Sari direct la conținut

Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO: Alianta nu vrea confruntare cu Rusia

HotNews.ro

NATO nu doreste o confruntare cu Rusia si nici izolarea ei, a declarat joi la Bucuresti, Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, adaugand insa ca reluarea unor relatii normale cu Moscova este posibila numai daca Rusia revine la angajamentele pe care si le-a luat pe plan international, potrivit Mediafax.

“Alianta nu s-a gandit niciodata si nu vrea nici confruntare cu Rusia, nici izolarea acestei tari. Scopul de a construi o relatie de cooperare cu Rusia este inca valabil. Totusi, reluarea unor relatii normale si aspiratia catre un parteneriat strategic exprimat la Lisabona este posibil numai daca Rusia revine la angajamentele pe care si le-a luat pe plan international. Exista o incapatanare pozitiva constanta a Aliantei ca optiunile pe termen lung de parteneriat cu Rusia sa existe, dar cu conditia respectarii principiilor. Valorile si principiile pe care se bazeaza societatile si institutiile noaste nu trebuie sa se piarda in acest proces. Este pacat ca Rusia are un alt gen de incapatanare si considera ca NATO este un adversar. Se dezvolta o intreaga retorica si propaganda in acest sens”, a declarat acesta la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, care se desfasoara in aceste zile la Bucuresti.

Ducaru a subliniat ca actiunile ilegale ale Rusiei la frontiera estica a Alintei si rolul ei destabilizator in Ucraina, precum si unele elemente de militarizare ridica o pereocupare din perspectiva apararii colective.

“In ceea ce priveste contextul strategic, daca am vrea sa il definim intr-o propozitie, as spune ca ar combina amenintari care apar acum si care reapar”, a spus acesta.

Ducaru a manifestat ingrijorari fata de faptul ca Alianta este confruntata pentru prima data cu o serie de crize incepand din nord -est, in sud- est si apoi in sud. “Amenintarea estica este mai apropiata de genul de amenintari pentru care Alianta era echipata pentru a apara teritoriul membrilor. Exista insa niste elemente care sunt complet noi, de exemplu in sud, amenintarile teroriste pe o scala nevazuta, care combina resurse inclusiv de ordin militar”.

Ducaru a vorbit si despre elementele care au contribuit la crearea unui nou nivel de pregatire, de reactie care este parte a unui proces pe termen mai lung: baza aeriana, prezenta navala la granitele Aliantei, planurile de reactie rapida, crearea asa-numitor planuri graduale, crearea de elemente noi in structurile de comanda. Planul de pregatire si de actiune inseamna dublarea fortei de reactie a NATO, care va ajunge la 40.000 de oameni, a mai spus el.

Oficialul NATO a mai subliniat ca adaptarea este cuvantul- cheie in ceea ce priveste progresul, facand trimitere la importanta adapatarii militare, concentrarea asupra dezvoltarii pachetelor de capacitate, apararea antiracheta, apararea cibernetica, o strategie de reactie pentru acest context a razboiului hidrid. El a accentuat, de asemenea, faptul ca procesul de extindere si viitoarea dezvoltare a parteneriatelor NATO sunt elemente esentiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro