Sari direct la conținut

Statele Unite și Israelul negociază în privința livrărilor de arme

HotNews.ro
Oficialii americani și israelieni au pledat miercuri pentru calm în privința livrărilor de ajutor militar către Israel, care au devenit un subiect de tensiune de când premierul Benjamin Netanyahu a deplâns întârzierile într-un mesaj video care a fost foarte prost primit la Washington, potrivit AFP.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, Foto: Menelaos Myrillas / AFP / Profimedia
Yoav Gallant, Foto: Menelaos Myrillas / AFP / Profimedia

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, aflat în vizită în capitala americană, a declarat miercuri că au existat „progrese semnificative” în problema transferului de arme americane către Israel, în urma discuțiilor cu diverși oficiali americani.

„În timpul acestor întâlniri, am făcut progrese semnificative, obstacolele și blocajele au fost înlăturate, pentru a avansa pe o serie de probleme și, mai ales, pe problema consolidării forțelor și a livrării munițiilor către Israel”, a declarat Gallant.

„Aș dori să mulțumesc guvernului american și poporului american pentru sprijinul lor neclintit pentru statul Israel”, a adăugat el.

Ministrul israelian a vorbit după ce s-a întâlnit cu Jake Sullivan, consilierul președintelui Joe Biden pe probleme de securitate națională, cu secretarul de stat Antony Blinken și cu omologul său Lloyd Austin.

Potrivit Casei Albe, Sullivan „a reafirmat angajamentul președintelui (Joe) Biden de a se asigura că Israelul dispune de tot ceea ce are nevoie pentru a se apăra militar și a-și înfrunta adversarii susținuți de Iran”.

Premierul israelian a acuzat recent guvernul american că încetinește livrările de arme către Israel, care se află în război în Gaza împotriva Hamas de când mișcarea islamistă palestiniană a atacat teritoriul israelian la 7 octombrie.

Oficialii americani exasperați au negat ferm aceste acuzații, explicând că au înghețat o singură livrare, care includea bombe de 900 de kilograme.

Joe Biden amenințase că va revizui ajutorul american acordat Israelului în cazul unei ofensive majore la Rafah, dar ulterior a considerat că operațiunile desfășurate de Israel în această zonă din sudul Fâșiei Gaza rămân limitate și, prin urmare, nu a solicitat o astfel de decizie.

Ministrul israelian nu a spus mai multe despre progresele înregistrate.

INTERVIURILE HotNews.ro