„Șocaţi şi înspăimântaţi”. Scrisoare către Serghei Lavrov semnată de peste 300 de corespondenți străini la Moscova
Peste 300 de corespondenți străini care au lucrat la Moscova semnează o scrisoare către guvernul rus în care cer eliberarea imediată a jurnalistului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, arestat în Rusia și pus sub acuzare pentru spionaj, conform The Guardian.
Evan Gershkovich, corespondent în Rusia al prestigiosul cotidian american şi fost jurnalist AFP la Moscova, a fost plasat în arest preventiv la sfârșitul lunii aprilie, până cel puţin în 29 mai. El a fost pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Washingtonului, pentru care pedeapsa poate ajunge la 20 de ani de închisoare, fiind primul jurnalist american reținut pentru astfel de acuzații de la sfârșitul războiului rece. Atât Wall Street Journal, cât și guvernul SUA au negat că jurnalistul ar fi fost implicat în spionaj.
Printre cei 301 semnatari ai scrisorii către guvernul Rusiei se numără Orla Guerin de la BBC, fostul jurnalist al New York Times Bill Keller, John Kampfner, directorul executiv al think-tank-ului Chatham House și David Remnick, editorul New Yorker. Sunt jurnaliști care au lucrat pentru instituţii media din 22 de ţări.
În scrisoarea adresată ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, jurnaliştii se declară „şocaţi şi înspăimântaţi” de arestarea lui Gershkovich şi cer Moscovei să renunţe la acuzaţiile de spionaj şi să fie eliberat imediat.
- „Evan Gershkovich are un palmares lung și impresionant în activitatea sa jurnalistică. Nu avem nicio îndoială că singurul scop și intențiile sale au fost de a-și informa cititorii despre realitatea actuală din Rusia.
- Căutarea de informații, chiar dacă înseamnă deranjarea intereselor politice, nu-l face pe Evan un criminal sau un spion, îl face jurnalist. Jurnalismul nu este o crimă”, arată jurnaliștii în scisoarea adresată lui Lavrov, potrivit The Guardian.
Semnatarii documentului mai spun că arestarea jurnalistului transmite „un semnal tulburător și periculos despre disprețul Rusiei față de presa independentă și arată indiferența față de soarta unui jurnalist tânăr, talentat și onest”.
În 18 aprilie, Evan Gershkovich a apărut în fața unei instanțe din Moscova după ce a contestat măsura și a cerut să fie eliberat pe durata procesului, solicitarea fiindu-i însă respinsă de către tribunal. Jurnalistul a cerut ca arestul preventiv să fie înlocuit de arestul la domiciliu, solicitarea fiindu-i însă respinsă.
The first proper picture of Evan Gershkovich, the WSJ reporter arrested in Russia on absurd charges, in court ahead of his appeal against his jailing today.
So surreal to see Evan, who’s covered so many Kafkaesque hearings as a reporter, in the cage pic.twitter.com/5VVisyMBPy
— max seddon (@maxseddon) April 18, 2023
Evan Gershkovich, ai cărui părinți au fugit din Uniunea Sovietică în 1979, a fost reținut de FSB pe 29 martie, într-un restaurant din Ekaterinburg. El a fost transferat în închisoarea Lefortovo din Moscova, care pe timpul Uniunii Sovietice era folosită de KGB, dar acum a devenit locul în care sunt închiși suspecții acuzați de FSB de spionaj sau de alte infracțiuni grave.
Kremlinul susține că Gershkovich spiona sub acoperirea meseriei de jurnalist, dar publicația Wall Street Journal, pentru care acesta lucrează, a negat că Gershkovich ar fi implicat în astfel de acțiuni. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut că jurnalistul ar fi fost „prins în flagrant” în timp ce încerca să obțină informații secrete.