Sari direct la conținut

Sesizare de plagiat privind lucrarea de doctorat a lui Cristian Busoi, inregistrata la CNATDCU. Gorghiu: "A spus ca nu are nicio emotie"

HotNews.ro
Cristian Busoi, Foto: Facebook - Cristian Busoi
Cristian Busoi, Foto: Facebook - Cristian Busoi

O sesizare de plagiat privind lucrarea de doctorat a lui Cristian Busoi, intitulata „Politici de sanatate in programele electorale si de guvernare in perioada de tranzitie”, a fost depusa la Consiliul Nationale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), informeaza News.ro. Amintim ca, in luna februarie, cand era candidatul PNL la Primaria Capitalei, Busoi a fost acuzat ca a plagiat in teza de doctorat in urma unei analize realizate de Stelian Ene, reprezentant al Institutului pentru modernizarea educatiei, publicata pe Contributors.ro. Sesizarea are la baza aceasta analiza.

La vremea aceea, Busoi a negat aceste acuzatii, afirmand ca nu exista nicio problema cu lucrarea sa.

Busoi, in prezent presedinte al filialei PNL Bucuresti, si-a sustinut lucrarea in cadrul scolii doctorale a Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, avandu-l coordonator pe Cristian Vladescu.

Conform sesizarii depuse saptamana trecuta, principalele lucrari care constituie surse posibilului plagiat al lucrarii sunt: Andrei Taranu, „Doctrine politice contemporane”, curs SNSPA 2001 si Alina Mungiu-Pippidi coordonator, „Doctrine politice”, Polirom 1998.

„In cadrul tezei analizate, un procent alarmant din text il constituie preluarile din alte surse, citate corespunzator sau nu. Este evident ca autorul cunoaste rigorile citarii – caci in anumite cazuri citeaza corect – cu toate acestea, in numeroase randuri, transcrie textul din alte surse, fara sa utilizeze ghilimele, apoi numeste cu nonsalanta sursa, ca si cum ar incerca sa se absolve de greseala. Fara a ne pronunta asupra relevantei stiintifice a tezei, pe care o vom lasa la aprecierea specialistilor, ne vom limita la a observa ca contributiile stiintifice ale autorului, in masura in care ele exista, sunt foarte greu de localizat fizic in corpul tezei care pare construita in esenta ca un exercitiu tehnoredactare de text, nu de diseminare a unor rezultate stiintifice”, se arata in sesizarea depusa la CNATDCU, potrivit News.ro.

Semnatarii cer ca, pentru a evita orice suspiciune in legatura cu analizarea tezei de doctorat a lui Busoi, in masura posibilitatilor, sa fie evitata desemnarea printre evaluatori de specialisti care s-au aflat intr-o relatie de natura profesionala sau politica cu autorul, cum este profesorul Virgil Paunescu de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, care este membru PNL.

Intrebata cum comenteaza, copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ca Busoi le-a spus colegilor sai de partid ca „nu are nicio emotie”.

  • „Nu exista probleme cu teza mea de doctorat”

Contactat de Mediafax la vremea respectiva, Busoi a negat ca ar exista elemente de plagiat in teza sa de doctorat, afirmand ca desi pot fi facute comentarii privind „rigurozitate perfecta sau nu”, oricine citeste atat teza sa, cat si analiza poate vedea „ca nu sunt probleme”.

„Eu cred ca este binevenita aceasta campanie de verificare a tezelor de doctorat si sunt convins ca din pacate multe dintre tezele de doctorat din Romania au probleme serioase. Nu este, insa, si cazul tezei mele de doctorat. Chiar daca pot fi anumite comentarii, analize, pe o rigurozitate perfecta sau nu, cred ca, in esenta, oricine o citeste si mai ales, oricine citeste cu atentie chiar si aceasta analiza vede ca nu sunt probleme”, a declarat, pentru Mediafax, europarlamentarul.

El a afirmat ca a citit analiza tezei sale de doctorat si, desi „au existat semne de intrebare in ceea ce priveste partea teoretica, partea introductiva, chiar si autorul analizei recunoste ca au fost amintiti, au fost citati nu doar la bibliografie, ci si prin utilizarea ghilimelelor si a notelor de subsol” autorii singurelor lucrari din Romania pe tema pe care europarlamentarul a analizat-o in teza sa de doctorat „Politici de sanatate in programele electorale si de guvernare in perioada de tranzitie”, sustinuta in cadrul scolii doctorale a Universitatii de medicina si farmacie „Victor Babes” din Timisoara.

„Am vazut si am citit acest articol. Va pot spune ca lucrarea mea de doctorat este una la care am muncit si sunt foarte sigur ca nu are probleme in sensul in care ar putea fi (formulate-n.r.) acuzatii de plagiat. Am facut nenumarate interviuri cu fosti prim-ministrii, fosti ministrii ai sanatatii, am analizat programele de guvernare si capitole de sanatate din platformele electorale ale partidelor”, a mai spus Busoi.

Europarlamentarul a afirmat ca daca se vor citi concluziile analizei „se va vedea ca nu exista o acuzatie formala” in ceea ce priveste teza sa de doctorat.

Busoi a explicat ca in afara de a oferi explicatii celor care i le cer nu va face nici un alt demers. „Felul meu de a fi nu este sa reactionez, sa dau in judecata jurnalisti, oameni care fac analize sau observatii. Sigur ca daca cineva vrea sa faca un demers oficial o sa ma apar si o sa explic. Altfel, in afara de a oferi explicatii celor care mi le solicita, nu vad ce actiune sa fac pentru ca in opinia mea nu este nicio acuzatie clara si mai mult decat atat, nu exista probleme cu teza mea de doctorat. Va spun ca o persoana care chiar a muncit la aceasta lucrare de doctorat scrisa pe o tema care nu s-a mai analizat in Romania inainte si care intra cumva in zona mea de interes, de competenta profesionala, politici de sanatate, platforme electorale, programe de guvernare, cu care am si lucrat in mod direct de-a lungul anilor, in calitate de lider al PNL”, a conchis liberalul.

Potrivit analizei publicate de Stelian Ene pe platforma Contributors.ro, in primul capitol din Sectiunea III a tezei prezentarea ideologiilor politice este preluata aproape in intregime din doua surse – „Doctrine politice contemporane” de Andrei Taranu si lucrarea „Doctrine politice” coordonata de Alina Mungiu-Pippidi, „din care Busoi copiaza si aranjeaza paragrafe fara delimitare si in cele mai multe locuri fara citare adecvata”. .

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro