Sari direct la conținut

„Simptome ciudate”: Două rusoaice fugite din țară ar fi fost otrăvite, Germania anchetează cazul

HotNews.ro
Natalia Arno, șefa Free Russia Foundation, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Natalia Arno, șefa Free Russia Foundation, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

O anchetă a fost deschisă în Germania după ce o jurnalistă rusă şi o militantă care au participat la o conferinţă la Berlin au raportat probleme de sănătate putând duce la suspiciunea de otrăvire, a indicat poliţia judiciară citată duminică în săptămânalul Welt am Sonntag, scrie AFP.

„A fost deschis un dosar pe baza informaţiilor disponibile”, a declarat pentru săptămânal un purtător de cuvânt al poliţiei din Berlin. Aceasta din urmă nu a putut fi contactată imediat pentru a răspunde AFP.

Două rusoaice fugite din țară ar fi fost otrăvite

Media rusă de investigaţie Agentstvo a publicat săptămâna aceasta o anchetă în care relatează problemele de sănătate întâmpinate de două participante la o reuniune a unor disidenţi ruşi, pe 29 şi 30 aprilie, în jurul omului de afaceri devenit opozant Mihail Hodorkovski.

O participantă, prezentată ca o jurnalistă care a părăsit recent Rusia, a resimţit simptome neprecizate în timpul evenimentului şi a declarat că este posibil acestea să fi început înainte.

Media a adăugat că jurnalista s-a prezentat la spitalul La Charité din Berlin unde a primit îngrijiri opozantul rus Aleksei Navalnîi, victimă a unei tentative de otrăvire în august 2020.

A doua participantă este Natalia Arno, director al ONG-ului Free Russia Foundation din Statele Unite unde locuieşte de zece ani după ce a trebuit să părăsească Rusia.

„Simptome ciudate”

Natalia Arno se afla la Berlin la sfârşitul lui aprilie, de unde a plecat la Praga. Acolo, relatează Agentstvo, ea a simţit pentru prima dată unele simptome şi, de asemenea, a descoperit că i-a fost percheziţionată camera de la hotel.

Plecând a doua zi în Statele Unite, ea a contactat un spital de acolo, precum şi autorităţile. Natalia Arno a publicat, de asemenea, o postare pe Facebook săptămâna aceasta, evocând problemele resimţite, „dureri acute” şi „amorţeală”, spunând că primele „simptome ciudate” au apărut înainte de sosirea ei la Praga.

Ea a adăugat că încă are unele simptome, dar se simte mai bine.

În ultimii ani, mai multe atacuri cu otravă au fost comise în străinătate şi în Rusia împotriva unor opozanţi ai puterii ruse. Moscova neagă orice responsabilitate a serviciilor sale secrete.

În cazul lui Aleksei Navalnîi, laboratoare europene au confirmat utilizarea unei otrăvi de tip Noviciok, dezvoltată de URSS în scopuri militare. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro