putin despre pacea din Ucraina.
Atac aerian în Odesa, o dronă ar fi căzut și în România
Serviciile de urgență din Odesa au spus că azi-noapte regiunea a fost atacată cu drone. „Ținta a fost infrastructura portuară din sudul regiunii”, făcând referire la zona unde, pe Dunăre, este granița cu România.
Atacul a provocat mai multe incendii, care au fost stinse rapid de pompieri, iar o persoană a fost rănită, a adăugat sursa citată.
China i-a trimis lui Trump, prin intermediari, o propunere menită să pună capăt războiului din Ucraina. Ce a aflat presa americană.
China a propus să organizeze o întâlnire la nivel înalt între Vladimir Putin și Donald Trump pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina, au declarat pentru Wall Street Journal surse familiarizate cu această chestiune.
Nou atac cu drone rusești lângă granița României: „Posibilă zonă de impact pe teritoriul național” / Armata a ridicat două F-16 românești și două Eurofighter spaniole.
Forțele ruse au atacat peste noapte din nou ținte ucrainene aflate lângă granița cu România, fiind emis un mesaj RO-Alert pentru locuitorii din nordul județului Tulcea. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), un cetățean din zona Grindu a sunat la 112 și a spus că a auzit o bubuitură.
MApN a transmis că sistemele sale au urmărit ținte aeriene din spațiul ucrainean, aproape de granița cu România, iar pentru monitorizarea situației au fost ridicate și două F-16 de la baza Borcea și două Eurofighter de la baza Mihail Kogălniceanu.
VIDEOINTERVIU Ambasadorul Rusiei la București: „Pierderile de vieţi omeneşti sunt ceva groaznic. Noi am spus de nenumărate ori că suntem pregătiţi să vorbim despre pace” / Condițiile Rusiei pentru pace.
A doua parte a interviului acordat de ambasadorul rus, săptămâna trecută, pentru publicul HotNews.
- HotNews: „Chiar nu regretaţi, ca stat, că aţi început un război care va lăsa urme de adversitate între oameni vreme de generaţii?”
- Vladimir Lipaev: „Eu cred că, totuşi, vom avea relaţii normale între Ucraina şi Rusia şi nu va trebui să aşteptăm generaţii”.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Trump a anunțat că a discutat miercuri cu Putin despre „începerea imediată” a negocierilor pentru a pune capăt războiului. La scurt timp după aceea, și Zelenski a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său american.
- Donald Trump a anunțat și în ce țară va avea loc probabil prima întâlnire cu Vladimir Putin.
- Trump a spus clar care lider mondial crede că poate ajuta America să pună capăt conflictului: Xi Jinping, aliatul lui Vladimir Putin.
- Negocierile cu mize mari, care pot decide viitorul Europei de Est, trebuie să includă Ucraina, au avertizat miercuri diplomați europeni de top.
- Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat miercuri că un acord între Kiev și Washington privind accesul la resursele de minereuri va oferi Ucrainei un „scut de securitate” după război.
- Trei deţinuţi – doi belaruşi şi un american – au fost eliberaţi din Belarus şi predaţi autorităţilor americane, a anunţat miercuri Casa Albă.
- Reacția Alianței Nord-Atlantice la un potențial atac din partea Rusiei va fi „devastatoare”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte.
- România a fost vizată, în anul 2024, alături de alte state europene, de acţiuni de „sabotaj” specifice arsenalului de tehnici hibride ale Federaţiei Ruse, potrivit DIICOT.
- „Părinte, sunteți cumva din vestul Ucrainei?”. Patriarhul Kirill, răspuns zeflemitor dat unui preot care a contestat public alinierea față de Kremlin.
- Revenirea Ucrainei la granițele dinainte de război este „iluzorie” și „nerealistică”, spune noul șef al Pentagonului: „SUA nu se pot concentra în principal pe securitatea în Europa”.
- Serviciul de securitate al Ucrainei a anunțat miercuri că a reținut un înalt funcționar de la departamentul antiterorist care este suspectat de spionaj în favoarea Rusiei.
- O țară de pe flancul estic al NATO avertizează că Vladimir Putin n-a renunțat la revendicările din 2021 ce vizează inclusiv România.
- O tentativă de asasinare a lui Zelenski s-a soldat cu morți în biroul prezidențial, dezvăluie liderul ucrainean.
- Emisarul lui Trump sosit pe neașteptate în Rusia a avut „o misiune secretă”, dincolo de eliberarea profesorului american încarcerat.
- Rusia a suferit pierderi mari în război, dar cel puțin la un capitol important situația ei e mai puțin gravă decât a Ucrainei.
–––––
Informațiile de miercuri, ziua 1085 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro