Sari direct la conținut

Soțiile rușilor mobilizați sunt de neoprit. Cum îl sfidează pe Putin

HotNews.ro
Ruși mobilizați în oașul siberian Cita, Foto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia
Ruși mobilizați în oașul siberian Cita, Foto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

După ce autoritățile le-au interzis să participe la mitinguri, soțiile rușilor aflați pe front au găsit o altă modalitate pentru a cere întoarcerea acasă a bărbaților mobilizați.

Mai multe femei din Rusia care cer întoarcerea acasă a soților și copiilor lor aflați pe frontul din Ucraina și-au pus autocolante pe mașini cu mesaje precum: „Aduceți-mi înapoi soțul, m-am săturat de asta” și „Aduceți-mi înapoi ginerele”, precum și alte mesaje pentru autorități, conform The Moscow Times, publicație rusă independentă declarată „agent străin” de Federația Rusă.

„Dragii noștri participanți, vă vedem activitatea. (…) Vă mulțumim că nu vă dați bătuți și luptați alături de noi pentru oamenii noștri. Haideți să dăm un impuls. Să vadă toată lumea problema noastră!”, se arată pe canalul de Telegram „Calea către casă”, unde s-au unit soțiile celor mobilizați.

Tot acolo sunt publicate fotografii ale mașinilor cu autocolantele lipite din diferite orașe rusești, printre care Omsk, Orel, Barnaul sau Ijevsk.

Cu o zi înainte, rudele celor mobilizați au publicat un manifest și o petiție prin care cer demobilizarea completă în Rusia.

CITEȘTE ȘI:

„Ne amintim cum președintele a promis că rezerviștii nu vor fi chemați, că doar voluntarii profesioniști vor îndeplini sarcini în cadrul operațiunii militare speciale (n.r., așa numește Mioscova războiul din Ucraina). Și apoi favoriții noștri au fost duși în Ucraina. Promisiunile, de fapt, s-au dovedit a fi nimic. (…) În spatele paravanului de stabilitate pentru majoritate, oamenii noștri plătesc cu sânge, iar noi plătim cu sănătate și lacrimi”, se arată în textul manifestului.

Rudele persoanelor mobilizate au subliniat, de asemenea, că „nu sunt interesate de rotația” militarilor ruși. În același timp, ele au avertizat autoritățile că vor da înapoi „numai după ce oamenii noștri vor fi în siguranță acasă”.

Înainte de această formă de protest, soțiilor celor mobilizați li s-a refuzat permisiunea de a organiza un miting în apropierea Teatrului Bolșoi din Moscova, pe 25 noiembrie.

De asemenea, autoritățile din Chelyabinsk, Krasnoyarsk și Novosibirsk nu au permis acțiuni de stradă. În Novosibirsk, în special, organizatorilor mitingului li s-a propus să îl desfășoare într-o sală, excluzându-i pe toți cei care nu au legătură directă cu cei mobilizați.

În acest context, rudele bărbaților mobilizați din regiunea Kemerovo și Krasnoyarsk Krai au început să primească amenințări din partea polițiștilor.

În prezent, Rusia nu prevede rotația militarilor ruși, a declarat în septembrie Andrei Kartapolov, un reprezentant al Comisiei pentru apărare din Duma de Stat.

El a explicat că rușii mobilizați se vor întoarce acasă doar „după ce operațiunea militară specială este finalizată”.

Bilanțul soldaților ruși morți

La începutul acestei luni, mamele și soțiile soldaților ruși mobilizați au organizat proteste în orașe din întreaga Rusie, însă în unele localități, precum Moscova și Sankt Petersburg, organizatorilor protestelor li s-a refuzat permisiunea de a organiza demonstrațiile.

Aproximativ 300.000 de bărbați au fost mobilizați anul trecut pentru a spori numărul de trupe ale Moscovei în Ucraina.

Cel puțin 4.401 soldați ruși mobilizați au fost confirmați ca fiind uciși în Ucraina până la 17 noiembrie, potrivit publicației independente Mediazona.

În total, bilanțul se ridică acum la peste 37.000 de morți, potrivit verificărilor făcute de Mediazona.

În total, de la începutul războiului, Rusia a pierdut 327.580 de soldați, a afirmat miercuri Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 644-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro