Stația Spațială Internațională este „prea curată”, iar asta le afectează astronauților sistemul imunitar. Propunerea neobișnuită a oamenilor de știință

Astronauții care întreprind misiuni pe Stația Spațială Internațională (SSI) suferă adesea de disfuncții ale aparatului imunitar, iritații ale pielii și afecțiuni inflamatorii, din cauza sterilizării excesive a stației, susține un grup de oameni de știință de la mai multe universități și centre de cercetare din SUA, într-un studiu publicat recent în revista Cell.
Autorii studiului spun că diversitatea microbilor de pe SSI este mult prea scăzută, comparativ cu mediul terestru la care corpul uman este adaptat. Microbii prezenți pe stația spațială reprezintă exclusiv specii purtate de oameni, iar prezența altora ar putea evita problemele de sănătate ale astronauților.
„Mediile artificiale din spațiu, inclusiv stațiile spațiale, pot deveni mai sigure din punct de vedere al sănătății ocupanților lor, dacă vor beneficia de prezența unor comunități bacteriene care să imite mediul terestru, mai degrabă decât dacă sunt sterilizate în exces”, afirmă Rudolfo Salido, cercetător în cadrul Universității din California și unul din coautorii studiului.
Specialiștii au colaborat cu astronauții care au întreprins misiuni pe SSI și au prelevat mostre bacteriene de pe 803 puncte diferite ale stației (de circa 100 de ori mai multe față de studiile anterioare).
Ulterior, pe Terra, aceștia au analizat diversitatea bacteriană din fiecare mostră, precum și prezența compușilor chimici. Pe baza acestor informații, ei au putut crea o hartă tridimensională a comunităților bacteriene, dar și a modului în care acestea interacționează cu diferitele chimicale prezente pe SSI.
SSI este la fel de sterilă ca un spital
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că pielea umană este principala sursă a bacteriilor de pe Stația Spațială Internațională. În ceea ce privește compușii chimici, aceștia provin în general de la dezinfectanți și produse de curățenie.
Atunci când au comparat diversitatea microbiană de pe SSI cu diferite medii de pe Terra, specialiștii au descoperit că aceasta este cu mult mai scăzută decât în mostrele prelevate de pe Terra.
Comparativ cu acestea din urmă, suprafața SSI este lipsită de comunitățile bacteriene care se regăsesc în apă sau în sol. Practic, afirmă autorii studiului, mediul de pe stația spațială se aseamănă cu cele din spitale sau din centrele sterile din instituțiile de cercetare.
Soluția ar fi, în opinia oamenilor de știință, creșterea artificială a diversității microbiene, fără a afecta totuși sănătatea astronauților. Iar pentru asta, compară propunerea lor cu beneficiile grădinăritului asupra sistemului imunitar.
„Este o mare diferență între a fi expus la solul natural dintr-o grădină și a sta murdar, ceea ce se poate compara cu șederea într-un spațiu închis, cum este cel de pe SSI, fără a avea acces la o sursă sănătoasă de bacterii din exterior”, declară Rob Knight, cercetător în cadrul Departamentului de Bioinginerie din cadrul Universității din California.
Nu doar astronauții pot beneficia de pe urma unui astfel de studiu
Autorii studiului susțin că descoperirea reprezintă doar un prim pas în folosirea bacteriilor pentru a crea un mediu mai sănătos pentru cei care lucrează în medii izolate. Pasul următor îl reprezintă identificarea acelor bacterii care ar putea crește imunitatea și nivelul de sănătate al celor care locuiesc sau lucrează în medii sterile.
„Dacă vrem să trăim dincolo de granițele Terrei, nu este suficient să luăm mici mostre din biodiversitatea terestră, să le lansăm în spațiu și să speram că vor funcționa. Trebuie să ne gândim ce alte forme de viață benefice am putea trimite acolo, pentru a crea ecosisteme sustenabile și benefice pentru toți”, este de părere Rudolfo Salido.