Si IMM-urile romanesti vor putea lua credite cu garantii europene. 1,4 miliarde de euro pusi la bataie de UE, numai sa vrea si bancile romanesti
Uniunea Europeana ofera garantii totale de 1,4 miliarde de euro in perioada 2014-2020 prin programul COSME, pentru creditele bancare accesate de intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), insa este nevoie ca bancile din Romania sa accepte acesta schema pentru ca IMM-urile romanesti sa aiba acces la instrumentul european, a declarat, joi, un oficial al Comisiei Europene. Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a recunoscut ca finantarea IMM-urilor „nu este simpla”. Comisia Europeana si Ministerul Economiei au prezentat, joi, inițiativa inovatoare de sprijinire a IMM-urilor – programul de competitivitate pentru întreprinderi și IMM-uri (COSME), intr-o conferinta organizata la Banca Nationala.
Ce facilitati ofera COSME
Programul de competitivitate pentru IMM-uri (COSME) al Comisiei Europene ofera doua instrumente financiare principale, potrivit lui Ciprian Cristea, sef de unitate pentru accesul IMM-urilor la finnatare din cadrul Directiei Generale pentru intreprinderi si industrie al Comisiei Europene:
- „Produsul de garantare a imprumuturilor, care acorda garantii si contragarantii. In cadrul instrumentului de garantare exista o parte „dedicata” securitizarii.
- Un alt instrument COSME este alocarea de fonduri de capital de risc – venture capital funds. Noi investim in acestea, care, la randul lor, vor investi in IMM-uri”.
Bancile din Romania, asteptate sa intre in COSME
Pentru a putea fi accesat de IMM-urile romanesti este nevoie ca bancile, societatile de leasing, fondurile de capital de risc, fondurile de garantare si de contragarantare din Romania sa se inscrie ca intermediari financiari in COSME.
Potrivit oficialului din Comisia Europeana, in perioada aceasta executivul comunitar stabileste impreuna cu Fondul European de Investitii termenii si conditiile privind implementarea instrumentelor financiare din cadrul COSME, dupa care, in aceasta vara, bancile si celelalte institutii financiare din Romania vor fi asteptate sa se inscrie in acest instrument, pentru a oferi IMM-urilor credite cu garantii europene.
„Speram sa reusim sa finalizam cat mai repede negocierea termenilor si a conditiilor cu Fondul European de Investitii pentru a putea ca in vara acestui an, cel tarziu, sa lansam apelurile pentru exprimarea interesului pentru instrumente”, a declarat Cristea.
Astfel, in vara, Fondul European de Investitii urmeaza sa publice pe site-ul sau un ‘Call for expression of interest” – Apel pentru exprimarea interesului, unde diferiti intermediari financiari vor putea aplica.
„Sunt instrumente bazate pe cerere, deci nu putem obliga intermediarii financiari sa lucreze cu noi. Avand in vedere ca bugetul acestui program nu este alocat pe diferite tari, ci pe intreaga Uniune Europeana, ar fi pacat ca Romania sa nu beneficieze de aceste instrumente financiare”, a declarat functionarul european.
El face acest apel in conditiile in care in cadrul instrumentului european de garantii similar, din perrioada 2007-2013, CIP – Competitiveness and Innovation Programme 2007-2013, „doar o singura banca a aplicat – Pro Credit Bank”.
Cine si cum va putea accesa garantii europene pentru credite bancare in COSME
Pentru a accesa credite cu garantii europene COSME, IMM-urile romanesti se vor adresa direct bancilor care se inscriu in program ca intermediari financiari, „ca pentru orice credit normal”, a explicat Ciprian Cristea.
Urmatorul pas: „banca va evalua tranzactia respectiva, va vedea daca va putea sa finanteze tranzactia singura sau are nevoie de o co-garantare din partea noastra prin instrumentele financiare COSME”.
Pasul trei: „In momentul in care se ia aceasta decizie, practic institutia financiara intermediara respectiva va apela la garantia noastra si va include acea tranzactie financiara intr-un portofoliu care va fi garantat de noi”.
