Sari direct la conținut

Spania a făcut un pas major pentru adoptarea „concediului menstrual” / Prevederi și pentru relaxarea restricțiilor asupra avortului

HotNews.ro
Femeie care sufera de dureri menstruale, Foto: Elizabeth Crego / Alamy / Alamy / Profimedia
Femeie care sufera de dureri menstruale, Foto: Elizabeth Crego / Alamy / Alamy / Profimedia

Camera inferioară a parlamentul spaniol a adoptat joi o lege care oferă concediu plătit de stat pentru femeile care suferă de dureri puternice în perioada menstruației, o premieră pentru o țară europeană, proiectul relaxând totodată restricțiile legate de avort, anunță Reuters.

„Aceste progrese ne permit să ne exercităm libertatea asupra corpurilor noastre, statul recunoscând că peste jumătate din populație este formată din cetățeni cu drepturi depline”, a declarat Irene Montero, ministrul spaniol pentru Egalitate, înaintea votului.

Proiectul a fost adoptat cu 190 de voturi pentru, 154 contra și 5 abțineri.

Coaliția de stânga de la Madrid a depus proiectul de lege în luna mai, confruntându-se cu o opoziție puternică din partea Bisericii Catolice și a activiștilor anti-avort. Executivul spaniol a precizat la momentul respectiv că obiectivul proiectului legislativ este de a garanta accesul la avort și elimina stigmatul asupra menstruației.

Noua lege elimină o perioadă de așteptare obligatorie de 3 zile pentru femeile care vor să facă o întrerupere de sarcină și elimină de asemenea obligativitatea ca minorele cu vârsta de 16-17 ani să obțină consimțământul unui părinte sau tutore pentru a face avort.

Aceste obligații au fost introduse în 2015 de către conservatorii aflați anterior la guvernare.

Noua lege adoptată de parlamentul de la Madrid asigură de asemenea concediu maternal plătit la 39 de săptămâni de la 16 în prezent, asigură distribuirea gratuită de produse legate de igiena menstruală în instituțiile publice și școli, închisori sau centre de sănătate.

Ea desemnează de asemenea sarcinile surogat – care sunt ilegale în Spania – drept o formă de violență împotriva femeilor.

Proiectul de lege va merge acum pentru aprobarea finală în camera superioară a legislativului de la Madrid.

Țările din lume în care mai există concediul menstrual

Deși adoptarea legii ar fi o premieră pentru Europa, Spania nu este singura țară din lume care ar avea o astfel de lege, deși cazurile nu sunt foarte răspândite.

În Japonia, dreptul la concediu menstrual este înscris în lege din 1947. Nu există o limită de timp pentru acest tip de concedii și în general ele nu sunt plătite.

În Coreea de Sud, angajatele își pot lua o zi de concediu menstrual, însă acesta este neplătit. În Indonezia, o lege adoptată în 2003 prevede una sau două zile de concediu plătit la începutul ciclului menstrual în caz de dureri.

Multe companii însă nu autorizează astfel de concedii.

În China, nu există o lege națională pentru concediile menstruale dar sunt recomandări ale ministerelor Sănătății și Muncii pentru a acorda una sau două zile de concediu pe baza unui certificat medical.

Zambia a adoptat în 2015 o lege prin care acordă femeilor dreptul de a-și lua o zi de concediu suplimentar pe lună, fără preaviz sau certificat medical, în caz de dureri menstruale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro