Sondaj INSCOP: A scazut ponderea celor care ar opta pentru monarhie ca forma de guvernamant. Iesirea din scena a regelui Mihai si scandalurile recente au afectat negativ atractivitatea ideii de monarhie
- Redactia Hotnews
In eventualitatea organizarii unui referendum privind schimbarea formei de guvernamant a Romaniei, 53,3% dintre romani ar vota impotriva monarhiei si pentru mentinerea republicii, in timp ce 24,5% ar vota in favoarea monarhiei, releva sondajul Barometrul INSCOP – Adevarul despre Romania. Ponderea celor care ar opta pentru monarhie a scazut fata de mai 2015, cand 30,2% se exprimau in favoarea monarhiei, si de septembrie 2015 cand 29,1% dintre cei intervievati favorizau o schimbare a formei de guvernamant in aceasta directie.
„In ciuda imaginii favorabile de care se bucura institutia Casei Regale, iesirea din scena a regelui Mihai si scandalurile recente care au zguduit familia regala au afectat negativ atractivitatea ideii de monarhie in ochii romanilor. Procentul ramane insa cel putin interesant. Preluarea de catre Principesa Margareta a pozitiei de Custode nu reuseste, cel putin pentru moment, sa compenseze acest deficit imagologic, mai ales ca popularitatea Principesei se afla sub cea a Casei Regale”, arata INSCOP.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul, in perioada 21 – 28 martie 2016. Volumul esantionului a fost de 1063 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani, eroarea maxima admisa a datelor fiind de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.
Principalele concluzii ale sondajului INSCOP:
- Aproape 45% dintre romani au o parere buna (35,7%) si foarte buna (8,8%) despre Casa Regala a Romaniei, procentul fiind in usoara crestere fata de septembrie 2015 (42,9%) pe fondul valului de sprijin generat de vestea inrautatirii starii de sanatate a Majestatii Sale, Regele Mihai. Au o parere proasta sau foarte proasta 12,9% dintre respondenti (comparativ cu 16,3% in septembrie 2015).
- Intrebati ce parere au despre Principesa Margareta in calitate de Custode al Coroanei Regale a Romaniei, aproape 40% dintre cei chestionati au declarat ca au o parere buna (33,6%) si foarte buna (6,1%). 38,8% dintre respondenti au o parere nici buna, nici proasta, 10,4% proasta, iar 3% foarte proasta, in timp ce 8,1% nu stiu sau nu raspund. Sa nu uitam insa ca regele Mihai era identificat in cea mai mare masura cu Casa Regala a Romaniei si aceasta succesiune de atributii va avea nevoie de timp pentru a fi „absorbita” de public.
- In eventualitatea organizarii unui referendum privind schimbarea formei de guvernamant a Romaniei, 53,3% dintre romani ar vota impotriva monarhiei si pentru mentinerea republicii, in timp ce 24,5% ar vota in favoarea monarhiei. Un procent semnificativ dintre cei chestionati (22,2%) nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
- Fata de sondajele precedente, se remarca o scadere a ponderii celor care ar opta pentru monarhie ca forma de guvernamant, de la 30,2% in mai 2015, la 29,1% in septembrie 2015, pana la 24,5% in luna martie a acestuia an. In ciuda imaginii favorabile de care se bucura institutia Casei Regale, iesirea din scena a regelui Mihai si scandalurile recente care au zguduit familia regala au afectat negativ atractivitatea ideii de monarhie in ochii romanilor. Procentul ramane insa cel putin interesant. Preluarea de catre Principesa Margareta a pozitiei de Custode nu reuseste, cel putin pentru moment, sa compenseze acest deficit imagologic, mai ales ca popularitatea Principesei se afla sub cea a Casei Regale.