Sari direct la conținut

Statele Unite comemoreaza 14 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie. Rudele victimelor s-au adunat la local tragediei

HotNews.ro
11 septembrie, New York, 2001, Foto: Agerpres/AP
11 septembrie, New York, 2001, Foto: Agerpres/AP

Statele Unite marcheaza vineri 14 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 printr-o serie de ceremonii, inclusiv o comemorare la un memorial deschis joi in Pennsylvania pe locul unde s-a prabusit unul dintre cele patru avioane deturnate, relateaza Mediafax citand DPA online. Rude ale celor aproape 3.000 de persoane care au fost ucise in New York, Pennsylvania si langa Washington pe data de 11 septembrie 2001 s-au adunat vineri in zona unde acum 14 ani se aflau turnurile gemene si au citit pe rand numele celor pe care i-au pierdut, scrie Reuters.

Momente de reculegre urmeaza sa comemoreze, in intreaga tara, cele mai sangeroase atacuri teroriste comise in istoria Statelor Unite, soldate cu 2.977 de morti.

Pe 11 septembrie 2001, extremisti angajati in misiuni sinucigase au deturnat patru avioane de pasageri, transformand aeronavele de linie in adevarate rachete ghidate impotriva celor doua turnuri ale World Trade Center de la New York, Pentagonului si unor locuri din afara Washingtonului.

Un nou memorial, deschis joi, aduce un omagiu victimelor zborului 93 al companiei United Airlines, al patrulea avion capturat in acest complot, pe care se pare ca pasageri au decis sa-l doboare pe un camp, in statul Pennsylvania, pentru a zadarnici un atac la Washington.

Centrul Memorial National Zborul 93 (Flight 93 National Memorial Visitor Centre), situat imediat in apropiere de Shanksville, aduce un omagiu celor 40 de pasageri si membri ai echipajului care au murit in locul respectiv, care este totodata locul de odihna vesnica a victimelor.

Avionul a fost doborat cu 20 de minute inainte sa ajunga la Washington, unde se crede ca teroristii voiau sa-l foloseasca pentru a intra cu el in Capitoliu, sediul Congresului american, sau in Casa Alba, in care locuieste si isi desfasoara activitatea presedintele Statelor Unite.

La New York urmeaza sa aiba loc, de asemenea, o ceremonie la Memorialul si Muzeul National 11 Septembrie (National September 11 Memorial and Museum), unde familiile victimelor atacurilor din 2001 le vor citi numele, dar si pe cele ale atacului terorist comis la World Trade Center in 1993.

La Washington urmeaza sa aiba loc ceremonii in memoria victimelor la Memorialul Pentagon, la care iau parte familiile acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro