Sari direct la conținut

Spania: Extrema dreaptă se retrage din guvernele celor 5 regiuni în care era reprezentată

HotNews.ro
Santiago Abascal, presedintele VOX, Foto: Profimedia Images
Santiago Abascal, presedintele VOX, Foto: Profimedia Images

Partidul spaniol de extremă dreapta Vox a anunțat joi că se retrage din guvernele celor cinci regiuni ale țării în care a stat în coaliție cu Partidul Popular (PP), de dreapta, din cauza unui dezacord privind repartizarea minorilor străini pe teritoriul țării, potrivit AFP.

„Acordurile regionale au fost rupte (…) și sprijinul parlamentar (pentru Vox) a fost retras din guvernele din Extremadura, Insulele Baleare, Aragon, regiunea Valencia, Castilla y León și Murcia”, a declarat liderul Santiago Abascal într-o scurtă conferință de presă după o reuniune a comitetului executiv al partidului.

„Vicepreședinții acestor guverne (regionale) își vor anunța demisiile și Vox va deveni astfel opoziție (…) ca în restul Spaniei”, a adăugat el.

Până în prezent, cinci regiuni spaniole au fost guvernate de o coaliție dreapta-extra-dreapta, ca urmare a acordurilor încheiate în urma alegerilor regionale din 28 mai 2023, care au înregistrat o înfrângere a stângii.

Însă, în ultimele săptămâni, dezbaterea privind repartizarea minorilor străini neînsoțiți în diferitele regiuni ale țării a inflamat PP și Vox.

Cele două partide s-au confruntat cu privire la transferul a 347 de migranți minori care au sosit în Insulele Canare sau Ceuta și care urmează să fie distribuiți între diferitele regiuni. PP a fost de acord cu această distribuție, care prevede ca 110 dintre aceștia să meargă în cele cinci regiuni care au fost anterior coguvernate de PP și Vox.

„Este imposibil să ne înțelegem cu cei care nu vor, cu cei care vor să ne impună politici de frontieră deschisă. Nimeni nu a votat pentru Vox și îndrăznesc să spun că nimeni nu a votat pentru Partidul Popular pentru a continua invazia imigrației ilegale și a minorilor străini neînsoțiți”, a explicat Santiago Abascal.

Pe lângă cele cinci regiuni din cele 17 în care PP și Vox au încheiat o alianță de guvernare, cele două partide au ajuns la acorduri în aproximativ zece mari orașe spaniole. Aceste înțelegeri au fost criticate pe scară largă, în special de stânga.

INTERVIURILE HotNews.ro