Sprijin puternic de la cel mai înalt nivel pentru Maia Sandu și aderarea Republicii Moldova la UE, înainte de votul de duminică. Declarația Consiliului European – document
Liderii statelor membre UE condamnă de asemenea „ingerințele străine la care Rusia recurge în mod constant pentru a încerca să submineze alegerile democratice și opțiunea poporului Republicii Moldova”, arată concluziile Consiliului European de joi.
„Consiliul European subliniază sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru Republica Moldova și pentru procesul său de aderare”, spune declarația finală a summitului UE de joi, care i-a reunit pe liderii statelor membre la Bruxelles.
Consiliul salută de asemenea „angajamentul constant al autorităților din Republica Moldova față de procesul de reformă și le invită să continue reformele și să consolideze reziliența și stabilitatea țării”.
Liderii statelor membre critică dur și ceea ce ei numesc „ingerința” Rusiei în alegerile din Republica Moldova.
„Consiliul European condamnă acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine la care Rusia recurge în mod constant pentru a încerca să submineze alegerile democratice și opțiunea poporului Republicii Moldova pentru un viitor european prosper, stabil și pașnic”, precizează declarația finală.
În acest context, „Consiliul European salută adoptarea celui de al treilea pachet de sancțiuni împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova”. De asemenea, „Consiliul European își reafirmă angajamentul de neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, mai spune declarația finală a liderilor UE.
Ce se întâmplă în Republica Moldova
Mesajul Consiliului European vine cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, în contextul numeroaselor informații oficiale care acuză tentativele Rusiei și ale actorilor Moscovei de a influența rezultatele scrutinelor.
Autoritățile au subliniat că în Republica Moldova are loc un fenomen amplu de finanțare ilegală a unor partide și de corupere a alegătorilor în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană.
Oficialii forțelor de ordine au anunțat că pe 3 octombrie au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari.
Conform poliției, persoane afiliate „organizației criminale” conduse de fugarul condamnat penal Ilan Șor, au fost instruite să racoleze oameni pentru a vota la scrutinul electoral în favoarea unui candidat, dar și pentru a vota cu opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Din „grupul criminal” fac parte inclusiv persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse, au precizat oficialii citați de Ziarul de Gardă.
Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a susținut că Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130 000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale. Doar pentru luna septembrie, oamenii legii au documentat evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.