Sociologul Gelu Duminică, mesaj în ziua votului decisiv: „Nu există mai multe Românii”

Sociologul Gelu Duminică a publicat duminică, în ziua în care românii își aleg noul președinte, un mesaj în care explică mai multe fundamente ale democrației și libertății, în contextul clivajelor tot mai vizibile în societatea românească în ultima perioadă, înaintea votului decisiv. „Nu există mai multe Românii. România este una, a noastră, a tuturor!”, punctează sociologul.
Ce afirmă Gelu Duminică, în mesajul postat pe pagina lui de Facebook:
„Sper, după tot ce s-a intamplat in ultimul an, sa înțelegem că:
- democrația și libertatea sunt chestiuni pe care le aperi zi de zi;
- clivajele din societate – cu cât sunt mai mari cu atât democrația e in mai mare pericol;
- antagonizarea și dihonia nu ajuta democrația;
- când «uiti» de oameni, ei «uită» ce înseamnă democrația. Și caută lideri care să-i «răzbune». Ceea ce nu ajuta democrația.
- când ai pervertit principiile democratice închizând ochii în momentele în care «ai noștri» le calcă în picioare, ne batem joc de democrație.
- societatea civilă e gardianul democrației;
- e frumos că acum cerem minorităților naționale (maghiari, romi, etc) să apere democrația din țara lor. Numai că trebuie să le oferim sentimentul și credința că ei sunt cetățeni reali ai României. Sper să realizăm că intr-o democrație reală nu există «cetățeni de prima categorie» și de „mâna a doua”.
- femeile au dreptul la mai multă atenție politică. Nu de alta, însă istoric ele au votat mai «democratic» decât bărbații.
- Uniunea Europeană, cu a sa bunăstare, trebuie să ajungă și în ruralul românesc. O țară în care cam 50% din populație nu simte bunăstarea, are parte de astfel de rupturi;
- e nevoie de educație incluzivă de calitate. O țară cu 40% analfabetism funcțional, e foarte ușor de manipulat;
- trebuie să înlocuim «memorarea» și «conformismul» cu «gândirea critică».
- avem nevoie de o Biserică mult mai prezentă în viața cetății;
- nu există mai multe Românii. România este una, a noastră, a tuturor!”
Duminică, până la ora 17:30 au votat, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 9,6 milioane de votanți, reprezentând 53,39% din numărul celor înscriși în listele electorale, conform datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Astfel, la ora 17:30 a fost depășită prezența înregistrată la finalul primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 4 mai, când au mers la urne 9.571.740 votanți (53,21%).
În diaspora se înregistrează de asemenea o prezență masivă la vot: 1.420.000 voturi la ora 17:30, cu mult peste cei 940.000 de votanți la finalul scrutinului din data de 4 mai.