Sari direct la conținut

Sfârșitul unei ere. China își pierde titlul de cea mai populată țară din lume / Pentru cât timp ar urma să dețină India acest titlu

HotNews.ro
India surclaseaza China si devine cea mai populata tara din lume, Foto: Kabir Jhangiani / Zuma Press / Profimedia
India surclaseaza China si devine cea mai populata tara din lume, Foto: Kabir Jhangiani / Zuma Press / Profimedia

Recensământul sau numărarea de oameni nu este niciodată o sarcină ușoară, dar Națiunile Unite spun că ultimele sale calcule arată că, până la sfârșitul acestui weekend, India va avea mai mulți oameni decât China, marcând o schimbare epocală în demografia globală, relatează CNN.

Cea mai mare parte a lumii s-a născut sau a crescut în timp ce China a deținut titlul de cea mai populată țară din lume, dar decenii de politici restrictive care limitează familiile la un copil au încetinit dramatic rata natalității, permițând Indiei să preia încet ștafeta, deși nu e neapărat un lucru pe care majoritatea țărilor să îl râvnească.

În urmă cu câțiva ani, prim-ministrul Narendra Modi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „explozia populației” din India și a laudat familiile care au luat în considerare impactul pe care l-ar avea numărul mai mare de copii asupra lor și asupra națiunii.

Cum a reușit India să ajungă la titlul de țara cu cea mai mare populație din lume

CNN a analizat datele privind previziunile populației mondiale ale ONU și a vorbit cu experți pentru a explora detaliile despre schimbarea demografică a Indiei.

Se estimează că India va ajunge la 1,42 miliarde de oameni în acest an, depășind China pentru prima dată de când Organizația Națiunilor Unite a început să facă aceste înregistrări privind populația în 1950.

Nu este surprinzător că fertilitatea este cheia pentru a înțelege ce anume determină creșterea sau scăderea populației unei țări. Este de obicei acceptat că rata medie de fertilitate a unei țări – copii pe femeie – trebuie să fie de 2,1 pentru ca populația să se susțină – și chiar mai mult pentru a crește.

În anii 1960, când bunicii de astăzi făceau copii, rata fertilității Indiei era de 6, aproximativ aceeași rată ca în unele țări africane acum.

Dar, potrivit guvernului, rata totală de fertilitate a Indiei a scăzut la 2,0 în cea mai recentă perioadă de evaluare națională din 2019 până în 2021, în scădere de la 3,4 din 1992 până în 1993. Creșterea populației, în ciuda unei scăderi a ratei fertilității poate fi explicată prin „momentul demografic”, adică tendința populațiilor în creștere de a continua să crească după o scădere a fertilității din cauza distribuției lor de vârstă.

„Când rata fertilității scade, populația continuă să crească timp de câteva decenii. Și asta se datorează faptului că cohortele mai tinere și mari cresc încă până la acea vârstă când devin părinți”, a spus Frank Swiaczny, cercetător principal la Institutul Federal de Cercetare a Populației.

Deci populația Indiei va continua să crească lent din cauza numărului considerabil de femei care intră în anii lor de reproducere.

Când va înceta creșterea populației din India și care ar putea deveni noua țară cu cea mai mare populație

Este posibil ca India să fi depășit China în ceea ce privește populația totală, dar datele ONU arată, de asemenea, că rata sa de creștere a încetinit.

Între 1971 și 1981, populația Indiei a crescut în medie cu 2,2% în fiecare an. Până în 2001 până în 2011, aceasta a scăzut la 1,5% și este chiar mai mică acum. Conform previziunilor ONU, populația Indiei este de așteptat să atingă un vârf de aproximativ 1,7 miliarde în 2064.

În prezent, peste 40% dintre rezidenții țării au mai puțin de 25 de ani, iar vârsta medie estimată în 2023 este de 28 de ani – cu aproape un deceniu mai tânăr decât China – conform datelor ONU.

În 2021, populația de vârstă activă a Indiei era de peste 900 de milioane și se preconizează că va atinge 1 miliard în următorul deceniu, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Creșterea populației Indiei va înceta să fie cea mai mare din lume în 25 de ani.

India este cel mai mare contributor din lume la creșterea globală a populației cu vârstă de muncă, reprezentând 23% din creșterea dintre 2020 și 2025. Dar, într-un sfert de secol, se estimează că lucrurile vor fi diferite – India va contribui doar cu 2,5% la creșterea globală a populației de vârstă activă, în timp ce țările subsahariane, cum ar fi Nigeria și Republica Democrată Congo, vor fi unele dintre contribuțiile cu cea mai rapidă creștere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro