Sari direct la conținut

SNSPA îl propune pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace: „Recunoaștem rolul în facilitarea soluțiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina”

HotNews.ro
SNSPA îl propune pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace: „Recunoaștem rolul în facilitarea soluțiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina”
Donald Trump, fotografiat în fața unor militari americani în timpul primului său mandat de președinte, FOTO: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / Profimedia Images

Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a hotărât joi declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace și invită alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative, transmite instituția într-un comunicat de presă.

Instituția de învățământ subliniază că îl susține pentru eforturile depuse pentru „promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale”, precum „acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial”.

„Recunoaștem rolul președintelui Donald Trump în facilitarea soluțiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina, cu respectarea suveranității statelor și în concordanță cu valorile euro-atlantice. În mod deosebit, asigurarea păcii în regiunea Mării Negre, prin garantarea suveranității Ucrainei și a securității statelor din proximitatea conflictului, în conformitate cu principiile fundamentale ale dreptului internațional, reprezintă un obiectiv esențial pentru stabilitatea globală”, afirmă rectorul Remus Pricopie, citat în comunicatul de presă.

Acesta mai afirmă că „Donald Trump este un politician atipic, care iese din toate tiparele clasice, dar care este orientat spre atingerea obiectivului final”. „Cum acest obiectiv este pacea, care se traduce prin securitate, respectul între națiuni și prosperitatea cetățenilor, atunci acest efort trebuie recunoscut și sprijinit la nivel global. Aprecierea unei voci puternice care pledează pentru pace, precum cea a lui Donald Trump, este fundamentală”, mai spune Pricopie.

Cum se fac nominalizările pentru Premiul Nobel pentru Pace

Comitetul Nobel norvegian este responsabil pentru selectarea laureaților Premiului Nobel pentru Pace. O nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace poate fi înaintată de orice persoană care este calificată să facă o nominalizare, potrivit site-ului oficial.

Cine poate face nominalizările:

  • membrii adunărilor naționale și ai guvernelor naționale (membri ai cabinetului/miniștri) ale statelor suverane, precum și actualii șefi de stat
  • membri ai Curții Internaționale de Justiție de la Haga și ai Curții Permanente de Arbitraj de la Haga
  • membri ai Institutului Internațional de Drept
  • membri ai Consiliului Internațional al Ligii internaționale a femeilor pentru pace și libertate
  • profesori universitari, profesori emeriți și profesori asociați de istorie, științe sociale, drept, filosofie, teologie și religie; rectori și directori de universități (sau echivalentul acestora); directori de institute de cercetare pentru pace și institute de politică externă
  • persoane care au primit Premiul Nobel pentru Pace
  • membri ai consiliului de administrație principal sau echivalentul acestuia al organizațiilor care au primit Premiul Nobel pentru Pace
  • membri actuali și foști membri ai Comitetului Nobel norvegian (propunerile membrilor actuali ai comitetului vor fi prezentate cel târziu la prima reuniune a comitetului după 1 februarie)
  • foști consilieri ai Comitetului Nobel norvegian

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro