Sari direct la conținut

Serviciile secrete ucrainene au descins la cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina / Lavra Pecerska ar putea fi cuibul „serviciilor speciale rusești”

HotNews.ro
Lavra Pecerska din Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Lavra Pecerska din Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat marți dimineață percheziții la o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, în cadrul unor operațiuni de contracarare a unor presupuse „activități subversive ale serviciilor speciale rusești”, a declarat SBU, transmite Reuters. Biserica Ortodoxă Rusă susține că raidul este un „act de intimidare”.

Lavra Pecerska din Kiev, ce se traduce Lavra Peşterilor, este cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina și sediul aripii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei.

„Aceste măsuri sunt luate … ca parte a activității SBU pentru a contracara activitățile distructive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei într-un comunicat.

SBU a precizat că percheziția a avut ca scop prevenirea utilizării mănăstirii rupestre ca „centru al lumii rusești” și a fost efectuată pentru a verifica suspiciunile „cu privire la utilizarea spațiilor … pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, a cetățenilor străini, pentru depozitarea de arme”.

SBU nu a precizat care a fost rezultatul raidului.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat marți că perchezițiile efectuate de serviciile de securitate ucrainene sunt un „act de intimidare”, potrivit Reuters.

„La fel ca multe alte cazuri de persecuție a credincioșilor din Ucraina începând din 2014, acest act de intimidare a credincioșilor este aproape sigur că va trece neobservat de cei care se numesc comunitatea internațională a drepturilor omului”, a declarat Vladimir Legoida, un purtător de cuvânt al bisericii.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a condamnat sprijinul acordat de Patriarhul Kirill

În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei a pus capăt legăturilor cu biserica rusă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a condamnat sprijinul acordat de Patriarhul Kirill, șeful bisericii ruse, pentru ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială”.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14% erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume de a forma o biserică independentă de Moscova, punând capăt în mare măsură unor secole de legături religioase între cele două țări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro