Sergiu Nicolaescu despre abdicarea regelui Mihai: Considerati ca acest lucru este un act de vitejie? Spuneti-i cum vreti voi. Dar eu consider ca 23 august este un act iresponsabil
- Redactia Hotnews
Presedintele Comisiei de Cultura din Senat, Sergiu Nicolaescu, a declarat referitor la comentariile pe care Traian Basescu le-a facut despre abdicarea Regelui Mihai, ca un presedinte de stat nu trebuie sa comenteze acest subiect, dar ca plecarea regelui a fost „o tradare”, relateaza Mediafax.
„Nu cred ca trebuia ca un presedinte de stat sa comenteze acest subiect, dar ii dau dreptate, in sensul ca a spus ca este o tradare. Sunt direct amestecat in treaba asta. Pana acum, am tinut-o pentru mine. Acuma, cand se tulbura lucrurile, vreau sa spun adevarul”, a spus Sergiu Nicolaescu.
Regizorul a povestit ca familia sa ar fi putut pleca cu trenul regal, in momentul in care Regele Mihai a parasit tara, tren care a plecat de la Sinaia. Astfel, Sergiu Nicolaescu si-a amintit ca tatal sau a primit un telefon pentru a o transporta pe logodnica unui apropiat al regelui.
„A plecat tata cu masina si, la un moment dat, a vrut sa ia si familia, ca sa ne urcam in tren cu regele. Mama n-a vrut”, a povestit Nicolaescu.
„Eu vreau sa spun ca urmarile plecarii regelui sunt mii si zeci de mii de arestari si de morti in inchisori. Bun, nu e de vina regele pentru treaba asta. Eu va spun adevarul, ca regele a plecat din tara cu un tren, cu prieteni. S-a casatorit, are fete, sa fie sanatos si sa traiasca”, a continuat regizorul. Nicolaescu a povestit si despre alte aspecte ale activitatii regelui.
„Dar, daca asta voi vreti sa o considerati vitejie, spuneti-i cum vreti voi, dar pentru mine este o tradare. Mai mult decat atata, pe 23 august 1944, regele, asa cum am aratat si in filmul „Oglinda”, i-a arestat pe cei doi Antonesti si a anuntat seara la radio romanilor ca e pace. (…) Ca sa inchei o capitulare fara conditii care s-a iscalit pe 14 septembrie la Moscova, ca sa iscalesti un astfel de document, in primul rand trebuie sa anunti cu gura ta si pe urma sa faci, pentru ca armata era pe front cu rusii. In conditiile respective, intre 130.000 si 150.000 de soldati romani si ofiteri au cazut prizonieri. Din acestia, s-or mai fi intors 70- 80.000 de oameni vii”, a spus regizorul.
„Considerati ca si acest lucru este un act de vitejie? Spuneti-i cum vreti voi. Dar eu consider ca si 23 august este un act iresponsabil facut de Regele Mihai. Are scuza ca era tanar. Are o scuza, fara doar si poate, ca a fost parasit de politicieni, dar, in acelasi timp, si politicienii care s-au rupt de el stiau de ce se rup. Pentru ca nu puteti sa-mi spuneti mie ca Maniu a fost un prost. Maniu a fost un om politic de mare clasa. Maniu s-a ascuns si parerea lui Maniu era aceeasi despre actiunea facuta de rege. Dar are o scuza, inca o data, era tanar. Aceste lucruri eu le stiu si l-am cunoscut si pe rege, cand eram in ’43-’44-’45”, a continuat el.
„Acuma se discuta lucrurile astea pentru ca domnul Basescu le-a spus la televizor. Consider ca un presedinte de stat nu avea voie sa spuna asa ceva. Domnul Ion Iliescu, care, stim cu totii, ca este un fost comunist, i-a permis regelui sa vina in tara. Si a venit in tara regele, si-a primit proprietatile inapoi. Cum e posibil acuma, astazi, dupa atatia ani de zile, sa comentezi un astfel de gest, cand stie foarte bine ca o mare parte din fondurile cheltuite de Casa Regala le plateste statul roman”, a continuat Nicolaescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la B1 TV, ca decizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act de tradare”, el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala.
„Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Basescu.
„Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi – seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?”, a comentat Basescu.