Sari direct la conținut

SONDAJ: Academia de Sustenabilitate și BCR au aflat ce cred antreprenorii despre sustenabilitate

SONDAJ: Academia de Sustenabilitate și BCR au aflat ce cred antreprenorii despre sustenabilitate
Academia de Sustenabilitate și BCR au aflat ce cred antreprenorii despre sustenabilitate Foto: Social Innovation Solutions

Studiul realizat de IRES pentru Academia de Sustenabilitate, cu sprijinul BCR a analizat comportamentele și atitudinile antreprenorilor față de subiectul dezvoltării durabile. Am aflat ce înseamnă acest subiect pentru cei aflați la conducerea afacerilor care compun economia românească, ce provocări au și cât de ușor accesează finanțarea necesară schimbărilor.

Ce înseamnă sustenabilitatea pentru antreprenori?

Antreprenorii sunt conștienți de impactul schimbărilor climatice. Trei sferturi cred că acestea vor influența semnificativ mediul de afaceri. Energia regenerabilă (59%) și practicile sustenabile (53%) sunt văzute ca factori cheie pentru succesul unei companii în viitor.

Pentru cei mai mulți antreprenori, sustenabilitatea înseamnă, înainte de toate, dezvoltare durabilă. Aproape toți antreprenorii văd în aceasta o modalitate de a asigura viitorul afacerii lor. Este interesant că îndeplinirea așteptărilor angajaților (90%) este aproape la fel de importantă ca îndeplinirea așteptărilor clienților (88%). Practic, oamenii sunt pe primul loc!

În mod interesant, costurile de finanțare reduse (79%) și eficiența energetică (69%) sunt văzute ca beneficii majore ale unui model de afacere durabil, iar reducerea amprentei de carbon (63%) este, deși importantă, mai puțin prioritară.

Cine ia deciziile de sustenabilitate?

În majoritatea companiilor, deciziile sunt luate de proprietar sau CEO, evidențiind centralizarea puterii de decizie la nivel conducerii IMM-urilor. Doar 3% dintre antreprenorii intervievați au un manager dedicat sustenabilității, iar 16% implică toți angajații în procesul decizional.

Majoritatea repondenților (73%) nu au setat obiective și ținte legate de impactul activității asupra mediului și a societății. Dintre cei care au stabilit obiective, mai bine de o treime se concentrează pe colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor, eficiența energetică și producerea energiei din surse regenerabile. Interesant este că, deși energia regenerabilă este văzută ca un factor cheie pentru succes, gestionarea deșeurilor este prioritară în stabilirea obiectivelor.

Cele mai frecvente inițiative de sustenabilitate implementate de antreprenori includ emiterea de facturi electronice (75%), colectarea selectivă a deșeurilor (71%) și utilizarea iluminatului eficient energetic (55%). Utilizarea automobilelor electrice sau transportului alternativ este încă la un nivel scăzut (10%).

Principalele provocări

Resursele financiare sunt cel mai mare obstacol în adoptarea de practici durabile pentru 48% dintre antreprenorii chestionați, urmate de timpul necesar și cunoștințele insuficiente.

Mai mult, 62% dintre IMM-uri nu colectează date ESG, iar majoritatea antreprenorilor (68%) nu se consideră suficient de bine informați în legătură cu reglementările UE din acest domeniu.

Finanțarea sustenabilității

Majoritatea repondenților nu au accesat finanțări verzi. Motivul principal? Costurile suplimentare. Fondurile nerambursabile sunt preferate de 64% dintre antreprenori, iar cei care au accesat finanțări verzi au folosit fondurile pentru proiecte precum montarea de panouri fotovoltaice.

Concluzie

Analiza relevă că, deși antreprenorii români recunosc importanța sustenabilității și impactul ei asupra succesului afacerii pe termen lung, aceștia se confruntă cu provocări semnificative legate de resursele financiare și cunoștințele necesare pentru a face schimbări reale. Academia de Sustenabilitate este aici pentru a sprijini antreprenorii în tranziția spre durabilitate și competitivitate. 

Lansată în 2023 cu scopul de a aduce sustenabilitatea mai aproape de mediul de afaceri, Academia de Sustenabilitate este un proiect inițiat de Social Innovation Solutions alături de Fundația Coca-Cola, partener fondator. Academia de Sustenabilitate este parte a programului Sustainable Futures, desfășurat în 4 țări din Europa Centrala și de Est.

Acest material a fost redactat de Daria Teodora Hau, Sustainability Lead la Social Innovation Solutions

Articol susținut de Social Innovation Solutions

INTERVIURILE HotNews.ro