Sondaj: Deteriorare brusca a perceptiei investitorilor straini asupra mediului economic din Romania
Perceptia investitorilor straini in mediul economic din Romania s-a deterioarat semnificativ in prima jumatate a anului 2014, releva un sondaj realizat in randul membrilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC), dat publicitatii joi. Numarul respondentilor care se asteptau la o scadere a veniturilor a crescut in mod considerabil, de la 6% in decembrie 2013 la 20% in iunie 2014, potrivit cercetarii interne FIC.
„Indicele FIC al increderii mediului de afaceri releva existenta unui sentiment general de precautie din cauza perceptiei usor negative privind capacitatea de crestere economica si de atragere de noi investitii. In acelasi timp, respondentii au identificat indicatori economici incurajatori si un potential semnificativ de crestere si dezvoltare care nu este insa suficient exploatat”, conchide Consiliul Investitorilor Straini, in urma cercetarii sale.
documente
FIC members business sentiment index survey – october 2014
(9 Oct 2014) PDF, 141KB
In ansamblu, exista o amortire in ceea ce priveste investitiile, respondentii afirmand deocamdata ca ¬nu se intrevad motive pentru o perspectiva mai optimista; investitiile asteapta probabil o perioada mai benefica pentru a veni in Romania¬, adauga FIC.
De asemenea, investitorii straini asteapta de la autoritatile romane „o imbunatatire a predictibilitatii cadrului fiscal si de reglementare”, pentru fructificarea oportunitatilor de investitii.
Respondentii au mai semnalat ca „procedurile birocratice costisitoare si lipsa capacitatii de planificare a autoritatilor ii determina pe investitori sa fie precauti”.
In context, investitorii acuza ca „schimbarile frecvente de personal sunt in detrimentul interactiunii dintre sistemul administrativ si mediul de afaceri, afectand continuitatea proiectelor in derulare”.
Respondentii au remarcat si o „lipsa de cooperare intre institutii in acele proiectele comune menite sa reduca somajul sau sa dezvolte anumite sectoare: tehnologie, infrastructura, cercetare si dezvoltare”.
Principalele evolutii ale perceptiei investitorilor straini in prima jumatate a anului 2014:
- Numarul respondentilor care se asteptau la o scadere a veniturilor a crescut in mod considerabil, de la 6% in decembrie 2013 la 20% in iunie 2014. In acelasi timp, procentul companiilor care se asteptau la o mentinere a veniturilor a scazut de la 39,3% la 19,2%.
- Un grup restrans de respondenti (3,5%) asteapta o crestere semnificativa a veniturilor in 2014, dar majoritatea (57,69%) se asteapta doar la o usoara crestere a veniturilor in acest an. Procentul celor care asteapta o usoara crestere a crescut de la 51,5% in decembrie 2013 la 57,69% in iunie 2914.
- Un procent foarte mic din totalul respondentilor (3%) a estimat o crestere semnificativa a pietei interne. Procentul respondentilor care au estimat o crestere usoara a afacerilor a scazut de la 48,8% la 40% intre decembrie 2013 si iunie 2014. In iunie 2014, 20% dintre respondenti au estimat o contractie a pietei domestice, in crestere fata de 12% in decembrie 2013. Iar 6,6% dintre respondenti au estimat ca vor inregistra cresteri pe pietele de export.
- Investitiile de capital si planurile pentru forta de munca: 48% dintre respondenti intentioneaza sa pastreze investitiile de capital la acelasi nivel inregistrat in anul precedent. 24,14% dintre ei estimeaza ca investitiile vor creste iar 6,9% vad scaderea semnificativa a acestora.
- Se observa si o scadere a raspunsurilor pozitive (27,5% in iunie 2014 comparativ cu 38,2% in decembrie 2013) privind atractivitatea investitiilor de capital in operatiunile din Romania atunci cand concureaza pentru finantare cu alte proiecte din cadrul grupurilor.
- Nu sunt asteptate schimbari majore in ceea ce priveste forta de munca: 55,5% dintre respondenti nu estimeaza cresteri ale numarului de angajati fata de anul anterior, 24% planifica o crestere usoara, in timp ce 20% estimeaza chiar o usoara scadere.
- In ceea ce priveste mediul legislativ si eficienta administrativa, in iunie 2014, 44,4% din respondenti au considerat ca mediul legislativ, fiscal si administrativ a inregistrat o inrautatire moderata, comparativ cu 42,8% in decembrie 2013.