Sari direct la conținut

Si Facebook a fost odata un start-up. Ce ii sfatuieste consultantul britanic Emma Jones pe romanii care incep o afacere

HotNews.ro
Emma Jones, StartUp Britain, Foto: StartUp Britain
Emma Jones, StartUp Britain, Foto: StartUp Britain

​Cum calatoria de 1.000 de mile incepe cu primul pas, si Facebook era un start-up in urma cu 10 ani. Consultantul britanic specializat in start-up-uri Emma Jones explica, intr-un interviu acordat HotNews, reteta profitului de 1,5 miliarde de dolari la care a ajuns Facebook in anul 2013 si ii incurajeaza pe romani sa porneasca afaceri in tara, folosind toate facilitatile, inclusiv cele acordate de stat.

Comparativ cu Marea Britanie, Romania este mult in urma in privinta demararii de afaceri, Jones explicand ca motivele tin si de mentalitatea locala.

Emma Jones este unul dintre expertii care participa la StartUp Britain, o initiativa din anul 2011 a premierului britanic David Cameron, care reuneste mari companii private pentru a oferi sprijin si asistenta britanicilor care vor sa demareze mici afaceri. Ea a venit aptamana trecuta in Romania, pentru a participa la Summitul Romanian Business Leaders 2014, tinut la Bucuresti in 13-14 februarie.

  • Conservatori si laburisti. Numitor comun: start-up-urile

Rep: Romania este abia pe locul al 73-lea din 189 in topul Doing Business. Ce ati face, daca ati fi un antreprenor roman la inceput de cariera?

Emma Jones: Este un moment minunat pentru a incepe o afacere aici, pentru ca, din cate am vazut, exista incurajari imense pentru a ajuta oamenii sa inceapa o afacere. Daca as fi fost o tanara romanca, poate mai intai m-as fi gandit sa ma angajez intr-o companie, pentru a capata experienta si pentru a-mi aduna contacte si abia apoi poate as accesa un imprumut guvernamental pentru a incepe o afacere. Startup-urile costa putin si exista sprijin din partea guvernelor si din partea companiilor mari pentru start-up-uri.

Rep: Romania are un program Guvernamental in care ofera start-up-urilor sprijin de pana la 10.000 de euro, daca afacerea creeaza cel putin doua locuri de munca, iar antreprenorul are sub 35 de ani. Programul a fost deschis in 2011 si pe la jumatatea anului 2013, circa 8.500 de start-up-uri au fost create, potrivit unor cifre neofciale. Ce va spun aceste cifre?

Emma Jones: Imi spun ca sunt multi care vor sa inceapa o afacere in Romania si este un lucru foarte pozitiv. Cred ca este foarte bun ajutorul pe care il acorda guvernul micilor afaceri si ca oamenii aplica pentru el. Cred ca este un semnal foarte pozitiv, este un apetit din partea oamenilor sa inceapa o afacere si, de asemenea, faptul ca ei cauta sa accesesze capitaluri, ceea ce implica posibilitatea cresterii rapide a business-ului.

Rep:Ca o comparatie, cate start-upuri estimati ca au fost create in aceeasi perioada in Marea Britanie?

Emma Jones: Marea Britanie are un recod de start-up-uri. Numai in anul 2013 au fost 426.000 de afaceri incepute in Marea Britanie. In 2012, au fost 484.000 de afaceri incepute. Diferenta este mare, deci.

Rep: De unde aceasta diferenta uriasa?

Emma Jones: Cred ca sunt mai multe aspecte. Este ca un cerc virtuos – cu cat sunt mai multe start-up-uri intr-o economie, cu atat numarul lor va creste mai mult. Daca ar fi doar cateva, nu ai mai avea tendinta sa incepi o afacere. Dar daca esti intr-o economie unde varul tau sau prietenul tau a inceput o afacere, te gandesti ca poate ai putea si tu sa incepi un business.

Rep: Este o chestiune de mentalitate, de mediu social?

Emma Jones: Tine de media, de atitudine, de cultura, de educatie, de toate aceste lucruri laolalta, cu Guvernul, cu alte IMM-uri.

Rep:Sa luam de exemplu, Marea Britanie. Ce face guvernul britanic pentru start-up-uri?

Emma Jones: Foarte similar celui din Romania, Guvernul Britanic are un program denumit „imprumut pentru start-up-uri”, in care media imprumuturilor oferite este de 3.500 de lire sterline, iar in Marea Britanie trebuie sa dai banii inapoi, fiind un imprumut. Guvernul a incercat sa faca sa devina si mai usor sa-ti deschizi un start-up si a eliminat din birocratia inceperii unei afaceri, asa incat sa-ti poti inregistra firma intr-o singura zi. Si te costa cam 10 lire sterline pentru inregistrare. Guvernul mai joaca un rol impotant prin faptul ca atrag atentia asupra unor aspecte importante. Anul acesta, primul discurs oficial al prim-ministrului a fost despre IMM-uri. Este important cand liderul tarii vorbeste despre ceva, toata lumea incepe sa vorbeasca despre acel lucru.

Rep: Premierul Cameron este conservator. Daca era laburist, care ar mai fi fost situatia?

Emma Jones: Este interesant ca si discursul liderului laburist, Ed Milliband, a fost tot despre intreprunderile mici. Este interesant cum acum, in Marea Britanie, cu 15 luni inainte de alegeri (generale- n.r.) deja politicienii incearca sa castige voturi si este important ca amele partide principale – conservatorii si liberalii- vor sa arate ca sunt favorabili intreprinderilor mici si asta pentru ca vad ca sunt 5 milioane de mici afaceri care inseamna voturi, dar si faptul ca acestea vor intari economia.

Rep: Dar pana la urma, care mai e diferenta intre laburisti si conservatori din acest punct de vedere, al start-up-urilor?

Emma Jones:Asta imi place la start-up-uri si la intreprinderile mici, ca nimeni nu este impotriva lor, in conditiile in care toata lumea vrea cat mai multe start-up-uri si intreprinderi mici. Laburistii sunt un partid care vor sa introduca taxe mai mari. In Marea Britanie, in acest moment, laburistii au spus deja ca, daca ar veni la putere, ar introduce o taxa de 15% pe veniturile mari. Dar ceea ce o multime de oameni spun este ca aceasta va insemna ca multi antreprenori vor parasi tara. Asa s-a intamplat in Franta.

  • Autoritatile si business-ul: Cand trebuie sa intervina si cand trebuie sa se retraga statul

Rep: In Romania, sectorul IMM-urilor are o problema in a primi credite de la banci. Care este solutia la lipsa de creditare?

Emma Jones: Avem aceeasi situatie si in Marea Britanie, bancile nu ofera intreprinderilor mici imprumuturi asa cum o faceau inainte. Asa ca ceea ce vedem in Marea Britanie este ca Guvernul a inceput sa ofere imprumuturi start-up-urilor, ceea ce a mai umplut din golurile din piata. Dar mai este si solutia crowdfundingului. Afacerile mici recurg la site-uri foarte populare precum Kickstarter, Indiegogo, si strang bani din aceste site-uri de crowdfunding, dar de asemenea se fac mai cunoscute.

Rep: Guvernul Romaniei a anuntat recent un mecanism in care persoane cu cel mult venitul mediu pe economie, care au rate de platit pot beneficia de o rescadentare din partea bancilor si de un credit fiscal pe doi ani de la stat. Ce efect ar putea avea aceasta schema fata de creditarea afacerilor, este o masura care sa limiteze spatiul pentru creditul bancar catre companii sau poate sa ajute mediul de afaceri?

Emma Jones: Cred ca intotdeauna trebuie sa fii atent cand Guvernul face ceea ce sectorul privat ar trebui sa faca. Asa ca trebuie sa fim atenti la banci. Dar altceva la care trebuie sa fim atenti este ceea ce Guvernul Marii Britanii a luat in considerare: o scutire de taxe de 2 ani pentru start-up-uri. Guvernul britanic s-a mai gandit si a decis sa n-o faca, pentru ca, daca ii acorzi unui start-up 2 ani fara taxe, la un moment dat, tot trebuie sa inceapa sa plateasca. Asa ca ii dai prea multa lejeritate si apoi nu sunt capabile sa plateasca taxele, cand sunt introduse. Asa ca este o nebunie. Noi numim asta infasurare in puf, pentru ca, dupa aceea, cand introduci taxele, ei nu reusesc sa le plateasca. Asa ca eu cred ca trebuie sa fii atent cu aceste mecanisme care ar putea sa concureze cu sectorul privat si sa stabileasca un cadru diferit intreprinderilor mici, ceea ce nu le este favorabil.