Garantiile europene COSME se vor putea acorda pentru credite maxime de 150.000 de euro. COSME va putea garanta si credite de peste 150.000 euro, daca aceste tranzactii nu indeplinesc criteriile de eligibilitate ( aspectul de inovare) ale instrumentului de garantare din programul Horizon 2020, pus la dispozitie tot de Comisia Europeana. De asemenea, in cadrul acestei scheme, bancile vor putea accesa si alte programe de garantare, nationale sau regionale, insa in orice situatie banca va fi nevoita sa isi asume o cota minima de 20% din risc.
Din start, eligibile pentru a primi credite cu garantii europene COSME sunt toate intreprinderile mici si mijlocii, inclusiv microintreprinderile. „Oferim garantii pentru capital de lucru, imprumuturi pentru investitii, scrisori de garantie bancara, operatiuni de leasing”, a explicat oficialul din Comisia Europeana.
Creditele acordate cu garantii COSME vor avea scadenta la cel putin 12 luni, iar garantia se ofera pentru maximum 10 ani, a mentionat el.
Ce beneficii vrea Comisia Europeana sa aduca prin COSME
Programul de competitivitate pentru IMM-uri (COSME) al Comisiei Europene isi propune in primul rand sa inlesneasca accesul IMM-urilor la credite, insa o eventuala scadere a dobanzilor depinde de banci.
„Scopul nostru principal este sa facilitam accesul la creditare. Daca se combina si cu alte instrumente financare care sunt axate si pe reducerea dobanzii, pot scadea si costurile creditarii”, a explicat Ciprian Cristea, head of Unit SME Access to Finance din Comisia Europeana.
Comisia vrea astfel sa determine bancile sa acotrde credite si in domeniile mai riscante, pentru start-up-uri sau pe perioade mai lungi de rambursare.
„O cerinta foarte importanta este sa sprijinim doar acolo unde este nevoie. Inainte de a apalica, fiacare intermediar financiar trebuie sa-si faca unele calcule, sa vada care parte din piata sa nu este acoperita. Poate vrea sa-si dezvolte baza de clienti. Parctic, acoperim si aceste tranzactii mai riscante. O vor putea face cu ajutorul nostru si isi vor largi baza de clienti, isi vor mari volumul de finantare, riscul scade. Pentru clienti, avantajul este ca se mareste accesul la finantare”, a mai aratat Cristea.
Florin Georgescu: Problema finantarii IMM-urilor nu este simpla. Cateva solutii
Prim-viceguvenatorul BNR, Florin Georgescu, a recunoscut ca finantarea IMM-urilor ridica probleme.
„Problema finantarii la nivelul IMM-urilor isi are originea in problema mai generala a simetriei de informatii, ce consta in discrepata intre calitatea si cantitatea de informatie disponibile la nivelul finantatorului, respectiv a celui finantat. Nu este o problema simpla”, a spus el.
Potrivit acestuia, Comisia Europeana si autoritatile nationale incearca sa gaseasca solutii pentru finantarea IMM-urilor, precum:
- imbunatatirea pe termen mediu si lung a accesului IMM-urilor la finantare directa neintermediata, in special prin intermediul joint-venture-urilor
- o mai buna integrare pan-europeana a pietelor ce faciliteaza emisiunea de capital si de imprumuturi obligatare, ce ar putea sa contribuie si la scaderea dependetei Europei de finantarea intermediata de banci.
- cresterea transparetei si standardizarii caracteristicilor imprumuturilor.
- recalibrarea gradului de reglementare
Georgescu a mai aratat ca, pe termen scurt, finantarea IMM-urilor poate fi imbuntatita de schimbarea unor prevederi ale legislatiei financiar-bancare si crearea de noi instrumente financiare.
Exemple de modificari legislative sunt reprezentate de pachetul Basel III, care introduce urmatoarele facilitati pentru IMM-uri:
- „tratarea creditelor pentru IMM-uri ca facand parte din portofoliul de retail, ceea ce permite tratatment mai favorabil in privinta cerintelor de capital si un credit mai ieftin.
- schimbari favorabile IMM-urilor in ceea ce priveste lichiditatea, fondurile de garantare, provizioanele si legislatia privind filtrele prudentiale la nivelul bancilor, toate acestea fiind de natura sa usureze accesul si costul finantarii”.