Sari direct la conținut

Senatul a votat majorarea impozitelor pe proprietate cu 50% / Decizia finală aparține deputaților

HotNews.ro
Lucrari in Senatul Romaniei, Foto: AGERPRES
Lucrari in Senatul Romaniei, Foto: AGERPRES

Senatorii au adoptat, miercuri, cu 67 de voturi pentru și 37 împotrivă modificările la Ordonanța 16/2022 prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%. Votul din Senat are loc în contextul în care primarii și-au exprimat dezacordul pentru majorare.

Senatorii au adoptat cu 67 de voturi pentru, 37 împotrivă și 1 abținere raportul comisiei Buget-Finanţe care a amendat Ordonanța 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal. USR și AUR au votat împotriva majorării taxelor și impozitelor.

Potrivit unui amendament introdus de senatorul PSD Radu Oprea și susținut de membrii coaliției PSD-PNL-UDMR, grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor publice va fi majorată cu până la 50%. De precizat este că marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 – 0,2%.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a explicat că depinde de decizia consiliilor locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea.

“Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 – 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,08% în această variantă, impozitele ar scădea”, a explicat Oprea.

Cu cât ar crește impozitele pe proprietate pe noua propunere

Potrivit unei analize făcute de Adrian Vascu senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR dacă se va modifica nivelul cotelor de impozitare, în sensul diminuării, atunci e posibil ca impozitul să nu crească în același ritm ca valoarea impozabilă. De asemenea acesta susține că valoarea impozabilă se va referi la clădire și terenul aferent și nu distinct la clădiri și teren cum se realiza până în prezent.

De exemplu pentru un apartament situat în București, etaj zona A, etaj 3, an construcție 1950, suprafața desfășurată 99,71 mp, valoare impozabilă la 31 decembrie 2021 – 204.878 lei și impozit anual 204 lei. Noua valoare impozabilă ar rezulta cca. 307.317 lei care, dacă se menține cota de impozitare de 0,1%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 307 lei față de 204 lei în acest an.

Pentru o casa situată în Cluj Napoca cu suprafața desfășurată de 295 mp și teren în suprafață de 800 mp, zona C, valoare împozabilă la 31 decembrie 2021 – 479.000 lei și impozit anual 958 lei. Noua valoare impozabilă ar rezulta cca. 718.500 lei care, dacă se menține cota de impozitare de 0.2%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 1.437 lei față de 958 lei în acest an.

Primarii nu sunt de acord. Coaliția caută soluții

Modificările operate de PSD-PNL-UDMR nu sunt acceptate de primari care se plâng că majorarea impozitelor le va crea probleme cu cei care trebuie să le dea voturile la viitoarele alegeri electorale.

De altfel, primarii PSD și-au exprimat nemulțumirea într-o ședința cu conducerea partidului. La finalul întâlnirii președintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat că se caută o nouă formulă de aplicare a impozitului pe proprietate. Ciolacu a pasat responsabilitatea la primarii precizând că aceștia urmează să vină cu o propunere în următoarea perioadă.

„Au o altă formulă şi viziune primarii de municipiu, iar AMR va face o propunere. Ştiţi foarte bine că această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni de zile, prin ordonanţă de urgenţă.(…) Primarii au venit şi au explicat tehnic că nu se poate face acest lucru. S-a venit cu acest amendament cu mărire de 50%, dar coeficientul rămânând același cu alte cuvinte era o descentralizare și fiecare primar venea și propunea dacă mărește sau nu. Cu grila notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea. Acum se caută altă formulă ca să fie aplicabilă şi corectă”, a declarat Marcel Ciolacu, după şedinţa de luni a Consiliului Politic Naţional al PSD.

De menționat este că oficialii europeni solicită României să-și actualizeze impozitele la valoarea de piață a clădirilor. De altfel, schimbarea modalității de impozitare este jalon în PNRR.

Proiectul de aprobare al Ordonantei 16/2022 în varianta amendată de Senat va merge spre dezbatere la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro