Sari direct la conținut

SINTEZA ultimelor 4 zile: Ce știm despre războiul dintre Israel și Gaza după atacul Hamas

HotNews.ro
Luptator Hamas pe un tanc israelian Merkava, Foto: Hani Alshaer / AFP / Profimedia
Luptator Hamas pe un tanc israelian Merkava, Foto: Hani Alshaer / AFP / Profimedia

Israelul a anunțat marți că a recăpătat parțial controlul asupra frontierei cu Fâșia Gaza, care se afla sub asediu și era bombardată de raiduri israeliene, după patru zile de război împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas, care a făcut deja mii de victime.

AFP face o inteză a ceea ce știm până acum despre conflict:

Desfășurarea ofensivei…

Hamas, care se află la putere în Fâșia Gaza din 2007 și este un dușman declarat al Israelului, și-a lansat ofensiva în zorii zilei de sâmbătă, în mijlocul Sabatului, ziua de odihnă săptămânală a evreilor, și la 50 de ani și o zi de la începutul războiului arabo-israelian din 1973.

Acesta a declarat că a lansat 5.000 de rachete asupra Israelului, în timp ce luptătorii săi au folosit explozibili și buldozere pentru a trece bariera care separă Gaza de teritoriul israelian, atacând poziții militare și civili în stradă.

Folosind vehicule, bărci și chiar parapante motorizate, luptătorii au confiscat echipamente militare israeliene și s-au infiltrat în zone urbane din Israel, precum Ashkelon, Sderot și Ofakim, la aproximativ douăzeci de kilometri de Fâșia Gaza, o enclavă săracă cu o populație de 2,3 milioane de locuitori.

Răspunsul Israelului

„Răspunsul nostru la acțiunile Hamas va schimba Orientul Mijlociu”, a declarat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu, cerând formarea unui „guvern de uniune națională”.

Armata israeliană, care a contabilizat peste 3.000 de atacuri palestiniene, a lansat sâmbătă operațiunea „Iron Sabre”, efectuând lovituri aeriene și distrugând clădiri descrise ca fiind „centre de comandă” ale Hamas în Gaza.

Lovituri israeliene in fasia GazaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Potrivit ONU, peste 187.500 de palestinieni au fost strămutați în interiorul Fâșiei Gaza ca urmare a loviturilor.

Israelul a impus de luni un „asediu total” asupra Fâșiei Gaza și a anunțat că a desfășurat zeci de mii de soldați în sudul țării, care luptă împotriva infiltraților. De asemenea, se străduiește să salveze israelieni luați ostatici de Hamas.

În plus, autoritățile israeliene au decis să evacueze populația de la periferia Fâșiei Gaza și au ordonat oprirea „imediată” a aprovizionării cu apă a Fâșiei Gaza, care reprezintă 10% din consumul anual de apă al teritoriului.

Câți morți și câți dispăruți?

În total, războiul a făcut deja peste 3.000 de victime de ambele părți, civili, soldați israelieni și combatanți palestinieni.

În Israel, peste 1000 de persoane au fost ucise, potrivit autorităților. ONG-urile au afirmat că peste 100 de persoane au fost ucise într-un singur kibbutz din sudul Israelului și că aproximativ 250 de persoane au fost ucise la un festival de muzică la care au participat sute de israelieni în apropiere de Gaza.

De partea palestiniană, 830 de persoane au murit, potrivit autorităților locale. Hamas a anunțat că doi dintre liderii săi de rang înalt au fost uciși de lovituri israeliene.

De asemenea, armata israeliană a anunțat marți că a recuperat cadavrele a 1.500 de luptători Hamas în zonele învecinate din Gaza.

Teroristii Hamas au creat filtre pe sosea Foto: Captura video

Cel puțin 18 thailandezi, 14 americani, zece nepalezi, șapte argentinieni, opt francezi, doi ucraineni, patru ruși-israelieni, un cambodgian, doi britanici, un canadian, un brazilian, doi peruvieni și doi filipinezi au fost uciși începând de sâmbătă, potrivit autorităților din țările lor.

Israelul a recunoscut că aproape 150 de civili și soldați israelieni au fost răpiți. Mulți cetățeni străini sunt dați dispăruți.

Patru dintre ostaticii deținuți de Hamas au fost uciși în lovituri israeliene, a declarat mișcarea palestiniană.

Opt jurnaliști palestinieni au murit, de asemenea, în lovituri israeliene în Fâșia Gaza începând de sâmbătă.

Ce spune Hamas

Hamas a amenințat luni seară că va executa ostaticii israelieni ca răspuns la loviturile asupra Fâșiei Gaza.

„De fiecare dată când poporul nostru este vizat fără avertisment, aceasta va duce la executarea unuia dintre ostaticii civili (…) Inamicul nu înțelege limbajul umanitar și etic, așa că noi îi vom vorbi într-un limbaj pe care îl înțelege”, a amenințat gruparea teroristă.

Brigăzile Al-Qassam, aripa militară a Hamas, a anunțat că a lansat ofensiva pentru a „pune capăt crimelor ocupației”.

Israelul ocupă Cisiordania din 1967, a anexat partea de est a Ierusalimului și a impus o blocadă strictă asupra Fâșiei Gaza din 2007.

„Suntem pe punctul de a obține o mare victorie”, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, la începutul ofensivei.

Mișcarea a făcut apel la „luptătorii rezistenți din Cisiordania ocupată” și la „națiunile arabe și musulmane” să se alăture luptei sale.

Un „al doilea front”?

„Profund îngrijorate”, Statele Unite au avertizat luni seară Hezbollahul libanez să nu deschidă un „al doilea front” împotriva Israelului, după ce mișcarea pro-iraniană, bestia neagră a Israelului, a bombardat două uități israeliene ca răspuns la moartea a trei dintre membrii săi în urma bombardamentelor israeliene într-o zonă de frontieră din sudul Libanului.

Anterior, luni, „Brigăzile al-Quds”, aripa militară a Jihadului Islamic palestinian, care pretinde că susține Hamas, a revendicat o operațiune de infiltrare pe teritoriul israelian din Liban.

Armata israeliană a declarat că a „ucis mai mulți suspecți înarmați care s-au infiltrat pe teritoriul israelian dinspre teritoriul libanez”.

Marți, aripa militară a Hamas a afirmat că a tras trei salve de rachete din sudul Libanului în Israel.

Reacții internaționale

Președintele american Joe Biden a calificat atacurile Hamas drept „răul pur”, relatând știri „șocante” despre „copii uciși, familii întregi măcelărite”.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Statele Unite sunt pregătite să desfășoare „resurse suplimentare” pentru a sprijini Israelul, a declarat Biden, după ce au trimis deja ajutor militar.

ONG-urile au avertizat, de asemenea, cu privire la situația sanitară din Fâșia Gaza, solicitând crearea unui coridor umanitar pentru a sprijini răspunsul medical, în timp ce Ministerul Sănătății din enclavă a avertizat că lipsa de provizii și medicamente va duce la o „situație catastrofală”.

Uniunea Europeană şi Consiliul Cooperării de la Golful Persic au pledat marţi în favoarea unei „susţineri financiare durabile” a palestinienilor, în urma unei reuniuni comune a miniştrilor de Externe ai acestor organizaţii în Oman, relatează News.ro citând AFP.

ONU a reiterat faptul că asediul total al Israelului asupra Fâșiei Gaza este „interzis” în conformitate cu dreptul umanitar internațional, iar Uniunea Europeană a decis să mențină ajutorul pentru dezvoltare acordat poporului palestinian.

Egiptul, Arabia Saudită și Qatarul au declarat că intensifică contactele pentru a pune capăt escaladării.

Iranul a lăudat ofensiva Hamas, respingând în același timp acuzațiile privind implicarea sa.

Șeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a asigurat că organizația sa respinge violența „de ambele părți”. Miniștrii arabi de externe se vor reuni miercuri la sediul Ligii Arabe din Cairo. (AFP)

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro