Sari direct la conținut

SONDAJ Maia Sandu conduce în cursa prezidenţială pentru al doilea mandat. Este urmată de candidatul pro-rus Renato Usatîi

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia
Maia Sandu, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, conduce în cursa prezidenţială pentru cel de al doilea mandat, potrivit unui sondaj realizat de compania iData şi publicat, scrie EFE, conform Agerpres. De asemenea, 46% dintre alegători ar vota „da” la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană, stabilit, la fel ca alegerile prezidențiale, în 20 octombrie.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile, Maia Sandu ar obţine 26,8% din voturile alegătorilor, urmată de Renato Usatîi, liderul Partidul Nostru, cu 12,7% din voturi, şi de fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, cu 11,2% din voturi.

Liberala Maia Sandu, aflată în fruntea statului din 2020, a fost al doilea candidat înregistrat de comisia electorală după Stoianoglo, candidat susţinut de Partidul Socialiştilor şi de simpatizanţii pro-ruşi.

Renato Usatîi, fost om de afaceri, a locuit în Rusia aproape un deceniu, dar în 2014 a decis să revină în Republica Moldova şi să intre în politică. Anul trecut s-a aflat că Renato Usatîi i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să i se retragă cetăţenia rusă, deoarece nu poate avea legături cu o ţară care „foloseşte teroarea împotriva propriilor cetăţeni”.

Până în prezent, și-a mai înscris candidatura şi fostul premier al ţării Vasile Tarlev.

Ce arată sondajul în privința referendumului pentru integrarea Republicii Moldova în UE

În ceea ce priveşte referendumul constituţional privind integrarea în UE, care va avea loc tot pe 20 octombrie, 46% dintre alegători ar vota în favoarea acestei opţiuni, în cazul în care consultarea populară ar avea loc duminica aceasta, arată sondajul iData.

Un procent de 39% dintre cetăţeni resping aderarea la UE, în timp ce 12,7% nu s-au decis încă, relevă sondajul.

Din totalul persoanelor consultate, 67% au spus că vor merge în mod sigur să voteze la referendumul din 20 octombrie.

Potrivit directorului general al iData, Mihai Bologan, susţinătorii aderării la UE sunt concentraţi, în principal, în capitală şi în centrul ţării.

„Sunt doar câteva regiuni în care sunt mulţi opozanţi”, a mai spus el, citat de portalul NordNews.md.

INTERVIURILE HotNews.ro