Sondaj: Romanii, printre cei mai optimisti fata de viitorul Uniunii Europene, dar perceptia pozitiva fata de actuala UE este in cadere
Romanii raman printre cei mai optimisti cetateni din Uniunea Europeana fata de viitorul UE, insa imaginea prezenta a blocului comunitar s-a deteriorat semnificativ in ochii romanilor, in ultima perioada, releva un sondaj eurobarometru emis in luna iulie de Comisia Europeana. Printre cele mai ingrijoratoare probleme in perceptia romanilor sunt imigratia si terorismul, desi aceste fenomene nu au vizat tara noastra, in aceasta perioada.
Potrivit datelor colectate in mai 2016, 70% din respndentii din Romania s-au declarat total optimisti fata de viitorul Uniunii Europene, iar 26% au spus ca sunt total pesimisti. Se obsererva o usoara deteriorare asupra perceptiei romanilor fata de viitorul UE, comparativ cu eurobarometrul similar realizat in noiembrie 2015, cand 73% dintre respondentii din Romania se declarau total optimisti fata de viitorul UE.
Romanii raman pe pozitia a doua la capitolul euro-optimism, in totalul celor 28 de tari membre UE . Pe primul loc sunt irlandezii: 77% cred in viitorul UE, iar 18% nu cred.
Oricum, in randul cetatenilor din statele foste comuniste, romanii sunt cei mai increzatori in viitorul UE. De exemplu, dintre vecinii nostri bulgari 58% sunt optimisti fata de viitorul UE, iar dintre unguri, doar 44%, acelasi nivel cu cel inregistrat in Marea Britanie, care tocmai a votat pentru iesirea regatului din blocul comunitar.
Pe pozitia a treia in topul euro-optimismului sunt respondentii din Malta – 67% optimisti in viitorul UE.
La polul opus sunt grecii: 70% pesimisti fata de viitorul UE si 28% optimisti. In Cipru, 54% sunt pesimisti, iar 40% sunt optimisti fata de viitorul UE. Germania incheie „podiumul din coada”: 51% optimisti, 40% pesimisti.
In Marea Britanie, unde populatia avea sa se exprime, in 23 iunie, in referendum, pentru parasirea UE, in luna mai, 44% dintre respondenti s-au declarat optimisti fata de viitorul Uniunii Europene, iar 46% pesimisti.
In ceea ce priveste imaginea din prezent a Uniunii Europene, perceptia romanilor ramane in principal pozitiva: pentru 42% dintre respondentii romani UE are o imagine total pozitiva, iar pentru 14% total negativa. 43% au o perceptie neutra fata de UE.
Imaginea UE in prezent
Cu toate astea, este de remarcat faptul ca ponderea romanilor cu cu perceptie total pozitiva a scazut cu 15 puncte procentuale in sondajul din mai 2016 fata de eurobarometrul din noiembrie 2015, cel mai abrupt picaj din blocul comunitar.
Cinci tari UE inregistreaza un procentaj mai mare decat al Romaniei in ceea ce priveste imaginea total pozitiva fata de UE din prezent: Irlanda (58%), Bulgaria (51%), Polonia (47%), Luxemburg (45%), Lituania (43%).
In Marea Britanie, 31% dintre respodenti au afirmat ca au o imagine a UE total pozitiva, iar 36% total negativa.
In medie, cetatenii din UE au o imagine a blocului comunitar total pozitiva in proprtie de 34% (cu 3 puncte procentuale in scadere fata de noiembrie 2015) si total negativa 27% (cu 4 pp in crestere), mai arata datele eurobarometrului. Se observa astfel o usoara deteriorare a imaginii UE.
La nivelul intregii Uniuni Europene, principalele ingrijorari ale cetatenilor sunt imigratia (48%), terorimul (39%), situatia economica (19%).
Desi seria de atacuri teroriste din UE, din utlima vreme, nu a ajuns si in Romania, iar valul de migranti nu vizeaza si tara noastra, romanii se declara ingrijorati de aceste doua chestiuni. 49% dintre respondentii din Romania au spus ca sunt ingrijorati de fenomenul terorist, iar 42% de imigratie. Urmeaza infractionalitatea (13%), situatia economica (12%), somajul si cresterea preturilor (cate 10%).
Doar 8% dinre responentii romani s-au declarat preocupati de situatia finantelor publice ale Romaniei.
Descarca de AICi intregul studiu eurobarometru din iulie 2016