Rep: Ce trebuie sa faca guvernele pentru a stimula activitatea IMM-urilor? Este statul chiar asa important?

Emma Jones:Primul lucru pe care statul ar fi bine sa-l faca este sa adune un grup de antreprenori si sa-i lase pe ei sa stimuleze economia. Puterea oamenilor este mai importanta decat puterea statului.

Rep:Pana la urma, in UK, ce face Guvernul britanic pentru start-up-uri?

Emma Jones: Secretarul de stat pentru mediul de afaceri, Vince Cable, considera ca rolul statului este sa seteze conditiile in care start-up-urile sa prospere, o economie stabila care sa dea oamenilor incredere este cea mai importanta masura de luat. Statul trebuie sa ofere stabilitate economiei, pentru ca oamenii sa capete incredere, dupa care statul trebuie sa se retraga.

Rep: Dar daca eu m-as duce in Marea Britanie sa incep o afacere?

Emma Jones: Ai fi foarte binevenit. Noi avem conditii perfecte in Marea Britanie, Guvernul ofera sprijin, marile companii ofera spatiu, bani, investitii. Dar te-as eu as intreba de ce nu ramai in propria tara sa incepi o afacere? Aici ai acces la reteaua locala, vorbesti limba, cunosti cum merg lucrurile. Asa ca incepe aici o afacere si poate pe viitor sa incerci sa faci un parteneriat cu o companie britanica. Cred ca poti gasi oportunitati in Romania.

  • Domenii start-up friendly: de la moda la internet

Rep:Care credeti ca ar fi cele mai de succes sectoare in care sa incepi o afacere?

Emma Jones: Cred ca orice este animat de tehnologie este un sector bun. In Marea Britanie, vedem tot felul de sectoare prosperand, de la fashion la food, la mobilier, aplicatii pentru mobil. Esential este sa te gandesti sa incepi o afacere in care ai ceva de vandut unei populatii in crestere, orice: sanatate, publishing, muzica, publicatii digitale, aplicatii pentru mobil.

Rep: Care a fost cea mai ciudata propunere de afaceri pe care ati auzit-o?

Emma Jones: Au fost multe propuneri ciudate. Una care imi vine in minte a fost a unei doamne avocat, care dorea sa devina profesor de yoga cu rasete. Am intrebat-o ce este asta si mi-a spus: „Invat oamenii sa râda”. Cred ca e un fel de terapie, sa ajuti oamenii sa fie fericiti. Cel mai importante este sa te asiguri ca exista o piata pe care sa-ti fie cumparat produsul.

Rep:Uitati-va la Facebook, acum 10 ani era un start-up, iar acum este un imperiu? Care credeti ca este reteta pentru o astfel de afacere?

Emma Jones:In cazul Facebook, reteta succesului a fost ideea momentului. Cand Mark Zuckerberg a adus pe piata ideea sa a fost momentul potrivit. E vorba despre a scoate ce e mai bun din tehnologie, si el a adus ceva exact in momentul in care oamenii voiau sa fie mai sociabili, asa ca a venit la locul potrivit, la momentul potrivit. Apoi am vazut ca au mai fost doua persoane care au avut o idee similara, cei care l-au si dat in judecata. El a venit cu ideea potrivita la momentul potrivit, apoi s-a inconjurat cu oameni care il puteau ajuta sa transforme o idee intr-o afacere. Si in cele din urma a gasit finantare care sa-l ajute sa creasca. Asa ca s-a mutat de la Boston pe Coasta de Vest sa gaseasca finantare si sa fie inconjurat de alti antreprenori.

Rep: Care este cel mai delicat moment pentru un start-up?

Emma Jones: Cel mai delicat este cash-flow-ul. Acesta este principalul motiv pentru care afacerile cad, ca raman fara fonduri.

Rep: Dar daca am avea bani cu totii de la inceput, de ce am mai face afaceri?

Emma Jones: Asta este cel mai delicat moment, unde se duc banii? Pentru orice start-up, cel mai greu moment este cand ramai fara bani si te intrebi: De unde platesc facturile? Start-up-urile sunt vulnerabile, dar tocmai de asta incep oamenii o afacere, pentru ca le place emotia de se afla intr-o aventura antreprenoriala.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro