Sari direct la conținut

Serbia acuză că drone din Kosovo au intrat în spațiul său aerian

HotNews.ro
soldati NATO patruleaza la granita dintre Serbia si Kosovo, Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia
soldati NATO patruleaza la granita dintre Serbia si Kosovo, Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

​Ministrul sârb al Apărării a spus că mai multe drone au pătruns în spațiul aerian sârb dinspre Kosovo în ultimele trei zile, pe fondul tensiunilor accentuate dintre Belgrad și fosta sa provincie, care și-a obținut independența în 2008, relatează Reuters.

Guvernul kosovar a negat acuzația, spunând că astfel de drone nu provin de pe teritoriul său.

Tensiunile au crescut între Kosovo și Serbia în contextul eforturilor Priștinei de a determina minoritatea sa sârbă să-și schimbe vechile numere de înmatriculare ale mașinilor, care datează din anii 1990, când Kosovo făcea parte din Serbia, cu numere ale statului Kosovo.

„Nu vă pot spune cui aparțin acele drone, dar pot spune că toate au zburat de pe teritoriul Kosovo”, a declarat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, pentru RTS TV. Nu a oferit detalii despre dronele raportate.

El a spus că președintele Aleksandar Vucic, care servește este comandant suprem al forțelor armate ale Serbiei, a emis un ordin de „eliminare” a oricăror drone care intră în spațiul aerian sârb și a ridicat nivelul de alertă a forțelor sârbe.

Ministrul Apărării din Kosovo, Armend Mehaj, a negat că au zburat drone în Serbia din Kosovo, a cărei majoritate etnică albaneză s-a ridicat împotriva guvernării represive de la Belgrad în 1998-99, ceea ce a dus la independența sa în 2008.

„Un astfel de discurs este doar un pretext pentru creșterea numărului de trupe sârbe în jurul graniței cu Republica Kosovo, ca mijloc de răspândire a stării de panică în rândul cetățenilor ambelor state”, a spus Mehaj.

Încercarea guvernului kosovar de a obliga minoritatea sârbă să-şi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare a fost întâmpinată cu o rezistenţă puternică, uneori violentă, mai ales în nordul Kosovo, un focar al naționalismului sârb.

Săptămâna trecută, sub presiunea SUA și a Uniunii Europene, Kosovo a prelungit perioada de tranziție pentru schimbarea plăcuțelor de înmatriculare, dar a declarat că va începe să emită amenzi după 21 noiembrie și să confiște vehicule după 21 aprilie 2023 dacă nu vor fi reînmatriculate.

La aproape 15 ani de la trecerea la independență a Kosovo, aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo continuă să considere zona lor ca făcând parte a Serbiei și respinge autoritatea statului Kosovo.

Aproximativ 3.700 de trupe NATO sunt în continuare în Kosovo pentru menținerea păcii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro